Zdravlje

Policistični jajnici kod žena – prirodnim putem do zdravih jajnika

devojka-bol-glava

Bilo da je razlog tempo života, ishrana, okruženje ili genetika, nije tajna da veliki broj žena ima problem sa policističnim jajnicima.

Policistični jajnici su gotovo svakodnevica i rezultat su disbalansa hormona kod žena. Zaista je veliki broj žena širom sveta imaju usled policističnih jajnika.

Jedan od veoma čestih problema pored insulinske rezistencije, izostanka menstruacije ili masne kože i pojačane maljavosti u predelu lica, su i poteškoće pri začeću.

Policistični jajnici kod žene otežavaju začeće ali uz upornost u praćenju i lečenju, roditeljstvo nije nemoguće.

Dobre vesti su da se simptomi policističnih jajnika mogu regulisati prirodnim balansiranjem hormona.

Zvaničan lek za policistične jajnike ne postoji, ali se simptomi kao i problemi koji ih prate mogu dosta ublažiti, prirodnim putem, bez upotrebe medikamenata.

Ujedinjene kod ovog problema i zvanična i alternativna medicina omogućile su je ženama sa problemom policističnih jajnika da zatrudne i prođu kroz bezbednu trudnoću bez komplikacija.

Šta je sindrom policističnih jajnika?

Sindrom policističnih jajnika je hormonski poremećaj koji je veoma  kod žena u reproduktivnom dobu. Razlog tome je višak hormona androgena koji je odgovoran za razvoj muškog reproduktivnog sistema.

Tada se na jajnicima razvijaju sitne ciste, tzv folikuli.

Kod žena sa normalnim menstrualnim ciklusom, folikuli rastu i “pucaju”, istovremeno oslobađajući jajnu ćeliju. Kod žena sa policističnim jajnicima, ti folikuli ne sazrevaju dovoljno, što izaziva neredovne menstruacije i ovulacije.

Prvi znaci se mogu ukazati već kod prvih menstrualnih ciklusa u pubertetu, a nekad se mogu primetiti i kasnije.

Priroda nudi rešenje. Prirodni lekovi za lečenje policističnih jajnika su gotovo na dohvat ruke, potrebno je samo malo se osvrnuti oko sebe.

Virak

Virak, poznatiji u narodu kao “ženska trava” veoma je dobar za regulisanja ženskih hormona, a samim tim i za regulisanje menstrualnog ciklusa. Ovo je jedna od najčešće korišćenih biljaka za lečenje cisti uopšte, tako da može biti od pomoći i u slučaju policističnih jajnika. U kombinaciji sa hajdučkom travom, gotovo da su dobri rezultati zasigurni.

Potrebno je napraviti čaj od jednakih delova ove dve biljke. Čaj se pije tri puta dnevno pre svakog obroka u trajanju od 40 dana. Nakon toga sledi obavezna pauza od 15 dana.

Macina trava 

Macina trava ili poznatija kao “očajnica” predstavlja još jednu veoma lekovitu travu kod problema kod žena. Upotreba ove trave datira iz jako davnih vremena  koristila se kod raznih vrsta tumora i hormonskih promena kao i kod žena koje nisu mogle imati poroda.

Ima blagotvoran uticaj na kompletno zdravlje jajnika, pa se zato svrstava i u prirodne lekove za policistične jajnike. Čaj od macine trave pije se tri puta dnevno.

Bosiljak

Još jedna vrlo lekovita trava za lečenje sindroma policističnih jajnika je bosiljak. Bosiljak utiče na smanjenje nivoa androgena, a takođe pomaže kod gojaznosti i insulinske rezistencije Poseduje antioksidante i protivupalne komponente.

Upotreba je vrlo jednostavna. Potrebno je na prazan stomak, svakog jutra pojesti 10ak svežih listića bosiljka. 

Maslačak za žene sa policističnim jajnicima

Maslačak pomaže u čišćenju jetre te time pomaže i regulaciju nivoa hormona čime normalizuje menstruaciju i ovulaciju.

U 250 ml proključale vode, sipati dve kašičice svežeg seckanog korena maslačka i smanjiti temperaturu ringle. Pokriti posudu i sačekati 1 minut, pa je skloniti i ostaviti da stoji 40 minuta.Procediti i piti tri puta dnevno.

Neven i hajdučka trava

Lekovitost hajdučke trave je vekovima unazad dokazana, ali u kombinaciji sa nevenom, dobićemo pravi melem za ženske reproduktivne organe. Priprema je vrlo jednostavna i traje 40 dana.

Prokuvajte 1l vode, prelijte mešavinu ova dva čaja u razmeri 2:1 I ostavite da odstoji pola sata. Čaj je potrebno piti tokom čitavog dana sledećih 40 dana.

Related Posts

Propomucil

Pouzdana rešenja koja otklanjaju simptome prehlade, virusa i gripa

Brojni periodi tokom godine karakteristični su po širenju i prisustvu različitih uticaja virusa, intenzivnijih prehlada i potreba za lečenjem, posebno na prelasku iz jednog u drugo godišnje doba….

laringitis

Laringitis kod odraslih

Laringitis je medicinski termin koji označava upalu grkljana, organa koji se nalazi u gornjem delu disajnih puteva, tačnije u vratu. Grkljan ima važnu ulogu u procesu disanja i…

kako-se-pregleda-srce

Kako se pregleda srce

Postoji nekoliko metoda za ispitivanje srca, uključujući: Elektrokardiogram (EKG) Ovaj test je neinvazivan test koji meri električnu aktivnost srca i može pomoći u dijagnostici aritmija i drugih srčanih…

starija-zena-pogled

Bolovi u leđima u menopauzi

Ne samo što označava posebno razdoblje u životu žene, menopauza sa sobom donosi niz fizičkih i psihičkih promena koje su jedna od varijabli kvaliteta života žena u srednjim…

stariji-covek-jede-zemlja

Prirodni tretmani za uvećanu prostatu

Stanje uvećane prostate je sasvim normalno kod muškaraca koji stare. Sa godinama prostata raste i postaje čak dva do tri puta veća nego što je bila ranije. Tegobe…

tumor markeri

Tumor: šta su i koje vrste postoje?

Laboratorijske analize koje se vezuju za uzorkovanje krvi danas su učestale i koriste se u razne dijagnostičke svrhe. Može se reći da one predstavljaju uobičajenu praksu u dijagnostici…