RazmišljanjaVaša doza inspiracije!

Naša percepcija stvarnosti

Читать Журналы онлайн бесплатно
андроид

MK - 07.02.2018.

Da li je stvarnost zaista uvek onakva kakva nam se čini na prvi pogled?

Pre svega, naše trenutno raspoloženje ima ogroman uticaj na našu percepciju stvarnosti. Što smo bolje raspoloženi, stvarnost nam se čini boljom. Iz toga možemo zaključiti da naša percepcija stvarnosti varira, nije nepromenljiva i da mnogo zavisi od našeg raspoloženja.

Dalje, iz ovoga možemo da izvučemo još nešto: naša percepcija stvarnosti je prilično nepouzdana i podložna promeni. To može biti dobro, jer kada smo loše raspoloženi i imamo tendenciju da bojimo sve oko sebe u crno ili eventualno u sivo, tada treba sebe da podsetimo da ipak nismo u pravu i da stvari nisu onakve kakve se nama u tom trenutku čine.

Često sami sebe varamo, nekad svesno a nekad i nesvesno. Zaboravljamo na činjenicu da se mi stalno menjamo, naše raspoloženje takođe i naša percepcija stvarnosti zajedno sa nama.

Prema tome, ništa nije toliko crno kako nekad pomislimo i što je takođe važno, nije nepromenljivo kako nam se nekad čini. Sve se menja, samo postepeno i polako, pa mi to previđamo i pogrešno mislimo kako stvari stoje u mestu.

Ni mi ne stojimo u mestu, iako nam se tako ponekad čini. I mi se krećemo, napredujemo, menjamo se, rastemo, jer svaki dan doživljavamo nešto novo što nas oblikuje i tera nas da učimo i razvijamo se.

Ako smo nesvesni promene, šta je sa našom planetom Zemljom? I ona se kreće, rotira oko svoje ose, mi se krećemo zajedno sa njom, ali to ne primećujemo. Ali to ne znači da se to ne dešava, zar ne? Prema tome, naša nesvesnost nečega ne znači mnogo. Isto je i sa našom percepcijom. I ona nas često izneveri, a mi joj i dalje verujemo.

Lek za sve ovo jeste da ne preuranimo sa bilo kakvim zaključcima o svom životu, da sačekamo malo dok ne budemo sigurni u ono što mislimo i da budemo svesni činjenice da se sve menja, pa i mi sami i naša percepcija stvarnosti.

Uostalom, stvarnost kao takva ne postoji. Postoji samo naše viđenje stvarnosti, a ono se, kao što smo već videli, menja. Kako se mi menjamo, menja se i naša stvarnost zajedno sa nama.

Mi možemo sami da odaberemo kakva će nam biti stvarnost, u zavisnosti od toga na čega obraćamo pažnju.

Pred nama je izbor: ili ćemo obraćati pažnju na ono što želimo da nam se dešava (ono što je pozitivno) ili ćemo obraćati pažnju na ono što ne želimo da nam se dešava, ali nam se ipak nekad desi (ono što je negativno). Taj izbor je uvek pred nama. I samo od nas zavisi čemu ćemo se okrenuti i na čega ćemo obratiti pažnju.

Svima nam se nekad desi ono što ne želimo, ono što smo hteli da izbegnemo i sl. i tada u toj situaciji je prisutan izbor koji sam spomenula gore. To je nešto kao test kojim se opredeljujemo za čega smo: da li ćemo obraćati pažnju samo na ono što nam se desilo, a što nismo želeli da nam se desi, ili ćemo biti svesni da i pored toga što nam se desilo ima još mnogo dobrih stvari oko nas i da svoju pažnju možemo svesno okrenuti na drugu stranu.

Na taj način mi sami kreiramo svoju stvarnost, time što svoju pažnju svesno usmeravamo na jednu stranu. A koja će to strana biti, na nama je da izaberemo!

 

Možete pročitati više o ovoj temi:

 Dr Vejn Dajer i Ester Hiks: Vrhunac udruženog stvaranja

 Napoleon Hil: Misli i obogati se

 Čarls F. Hanel: Ključ uspeha