Saznaj

Kako da odaberete pravi frižider za vašu novu kuhinju

frižider-kuhinja

Frižider je verovatno jedan od kuhinjskih uređaja koje ćete najviše koristiti. Međutim, iako je njegova osnovna funkcija da spreči da se hrana pokvari, on takođe danas predstavlja i važan dizajnerski detalj. Ponekad može biti teško uklopiti estetiku i funkcionalnost. Ako još dodatno uzmemo u obzir da su danas frižideri dostupni u različitim veličinama, oblicima i stilovima, situacija se može dodatno iskomplikovati i otežati naš izbor pri kupovini.

Sa materijalne strane gledano, nema sumnje da je kupovina frižidera finansijski izdatak koji može biti prilično velik, ali da ćete verovatno naredni rashladni uređaj kupiti tek za nekih desetak i više godina. Pa kaka onda odabrati pravi frižider a ne pogrešiti?

Ako pratite savete koje ćemo vam dati u ovom tekstu, biće vam lakše da donesete odluku o kupovini ili barem da odbacite neke opcije koje nisu najbolje za vas, i tako suzite izbor. Evo čime treba da se vodite kada birate frižider za vašu novu kuhinju.

otvoren-frižider-kuhinja

#1 Veličina i kapacitet

Prva stvar na koju treba da obratite pažnju je veličina i kapacitet frižidera. Kada kažemo veličina, mislimo na visinu, širinu i dubinu. Premerite prostor gde želite da postavite frižider, kako vam se ne bi dogodilo da kupite uređaj a da nemate dovoljno mesta za njega u kuhinji. Još jedna veoma važna napomena je da premerite vrata i prolaz kroz koji ga morate uneti kako sebe ne biste doveli u nezgodnu situaciju da morate moliti prodavca da vam ga zameni. Naravno, manje frižidere ćete lako uneti, jer su oni standardno široki 60cm, ali ako se odlučite za dvokrilne,možete imati problem.

Druga stvar je kapacitet, odnosno korisna zapremina uređaja. Ako živite u višečlanoj porodici sigurno je da će vam trebati i frižider koji ima veći kapacitet. I obrnuto, ako sami živite u stanu, biće vam potreban manji rashladni uređaj. Danas proizvođači izbacuju na tržište uređaje različitog kapaciteta, pa tako na primer Bosch frižideri mogu imati zapreminu od 100 litara naviše. Dvokrilni modeli mogu dostići kapacitet i preko 550 litara. Dakle, jako je bitno da obratite pažnju na vaše potrebe, odnosno koliko hrane i namirnica želite da čuvate u njemu.

#2 Cena frižidera

Potpuno se slažemo sa većinom korisnika da je cena uređaja koji kupuju jedan od najvažnijih faktora pri izboru. Ipak, i drugi faktori su podjednako bitni. Nemojte na prečac odlučivati jer vam se može dogoditi da za samo par hiljada dinara odaberete znatno lošiju varijantu.

Treba reći da cena frižidera zavisi od više faktora. Pre svega od kapaciteta, modela, energetske efikasnosti, ali i od proizvođača. Kada govorimo o kapacitetu, sigurno je da će frižider od 150 litara imati manju cenu od onog čija je zapremina 300 litara.

Ako govorimo o modelima, frižideri sa komorom za zamrzavanje u gornjem delu su uglavnom nešto jeftiniji u odnosu na modele kod kojih se komora nalazi na dnu.

Kada je u pitanju štednja, svi želimo da u kući imamo kuhinjske aparate, rasvetu ili grejanje koje je efiksano. To znači da ćemo manje novca morati da izdvojimo za račune na kraju meseca. Da bismo umanjili račune za struju, treba da razumemo šta su to energetski razredi.

Prvo, oni su poređani od slova A do slova G. Ako je uređaj sa oznakom A, on će biti neuporedivo energetski efikasniji u poređenju sa modelima koji nose oznaku E, F ili G. Drugim rečima, trošiće značajno manje električne energije. Kada poredite modele, važno je da to budu oni istih zapremina i karakteristika. To znači da će rashladni uređaj klase B od 400+ litara verovatno trošiti više struje nego onaj klase C od 200 litara, bez obzira što je energetski efikasniji.

