AutoriPotražite vašeg omiljenog autora!

Poslednje predavanje

Rendi Pauš

"Otac me je savetovao kako da se probijam kroz život. Izgovarao je rečenice poput ove: "Nikada ne odlučuj dok ne moraš." Takođe me je upozorio na to da, čak i ako se nađem u poziciji jačeg, bilo na poslu ili u privatnim odnosima, uvek moram igrati pošteno. "Samo zato što si kormilar", umeo je da kaže, "ne znači da treba ljude da prevodiš žedne preko vode.""

Opširnije...

Biografija - Rendi Pauš

Rendi PaušMnogi profesori su držali predavanje naslovljeno sa „Poslednje predavanje“. U njemu su razmatrali sopstvenu smrtnost i iznosili ono što smatraju najvažnijim u životu. Dok su govorili, publiku su neodoljivo nagonili da se zapita: Kakvu bi mudrost oni saopštili svetu da znaju da im je to stvarno poslednja prilika? Ako bismo znali da ćemo sutra nestati, šta bismo želeli da bude naše zaveštanje?

Rendija Pauša, profesora informatike na Univerzitetu Karnegi Melon, takođe su zamolili da održi „poslednje predavanje“, za koje on nije morao da zamišlja da mu je poslednje budući da je malo pre toga saznao da boluje od neizlečivog kancera. Ali predavanje koje je održao – pod nazivom „Istinsko ostvarenje snova iz detinjstva” – nije bilo o umiranju. On je govorio o važnosti prevazilaženja prepreka, o bodrenju drugih osoba da ostvare svoje snove, o uživanju u svakom trenutku života. Bilo je to sumiranje svega u šta Rendi veruje. Bilo je to predavanje o životu.

Rendijevo predavanje, koje govori o snovima koje težimo da ostvarimo, postalo je fenomen. Preko interneta ga je videlo više od deset miliona ljudi.

Sada, u knjizi koja je zasnovana na tom već slavnom predavanju, Rendi inspiriše čitaoce na isti način na koji je inspirisao slušaoce predavanja. Napisana inteligentno i duhovito, ovo je knjiga koju će čitati mnoge generacije.

Za više informacija posetite:

https://www.youtube.com/watch?v=ji5_MqicxSo

https://www.cs.cmu.edu/~pausch/Randy/oldRandyPage.html

https://www.cs.cmu.edu/~pausch/

http://www.cs.virginia.edu/~robins/Randy/

Pretraga