AutoriPotražite vašeg omiljenog autora!

Ja, Stiv

priredio Džordž Bim

""Neprestano tragam za sledećom velikom prilikom. U današnjem svetu je, da bi se do nje došlo, neophodna velika količina novca i inženjerskog talenta. Ne znam šta će sledeća velika stvar biti, ali imam neke ideje."

- Stiv Džobs

Fortjun, 24. januar 2000."

Opširnije...

Pretraga

Biografija - Stiv Džobs

Stiv DzobsStiven Pol Džobs (24.2.1955. - 5.10.2011) bio je jedan od osnivača i bivši glavni rukovodilac Epla. Takođe je bio jedno vreme rukovodilac Piksara sve dok nije bio prodat Dizniju. Takođe je bio jedan od najvećih deoničara Diznija i član Diznijeve uprave. Smatran je jednom od vodećih ličnosti u industriji računara i zabave.

Džobsova poslovna biografija je dosta doprinela mitu o usamljenim, preduzetničkim osobenjacima Silicijumske doline, naglašavajući njegovo shvatanje značaja estetike i dizajna u javnosti. Njegov rad na proizvodima koji su bili funcionalni i privlačni stvorio mu je kultni status.

Zajedno sa suosnivačem Epla Stivenom Voznijakom doprineo je širenju popularnosti personalnih računara u kasnim 1970im godinama. U ranim osamdesetim godinama prošlog veka Džobs je prvi uočio komercijalni potencijal grafičkog korisničkog interfejsa i miša. Nakon što je izgubio kontrolu u upravi Epla 1985, Džobs je osnovao firmu Nekst, koja se bavila računarskim platformama specijalizovanim za visoko obrazovanje i poslovnu primenu. Kada je 1997 Epl kupio Nekst, Džobs se vratio u preduzeće koje je suosnovao i od tada je na položaju glavnog izvršnog rukovodioca.

24. avgusta 2011. Stiv Džobs je objavio kako podnosi ostavku na mesto generalnog direktora Epla. Objavljeno je kako je umro 5. oktobra.

Za još korisnih informacija posetite:

http://www.apple.com/