Za energetski efikasniji frižider ćete u startu morati da izdvojite više novca. Ali ako gledate na duge staze, ušteda energije koju ćete ostvariti verovatno će vam se isplatiti za dve ili tri godine. Dugoročno gledano, uređaji višeg energetskog razreda će vam biti isplativiji.

žena-otvara-frižider

#3 Model frižidera

Kada govorimo o modelu, pre svega mislimo na to da imate izbor između modela bez i modela sa komorom za zamrzavanje. Odabir zavisi opet od vaših ličnih potreba. Dosta prodavaniji su kombinovani frižideri jer osim rashlađivanja imate mogućnost i zamrzavanja hrane. Ipak, ako u kući već imate zamrzivač možda vam frižider sa komorom za zamrzavanje neće biti opcija. Ukoliko se ipak odlučite za kombinovani model onda treba da znate da je energetski efikasniji sitem onaj gde se deo za zamrzavanje nalazi u donjoj polovini uređaja.

Takođe, treba da razmislite i o opciji otvaranja vrata. Uglavnom ćete naići na modele gde vrata možete otvarati u levo ili u desno, zavisi koju stranu budete fiksirali. Međutim, pojedini modeli nemaju tu opciju pa se vrata frižidera mogu otvarati samo u jednom smeru. Zato obratite pažnju kako vam se ne bi dogodilo da odaberete pogrešan model koji neće moći da se dobro uklopi u vašoj kuhinji.

Još jedan važan faktor, koji se ovog puta tiče estetike, je to da li birate samostojeći ili ugradni frižider. Ugradni frižideri se mogu potpuno uklopiti u dizajn vaše kuhinje tako da praktično spolja budu nevidljivi. Odnosno, možete ih “sakriti” iza frontova kuhinjskih elementa. Cenovno, oni su nešto skuplji od samostojeće varijante.

Ovo su samo neka od razmatranja za koja se nadamo da ćete ih uzeti u obzir i da će vam pomoći kada birate frižider za svoju novu kuhinju. Ono što je takođe bitno je da obratite pažnju na garanciju. Minimalna garancija za tehničke uređaje je 2 godine, ali proizvođači, kako bi pokazali potencijalnim kupcima da je njihov proizvod kvalitetan, često na frižidere daju garanciju 3 ili čak 5 godina. Pa zašto onda ne iskoristiti tu pogodnost?

Za kraj, ostaje nam još samo da vam poželimo srećnu kupovinu!

Related Posts

porodica-proslava-rodjendana

Predlozi rođendanskih poklona koji će obradovati svako dete

Šta pokloniti detetu koje ima sve? Ako ste pozvani na dečiji rođendan ovih dana, znamo koliki izazov može biti biranje adekvatnog poklona. Želite da obradujete dete, a istovremeno…

njujork-prolece-park

Top destinacije u Americi sa letovima iz Beograda

Turističke ture iz Beograda za Sjedinjene Američke Države poslednjih godina postaju sve popularnije. S obzirom na to da iz Beograda postoje jeftini letovi do mnogih destinacija u Americi,…

ciscenje-kuce_r2_c2

Prednosti profesionalnog čišćenja kuće

Da li ste se ikada zapitali zašto su profesionalni čistači tako zauzeti? To je zato što rade posao koji njihovim klijentima štedi vreme, energiju i novac. Ako razmislite…

testera za drvo

Razlike između motorne i ručne testere za drva

Od velikog izbora testera za drva, potrebno je znati za koji tip drveta je određena testera namenjena. To je važno, kako biste znali koja od njih bi se…

perionica-pranje-automobila

Dubinsko pranje automobila – Sve što ste hteli da znate, od A do Š

Automobili su u današnjem svetu jedna od osnovnih stvari na koje se savremeni čovek oslanja u velikoj meri. Svet bez automobila bio bi gotovo nezamisliv. Jedni koriste automobile…

wc solja

Koliko košta najbolja wc šolja – cena kao pokazatelj kvaliteta i trajnosti

Sanitarija koja je neizostavan deo svakog toaleta i kupatila, kao i bez koje je nezamislivo opremanje ove prostorije u poslovnom ili privatnom ambijentu, jeste wc šolja. Cena odabranog…