AutoriPotražite vašeg omiljenog autora!

Lajanje na zvezde

Milovan Vitezović

""Da li poznajete Mihaila Kneževića?"

Zbunjena učenica prvog razreda je odmahivala glavom.

"Propust jeste, ali nije za zabrinjavanje, pošto ste me upravo upoznali...""

* * *

"Mihailo se povukao ispred profesora predvojničke obuke Nenada Lazičića, čuvenog Neše Kutuzova.

"Šta se ti, dozvoli, muvaš tu kao dezerter kad ja idem na čas?"

"Izviđam!""

Opširnije...

Pretraga

Biografija - Milovan Vitezović

Milovan VitezovićRođen sam 11. septembra 1944. godine u Vitezovićima kod Kosjerića. Moj životni put je bio školski: Vitezovići – Kosjerić – Užice – Beograd. Premda sam školovanje okončao na Beogradskom univerzitetu, mislim da sam najvažnije naučio u Vitezovićima: pisati. Pisati sam učio na tablici, tako da sam naučio i brisati. Za sve hvale, mogu reći: zahvalan sam nauku brisanja. Za sve pokude, mogu požaliti što taj nauk nisam još bolje usavršio.

San deteta je da želi nedostižno. U mom detinjstvu knjiga je bila nešto teško dostižno. Težeći nedostižnom – napisao sam petnaestak knjiga.

Izdvajam knjige namenjene mladim: Ja i klinci ko pesnici, Pesme koje rastu, Naimenovanja, Đačko doba, Lajanje na zvezde i Izabrano detinjstvo.

"Mislim da sam počeo da pišem da bih se dopao devojčicama." - izjavio sam sramežljivo u 32. godini. Četiri godine kasnije pročitao sam izjavu 72. godišnje Simon de Bovoar: "Želim da me zavole i to je razlog zašto sam postala pisac." Nedavno sam čitao da je slično rekao i Gabrijel Garsija Markes. Ja sam tu svoju izjavu pretvorio u ovu knjigu. Šta još da kažem? Gde god sam ljubio, bio je centar sveta.

Milovan Vitezović