Zdravlje

Prirodni tretmani za uvećanu prostatu

stariji-covek-jede-zemlja

Stanje uvećane prostate je sasvim normalno kod muškaraca koji stare. Sa godinama prostata raste i postaje čak dva do tri puta veća nego što je bila ranije.

Tegobe se nekada javljaju, a nekada ne, što zavisi od slučaja do slučaja. Ukoliko ipak postoje, često su toliko neugodne i frekventne da remete normalan tok života pacijenata.

Sve se može regulisati na prirodan način.

ŠTA JE ZAPRAVO UVEĆANA PROSTATA?

Uvećana prostata ili benigna hiperplazija prostate. Ovo stanje je sasvim normalno kod muškaraca u poznim godinama. Proces uvećanja prostate kreće u tridesetim godinama, a najveći uticaj imaju hormoni.

Ovakva medicinska pojava se ne smatra kancerom, niti pojačava rizik za razvoj raka prostate. Kroz prostatu prolaze mokraćni kanali i putevi kroz koje prolazi semena tečnost tako da njeno uvećanje može poremetiti tok izbacivanja urina i seksualni život pacijenata.

KOJI SU SIMPTOMI UVEĆANE PROSTATE?

Ne dešava se uvek da stanje uvećane prostate bude praćeno nekim tegobama. Ukoliko se pak one jave, na listi najčešćih simptoma jesu poteškoće u pražnjenju bešike i učestala potreba za mokrenjem tokom dana i noći.

Mlaz urina je slab i često isprekidan. Prisutna su i urinarna inkontinencija i erektilna disfunkcija.

KAKO DA OLAKŠATE POSTOJEĆE TEGOBE?

Postoje brojna prirodna rešenja pomoću kojih možete redukovati intezitet postojećih simptoma uvećane prostate ili ih čak potpuno eliminisati. Njihovo dejstvo je potvrđeno putem medicinskih istraživanja.

Dajemo nekoliko predloga o kojima možete diskutovati sa svojim lekarom i zajedno sa njim utvrditi šta bi Vašem slučaju najviše odgovaralo i dalo najbolje rezultate.

ISHRANA ZA UVEĆANU PROSTATU

Voće i povrće koje sadrži likopen, poput paradajza, crvenog grejpfruta i crvene paprike, pomoći će u usporavanju progresije benigne hiperplazije prostate. Vitamin C iz bobičastog voća i citrusa smanjuje otok i olakšava mokrenje.

Riba bogata omega-3 masnim kiselinama preporučuje se jer ove korisne masnoće umanjuju volumen prostate. Orašasti plodovi puni cinka mogu biti Vaš izbor za zdravu užinu svakog dana jer cink pozitivno utiče na hormonski balans muškaraca.

Izbegavajte crveno meso, punomasne mlečne proizvode, soju i namirnice sa visokim sadržajem šećera.

PRIMERI KORISNIH PRIRODNIH TRETMANA

UZIMANJE SUPLEMENATA NA PRIRODNOJ BAZI može biti od koristi ukoliko se odaberu pravi proizvodi i to isključivo sačinjeni od prirodnih sastojaka. Njihovi efekti variraju od slučaja do slučaja. Za uvećanu prostatu najbolji izbor su suplementi bazirani na testerastoj palmi i afričkoj šljivi.

SEDEĆA KUPKA je hidroterapija pomoću koje se ublažavaju simptomi benigne hiperplazije prostate. Sedenje u toploj vodi opušta mišiće, poboljšava cirkulaciju i olakšava proces izbacivanja urina.

KEGELOVE VEŽBE za muškarce namenjene su pacijentima sa uvećanom prostatom radi smanjenja inteziteta postojećih tegoba. Pomažu u kontroli urinarne inkontinencije, kao i bol i otok povezan sa otežanim mokrenjem.

PRIRODNI RECEPTI ZA UVEĆANU PROSTATU

  • MED SA SEMENKAMA BUNDEVE: Pomešati tri kašike kvalitetnog meda sa 150g samlevenih semenki bundeve. Pojesti tokom dana podeljeno u tri puta. Ova smeša je odlična za prevenciju bolesti prostate i ublažavanje simptoma benigne hiperplazije prostate.
  • PASTA OD KURKUME: Na tihoj vatri sjedinite 250ml vrele vode i pola šolje kurkume u prahu. kuvati 5 minuta i po potrebi dodati još vode da bi se dobila glatka smeša. Skloniti sud sa vatre i dodati 0.7dcl hladno ceđenog maslinovog ulja i 5g mlevenog crnog bibera. Kada se ohladi čuvati u frižideru. Upotrebiti u roku od 10 dana. Kurkuma štiti od raka prostate, a dodatak bibera višestruko pojačava njeno dejstvo.
  • MLEKO SA BELIM LUKOM: U 200ml hladnog mleka staviti tri oljuštena čena belog luka pa sve kuvati jedan minut na laganoj vatri. Pola sata ostaviti da tečnost odstoji i posle toga uzimati po 35 kapi posle svakog glavnog obroka. Medicinska istraživanja su pokazala da upotreba belog luka ima uticaj na smanjenje relativne mase uvećane prostate.

Related Posts

Propomucil

Pouzdana rešenja koja otklanjaju simptome prehlade, virusa i gripa

Brojni periodi tokom godine karakteristični su po širenju i prisustvu različitih uticaja virusa, intenzivnijih prehlada i potreba za lečenjem, posebno na prelasku iz jednog u drugo godišnje doba….

laringitis

Laringitis kod odraslih

Laringitis je medicinski termin koji označava upalu grkljana, organa koji se nalazi u gornjem delu disajnih puteva, tačnije u vratu. Grkljan ima važnu ulogu u procesu disanja i…

kako-se-pregleda-srce

Kako se pregleda srce

Postoji nekoliko metoda za ispitivanje srca, uključujući: Elektrokardiogram (EKG) Ovaj test je neinvazivan test koji meri električnu aktivnost srca i može pomoći u dijagnostici aritmija i drugih srčanih…

starija-zena-pogled

Bolovi u leđima u menopauzi

Ne samo što označava posebno razdoblje u životu žene, menopauza sa sobom donosi niz fizičkih i psihičkih promena koje su jedna od varijabli kvaliteta života žena u srednjim…

tumor markeri

Tumor: šta su i koje vrste postoje?

Laboratorijske analize koje se vezuju za uzorkovanje krvi danas su učestale i koriste se u razne dijagnostičke svrhe. Može se reći da one predstavljaju uobičajenu praksu u dijagnostici…

devojka-bol-glava

Policistični jajnici kod žena – prirodnim putem do zdravih jajnika

Bilo da je razlog tempo života, ishrana, okruženje ili genetika, nije tajna da veliki broj žena ima problem sa policističnim jajnicima. Policistični jajnici su gotovo svakodnevica i rezultat…