Zdravlje

Nega kože tokom zimskih meseci

devojka na sengu

Hladno vreme sa svojom relativno niskom vlažnošću šteti vašoj koži, čineći je grubom, suvom i perutavom. Koža kao naš najveći organ štiti telo i organizam od spoljnih uticaja, UV zraka i bakterija, sprečava gubitak vode i reguliše temperaturu tela. Dakle, nega kože nije važna samo iz estetskih razloga.

Tokom zimskih meseci, hladnoća može nauditi našoj koži i na taj način ugroziti naše zdravlje, izazivajući različite posledice, poput svraba, ekcema, lezija i sl. Zbog toga o svojoj koži moramo voditi računa i tokom zime, a evo na koje sve načine joj možemo pružiti adekvatnu negu i pokazati joj da je volimo.

Nega kože: zaštita od vetra i sunca tokom hladnih dana

I zimsko sunce može biti opasno po vašu kožu. Naočare za sunce sa UV zaštitnom nosite i zimi, ali nanosite redovno i kremu za sunčenje, na mestima koja nisu pokrivena odećom. Tokom hladnih dana, a naročito kada su temperature napolju ekstremno niske, zaštita od vetra mora biti adekvatna. Niske temperature kod nekih osoba, naročito onih čija je koža posebno osetljiva, mogu izazvati oštećenje kože ili promrzline. Posebno je bitno da zaštitite delove tela koji su hladnoći najizloženiji: uši, lice i ruke, čak i kada napolju nije previše hladno. Kapa, šal i rukavice se podrazumevaju. Obavezno koristite i balzam za usne.

Tokom zimskih dana, dlanovi i stopala takođe zahtevaju posebnu negu. Za negu ruku koristite proizvode koji sadrže glicerin, pantenol, lipide, antioksidanse i ureu. Kao što vodu ne treba da pijemo tek kada osetimo žeđ, kao prvi znak dehidratacije, tako i ruke treba da mažemo kremom preventivno, odnosno pre nego što već postanu suve.

Što se stopala tiče, i ona tokom zime zahtevaju bolju negu i hidrataciju, pa povremeno priredite toplu kupku koja će ih fino zagrejati i pripremiti za pedikir, a nakon toga nastavite sa uobičajenom negom (nanošenje kreme ili maske za stopala).

devojka sa krznenom kapuljacom

Ograničena upotreba tople vode i sapuna

Svakodnevna hidratacija potrebna je i tokom zimskih meseci. Ipak, vodite računa o tome da tokom zime vaše tuširanje treba da traje kraće, da ne biste dodatno iscrpljivali svoju kožu. Naime, previše vode tokom zime je još više isušuje, kao i preterana upotreba sapuna. Preporučuje se tuširanje mlakom vodom i to kupkama koje ne izazivaju iritaciju.

Važna je i nega kože nakon tuširanja. Najbolje je da koristite losione i ulja na bazi linoleinske kiseline, ši putera i uree. Nakon kupanja, nemojte grubo trljati kožu peškirom, već je nežno posušite, tapkanjem.

Suv vazuh – neprijatelj vaše kože

Zimi, tokom grejne sezone, vazduh u prostorijama u kojima boravite postaje suv, što dodatno utiče na isušivanje vaše kože. Difuzeri i ovlaživači vazduha neophodni su u vašem stanu tokom zimskih meseci, jer mogu uticati na povećanje njegove vlažnosti. Vodite računa o tome da redovno menjate vodu u posudama za hidriranje vazduha prikačenim za radijatore i često ih čistite.

Oni koji već imaju probleme sa kožom, u vidu psorijaze ili ekcema npr., sigurno primećuju da im se stanje kože zimi dodatno pogoršava. Pojedini materijali takođe mogu dodatno iritirati kožu zimi, izazivajući svrab i peckanje (vuna, flanel i sl.).

Suplementi u vidu vitamina D

Dok se tokom leta proizvodnja vitamina D u našem organizmu prirodno povećava, kao rezultat svakodnevnog izlaganja suncu, tokom zimskih meseci je ona smanjena. Suplementacijom vitamina D osiguraćete dovoljnu, tj. preporučenu količinu ovog vitamina tokom cele godine. Naravno da je pored hidratacije važna i zdrava ishrana, te unos vitamina pre svega kroz zdrave obroke.

Poseta dermatologu

Nemojte zanemarivati eventualne promene na svojoj koži, jer ona često ukazuje na zdravstveno stanje celog organizma. Redovne i preventivne posete dermatologu, kao i bilo kom drugom lekaru specijalisti, zaista su važne, pogotovo ako primetite bilo kakav problem sa svojom kožom (suvoća, izrasline, svrab ili osip, mladeži koji vas brinu, u koje god godišnje doba da se ovi simptomi pojave).

Čak i ako je razlog vaše posete dermatologu čisto estetske prirode, budite sigurni da ste svoju kožu poverili stručnjacima i iskusnim dermatolozima koji primenjuju savremene metode lečenja. Ukoliko niste sigurni kako da pronađete stručnu i proverenu ordinaciju, i niste dobili usmenu preporuku od poznanika ili prijatelja, u internet pretraživač ukucajte konkretan pojam za koji ste zainteresovani, shodno mestu stanovanja (npr. botox Novi Sad) i u rezultatima pretrage će se pojaviti sve što vas zanima. Pogledajte recenzije dermatoloških ordinacija koje se nalaze u vašoj blizini i odaberite samo proverene stručnjake, sa visokim ocenama.

Related Posts

ruke-merac pritiska

Savladavanje medicinske terminologije kao ključ ka boljem zdravlju!

Razumevanje medicinske terminologije može biti ključno za očuvanje i unapređenje zdravlja. Kada ste upoznati sa terminima koje koriste lekari i medicinski radnici, postajete aktivniji učesnik u vlastitom zdravstvenom…

kosa-lice-devojka

Kako Kerastase proizvodi vraćaju vitalnost i hidrataciju kosi

Kerastase je sinonim za luksuz i kvalitet u svetu proizvoda za negu kose. Ovaj brend je usmeren na razvijanje inovativnih formula koje vraćaju vitalnost, hidrataciju i sjaj kosi….

cajne-mesavine-u-tegli

Najbolje čajne mešavine za poboljšanje imuniteta i borbu protiv prehlade i gripa

Bez obzira na godišnje doba, imunitet je ključan za tvoje zdravlje i dobrobit. Pridruži nam se u otkrivanju ovih čarobnih čajeva i pripremi se za jači imunitet i…

priroda-devojka-skace

Mumio, tajna Sibirskog prirodnog leka za povećanje energije

“Sigurno se ponekad osećate umorno, bezvoljno i bez ikakve energije”. Možda je vreme da upoznate mumio, tajanstveni prirodni lek iz Sibira koji će pružiti preko potrebnu energiju i…

zena-vezba

Posturalna terapija za leđa i vrat: Vodič za ispravljanje držanja i sprečavanje bolova i povreda

U današnjem svetu gde se većina vremena provodi sedeći ispred ekrana, održavanje pravilnog držanja je postala izazov. Sve više ljudi se suočava sa bolovima u leđima i vratu…

Propomucil

Pouzdana rešenja koja otklanjaju simptome prehlade, virusa i gripa

Brojni periodi tokom godine karakteristični su po širenju i prisustvu različitih uticaja virusa, intenzivnijih prehlada i potreba za lečenjem, posebno na prelasku iz jednog u drugo godišnje doba….