RazmišljanjaVaša doza inspiracije!

Intuicija ili Koliko verujemo sebi

MK - 06.06.2018.

Kada se suočimo sa nekim problemom koji treba da rešimo, kome se okrenemo za pomoć?

Ako nemamo koga da pitamo za savet, ipak nam ostaje jedna osoba: mi sami. Možemo li sami sebe posavetovati u nekim ključnim situacijama? Možemo, ako mislimo da možemo.

Kako kaže Henri Ford:

"Bilo da mislite da možete, ili mislite da ne možete, u oba slučaja ste u pravu."

U ovakvim situacijama nam u pomoć pristiže naša intuicija. Ona je uvek tu sa nama, ali mi najčešće ne obraćamo dovoljno pažnje na nju i na ono što nam ona poručuje.

Ako verujemo sebi, onda to znači da verujemo i svojoj intuiciji i onome što nam ona govori.

U vezi svake stvari mi imamo nekakav osećaj. On može biti dobar ili loš, ili negde između. Taj osećaj koji nam se javi je često slab i ako ne obratimo dovoljno pažnje na njega, može i da nestane.

Ako ne obraćamo pažnju na svoju intuiciju, ona može i da prestane da nam se obraća.

Kada svesno obratimo pažnju i uhvatimo taj intuitivni osećaj, on nam može pomoći da nešto sagledamo jasnije nego što smo mislili. U situacijama kada nemamo dovoljno informacija o nečemu ili nekome, može nam biti od velike pomoći naš intuitivni predosećaj jer to niko drugi ne može da nam da.

Kada se nađemo sami u nekoj situaciji koja nam nije sasvim jasna, nemamo od koga da dobijemo pomoć i tada je intuicija prava pomoć i jedina koja nam može pomoći.

Kada svesno obratimo pažnju na svoje intuitivne predosećaje u raznim situacijama, na taj način je vežbamo i pojačavamo njeno dejstvo na nas.

Treba da vežbamo ne samo intuiciju, nego i naše reagovanje na nju, da razumemo šta želi da nam kaže i da to pravilno protumačimo.

Ono što ne treba da radimo to je da previše analiziramo u svom umu zašto je nešto tako kako je. Ako nešto funkcioniše, nije toliko važno zašto već da li nam to koristi. Naš razum i intelekt ne razumeju baš intuiciju i kako ona funkcioniše i zato imamo otpor prema njoj i često joj ne verujemo.

Ako nešto ne umemo da objasnimo ne znači da to ne postoji. Naprotiv.

Objašnjenje će nam možda doći kasnije, ali sada nam je važno da možemo da se pouzdamo u sebe i svoju intuiciju i da je iskoristimo kad nam je već data.

Osluškivanjem intuicije možemo doći do nekih odgovora do kojih inače ne bismo došli i to je sasvim dovoljan razlog da se njome pozabavimo i da je koristimo.

 

Možete pročitati više o ovoj temi:

Florens Skovel Šin: Čarobni put intuicije

Ošo: Intuicija – Spoznaja izvan logike

Džozef Marfi: Moć podsvesti