AutoriPotražite vašeg omiljenog autora!

Samom sebi

Marko Aurelije Antonin

"Seti se koliko si to odlagao i kako si često propuštao i nisi iskoristio priliku koju su ti dali bogovi! Ipak je krajnje vreme da postaneš svestan toga šta je svet čiji si ti samo jedan mali deo, i ko je vladar sveta, čiji si ti izliv. I da je veoma ograničeno tvoje vreme, pa ako ga ne upotrebiš na to da isteraš mrak iz duše, ono će proći nepovratno i biće svršeno s tobom, jer se više neće vratiti."

* * *

"Da li te uznemiravaju događaji koji se zbivaju van tebe? Potrudi se da jednom naučiš nešto zaista korisno i prestani da lutaš. A čuvaj se i druge zablude: jer su budale oni koji se celog svoga veka trude i muče, a nemaju pred očima cilj prema kome bi mogli usmeriti svoje težnje i misli."

Opširnije...

Pretraga

Biografija - Marko Aurelije Antonin

Marko AurelijeMarko Aurelije (rođen 26. aprila 121. godine u Rimu, umro 17. marta 180. godine u Vindoboni - danas Beč) bio je od 161. godine do svoje smrti rimski car. Rođen je kao Marko Katilije Sever, a pošto ga je usvojio car Antonin Pije, Marko je dobio ime Marko Elije Aurelije Ver, a kao car njegovo puno ime je glasilo: Marko Aurelije Antonin Avgust.

Marko Aurelije bio je poslednji rimski car koji je to postao usvajanjem. On je morao posle dugotrajnog mirnog perioda u istoriji Rima da se ponovo prihvati ratova. Veliki neprijatelji su mu bili Parti na istočnoj granici, a na drugom kraju sveta, Rim su napadali varvari, Markomani koji su ugrožavali dunavski limes. Marko Aurelije koji je vladao zajedno sa svojim bratom po usvojenju, Lucijem Verom umro je tokom jednog pohoda protiv Germana. Zbog svojih "Razgovora sa samim sobom", Marko Aurelije je bio poznat kao car-filozof.

Marko Aurelije se tokom čitavog života bavio filozofijom. I kao car pohađao je filozofska predavanja. Njegovo delo, napisano na grčkom jeziku, Samom sebi (Meditations), sastoji se od misli i upozorenja koje je car samom sebi uputio tokom jednog ratnog pohoda protiv Markomana.

Car Marko Aurelije jedan je od glavnih predstavnika poznostoičkog učenja i moralnom samoanalizom veoma je uticao na potomstvo.

Ostao je upamćen i po izuzetnoj skromnosti i čestitosti, krajnje neuobičajenim za vladara.