StrategijeNajbolje strategije za vaš uspeh!

O kreativnosti na drugi način

MK - 21.02.2018.

Svi bismo mi želeli da budemo kreativniji, zar ne? Evo nekoliko ideja u vezi sa kreativnošću.

Obično mislimo da je kreativnost vezana za jedan trenutak u vremenu kada dobijemo nadahnuće koje nam je potrebno da budemo kreativni. To može biti korisno kratkoročno, ali za neki dugoročni rad to nije dovoljno. Ne možemo se osloniti na nepouzdani trenutak za koji ne znamo kada će se desiti.

Sa druge strane, možemo da se izvežbamo da budemo kreativni svaki dan, a ne samo ponekad, kad dobijemo posebnu inspiraciju. Sve je praksa, pa i kreativnost.

Ako na kreativni rad gledamo kao na svaki drugi posao, to možda ne zvuči naročito uzbudljivo, ali je korisno, jer se možemo izvežbati da budemo kreativni. Kako?

Prvo moramo odrediti vreme koje ćemo posvetiti kreativnom radu. Najbolje bi bilo svaki dan odvojiti sat ili dva ili manje, u zavisnosnosti od toga koliko vremena imate na raspolaganju i to u isto vreme, da biste stvorili naviku da to radite baš tada i tako će vam biti lakše. Znači, svaki dan u isto vreme bavite se kreativnim radom. I tako iz dana u dan, disciplinovano se vežbate da budete kreativni. Ne zvuči naročito primamljivo, ali je veoma efektno i deluje kada se malo naviknete, odnosno kada ponavljanjem stvorite naviku da u isto vreme radite jednu te istu stvar i tada počinjete da očekujete da baš to radite i ništa drugo. Tada ste uspeli da usvojite naviku da radite nešto kreativno, šta god to bilo i što duže to radite sve više ćete biti kreativni.

U početku sve bude teško i neprijatno, ali vremenom ako smo uporni i istrajemo, polako postaje lakše jer se naš mozak ubacuje u rutinu ponavljanja istog načina razmišljanja koje onda postaje poznato i lako.

Naš mozak je plastičan što znači da može da se oblikuje i menja tako što se mi bavimo uvek nečim novim. Ono što je novo je nepoznato za naš mozak i treba mu vremena da se u tome izvešti. Zato je ponavljanje onoga što radimo od izuzetnog značaja i na taj način mozak pamti to što radimo i što on bolje nešto upamti, mi to lakše radimo. Na taj način učimo bilo šta novo i sve možemo da savladamo samo ako smo dovoljno uporni.

Zato, ako želimo da budemo kreativniji, praksa i vežba je put kojim treba da idemo.

Druga stvar koja je važna za kreativnost jeste mir i tišina, bez prekidanja i odvlačenja pažnje.

Da bi naša kreativnost živnula, mora da ima prostora, odnosno, mora da ima dovoljno vremena da se ispolji. U miru i tišini kreativnost cveta, za razliku od buke i stalnog ometanja koji je guše i ne dozvoljavaju joj da se pojavi.

Naša pažnja mora biti usmerena samo na jednu stvar, da bismo bili kreativni u tome, a ne da to stalno prekidamo i proveravamo telefon. Takav iscepkan rad ne donosi nikakav rezultat, ni kreativan niti drugi.

Zato moramo sebi obezbediti miran kutak gde ćemo se povući i usredsrediti na zadak pred nama i samo se njime baviti onoliko vremena koliko imamo na raspolaganju.

Ako posle svega urađenog i dalje nismo zadovoljni rezultatom naše kreativnosti, nema sekiracije. Važno je da smo krenuli i počeli da razmišljamo. Kada nam ne ide, onda malo ostavimo to što radimo i vratimo se kasnije ili sutradan. Dobro je napraviti pauzu, da pustimo da nam mozak misli o nekim drugim stvarima i možda će mu nešto samo odjednom iskočiti kao ideja. Nikad se ne zna. Moramo biti optimisti i ne pritiskati i ne kuditi sebe kada nam nešto ne ide, jer od toga nećemo dobiti nikakvu ideju, samo sebi odmažemo.

Prvo se potrudimo da nešto uradimo, onda malo zastanemo i napravimo pauzu, pa se kasnije ponovo tome vratimo i na taj način ćemo već nešto smisliti.

Moramo verovati u sebe da ćemo u tome uspeti i uspećemo!

Za više o ovoj temi pogledajte Ričard Votson: Budući umovi