Zdravlje

Tumor: šta su i koje vrste postoje?

tumor markeri

Laboratorijske analize koje se vezuju za uzorkovanje krvi danas su učestale i koriste se u razne dijagnostičke svrhe. Može se reći da one predstavljaju uobičajenu praksu u dijagnostici od opšte medicine pa sve do specijalističkih pregleda.

Rezultati mogu ukazivati na razne bolesti ili odsustvo istih i nikada ih ne treba tumačiti izolovano i pojedinčano, već čitanje rezultata treba prepustiti lekarima koji su za to stručni.

Jedna od laboratorijskih analiza krvi koja zahteva tumor markere pomaže u dijagnostici na brz i jednostavan način. Vađenje krvi je uobičajeno i obavlja se rutinski u skoro svim državnim i privatnim ustanovama i traje veoma kratko.

Šta su tumor markeri?

Oni predstavljaju supstance koje se najčešće proizvode od strane malignih ćelija u organizmu, ali moguće je i njihovo stvaranje od strane zdravih ćelija kao odgovor organizma na tumorsko tkivo. Ove supstance proizvodi ili sam karcinom ili organizam pacijenta kao odgovor na prisustvo kancera.

Tumor markeri se nalaze unutar ćelija organizma, ali oni takođe cirkulišu i u krvi i tako se njihovo prisustvo može utvrditi uobičajenom laboratorijskom procedurom vađenja krvi. Svakako da cena tumor markera zavisi od laboratorije do laboratorije i da je poželjno da se raspitate pre odlaska.

Mogu biti uzorkovani iz krvi, kao što je već rečeno, ali i iz mokraće, stolice ili samih tkiva.

Vrste koje postoje

Danas postoji preko sto različitih vrsta tumor markera ali se u laboratorijskoj praksi koristi svega dvadesetak.

Određene vrste se vezuju za konkretne tipove maligniteta, dok se neki mogu dovesti u vezu sa više njih.

Samo neki od njih su: AFP koji se koriste za jetru i nešto ređe za reproduktivne organe, zatim beta 2MG koji se koriste za bubrege i bubrežne funkcije, a beta HCG za jajnike i matericu. CA – 125 ukazuje na stvaranje velikih količina kancerozne tečnosti u jajnicima. CEA se odnosi na pankreas i debelo crevo.

Kada i kako se određuju?

Treba napomenuti da se tumor markeri uglavnom ne koriste kao ključni u postavljanju dijagnoze i skrining jer se postojanje karcinoma može pouzdano utvrditi jedino biopsijom. Dakle, oni predstavljaju pomoćnu alatku pri postavljanju konačne dijagnoze odnosno detektovanju i proceni stadijuma bolesti, ali i kasnijeg toka praćenja i promena.

Ono što je u stvari njihova glavna svrha jeste da otkriju primarni izvor kancerogenih promena kod pacijenta, odnosno da odrede lokaciju.

Postoji više situacija kada je preporučeno, indikovano ili obavezno obavljanje ovih analiza i to: u fazi postavljanja ili potvrđivanja dijagnoze; u sklopu pripreme za neke operativne zahvate; pre, u toku ili nakon završetka konzumiranja određene terapije; periodično u preventivne svrhe kod ljudi koji su već imali patološke promene.

Na šta ukazuju povišene vrednosti u rezultatim?

Vrednosti tumor markera u analizama krvi moraju biti perzistentni pri ponavljanim analizama krvi kako bi se konačna dijagnoza uopšte i postavila. Dakle, možete zaključiti da je potrebno više puta ponoviti navedene analize radi davanja konačnog mišljenja.

Dakle, serijska analiza u određenom vremenskom intervalu u skladu sa preporukom lekara obezbeđuje detekciju lažno pozitivnih vrednosti.

I ovde treba napomenuti da pojedinačna tumačenja rezultata povišenih vrednosti ne ukazuju ni na šta jer u raznim nemalignim stanjima organizma dolazi do povećanja vrednosti tumor markera koja su uglavnom prolaznog karaktera.

Related Posts

starija-zena-pogled

Bolovi u leđima u menopauzi

Ne samo što označava posebno razdoblje u životu žene, menopauza sa sobom donosi niz fizičkih i psihičkih promena koje su jedna od varijabli kvaliteta života žena u srednjim…

stariji-covek-jede-zemlja

Prirodni tretmani za uvećanu prostatu

Stanje uvećane prostate je sasvim normalno kod muškaraca koji stare. Sa godinama prostata raste i postaje čak dva do tri puta veća nego što je bila ranije. Tegobe…

devojka-bol-glava

Policistični jajnici kod žena – prirodnim putem do zdravih jajnika

Bilo da je razlog tempo života, ishrana, okruženje ili genetika, nije tajna da veliki broj žena ima problem sa policističnim jajnicima. Policistični jajnici su gotovo svakodnevica i rezultat…