AutoriPotražite vašeg omiljenog autora!

Nauka bogaćenja

Valas Deloa Votlz

"Čovek razvija svoj um, dušu i telo korišćenjem stvari, a samo društvo organizovano je tako da se bez novca ne može doći do poseda bilo koje stvari; upravo iz tog razloga bi nauka bogaćenja morala da postane temelj svekolikog napredovanja čoveka."

* * *

"Cilj sveukupnog života je razvoj; sve što živi ima neotuđivo pravo na razvoj u punoj meri."

Opširnije...

Pretraga

Biografija - Valas Deloa Votlz

Valas Deloa Votlz (Wallace D. Wattles 1860-1911) je poznati američki motivacioni autor. Kao jedan od vodećih pisaca Nove Misli, ostao je donekle maglovit, ali je njegovo pisanje naširoko navođeno i štampano u glasilima pokreta Nova Misao i drugim pokretima za samo-pomoć.

Votlzovo najpoznatije delo je knjiga iz 1910. godine, Nauka bogaćenja, u kojoj je objasnio kako postati bogat.

Votlzova kćerka, Florens A.Votlz (Florence A. Wattles), opisuje život svoga oca u jednom pismu koje je bilo objavljeno u magazinu "Nautilus". Florens Votlz je pisala da je njen otac rođen u Sjedinjenim državama 1860. godine, da je primio malo formalnog obrazovanja, i da je bio izolovan od sveta trgovine i bogatstva.

Prema podacima Američkog federalnog matičarskog zavoda, Valas je živeo sa svojim roditeljima na jednoj farmi u Nuanda Taunšipu, oblast MekHenri, Ilinois, gde je radio kao farmer. Njegov otac se u tim papirima vodi kao baštovan, a njegova majka kao domaćica. Valas se vodi kao da je rođen u Ilinoisu, dok su njegovi roditelji rođeni u Njujorku. Nema daljih podataka o njegovom porodičnom životu.

Prema podacima istog zavoda 1910. godine Votlz je promenio spelovanje svoga prezimena iz Walters u Wattles, oženio se sa Ebi Volters (Abbie Walters), imali su troje dece, Florens, Rasela i Agni.

Florens dalje piše da je on "pravio dosta novaca" i da je bio dobrog zdravlja osim poslednje tri godine svog života. Ona dalje piše da je njegova smrt u 51. godini bila neočekivana, s obzirom da je malo pre smrti konkurisao za javnu službu i objavio dve knjige.