RazmišljanjaVaša doza inspiracije!

Sve je dobro

MK - 10.01.2018.

Kako da ubedimo sebe da, iako nije sve onako kako bismo mi to želeli, ipak nije ni tako loše kako nekad mislimo? Kako da usvojimo mantru ili afirmaciju ili izjavu: Sve je dobro? Može li nam jedna takva jednostavna konstatacija pomoći u ovom našem sve komplikovanijem životu?

Svima nam ponekad dođe trenutak u kome više nismo sigurni ni u šta i kada imamo osećaj da nam ništa ne ide od ruke. To je verovatno samo naša trenutna percepcija, ali je za nas veoma stvarna i veoma neprijatna.

Kada se to desi i kada osetimo da nikako ne napredujemo, iako se svom snagom trudimo i guramo napred, tada treba jednostavno da zastanemo malo, prekinemo to što radimo, duboko udahnemo vazduh u pluća i smirimo misli koje nam se vrte beskrajno u umu i kažemo sebi: Sve je dobro.

Tako je, sve je dobro. Iako nije SVE dobro, ipak JESTE dobro. Mada bismo mi žarko želeli da je situacija drugačija, ne znači da nije dobro. Mada bismo mi želeli da smo uradili sve što smo isplanirali i kada smo to isplanirali, ipak je sve dobro.

Kada vidimo da nismo zadovoljni sobom i svojim učinkom, možemo da izaberemo da privremeno postanemo filozofi i da na taj način pomognemo sebi da prebrodimo to što nas toliko muči.

Jednom kada shvatite da svet neće prestati da se okreće zato što niste sve uradili onako kako ste zamislili, izlazite iz začaranog kruga misli koje vam ionako ne čine ništa dobro i smirujete tenziju koja je u vama prisutna, a sve to ponavljajući u sebi ili naglas: Sve je dobro.

Kada se malo vratite u normalu, uvek možete ponovo pokušati sutra. Ne gubite ništa ako malo stanete i promislite da ipak nije sve onako crno kako vam se činilo. Ne znači da odustajete potpuno, već samo pravite pauzu, koja vam je u tom trenutku ionako neophodna i pokušavate da skrenete svoje misli u boljem i korisnijem pravcu.

Sve je dobro – zvuči jednostavno, ali je i delotvorno u isto vreme. Pomaže nam da svoju pažnju premestimo sa onoga što nam smeta i sa čime nismo zadovoljni na ono što je u redu i na čega smo zaboravili, jer smo se koncentrisali samo na ono sa čime nismo zadovoljni. To radimo najčešće, zar ne? Obraćamo pažnju samo na ono što nam nije po volji, a sve ono što je dobro i u redu ignorišemo.

A zapravo bi trebalo da radimo upravo suprotno: da ignorišemo ono što nam nije po volji, dok ne smislimo šta ćemo sa tim da uradimo, i da se koncentrišemo na sve ono što je lepo u našem životu.

Najčešće je toga lepog i dobrog u našem životu više nego onog što nije tako lepo i dobro. Ali kada se koncentrišemo samo na ono što nije lepo, mi ga time zapravo povećavamo i čini nam se onda da ga je mnogo više nego što zapravo jeste. Ujedno i smanjujemo ono što je lepo, pa nam se čini da ga ima manje nego što ga zapravo ima.

To sve radimo često i nesvesno, ali rezultat je isti: mislimo samo na ono što ne valja i od toga sami sebi pravimo problem i to veći nego što je on zapravo. Zato kada uspemo da prekinemo taj naš tok misli i kažemo sebi: Sve je dobro, tada se polako okrećemo od negativnih misli i vraćamo u pozitivniji tok. Taj proces može malo i da potraje, ne mora baš odmah da počne da deluje, ali delovaće ako smo uporni u tome da ne dozvolimo svojim negativnim mislima da vode glavnu reč.

Sve je dobro – smiruje i stišava negativnost koja se razbukta dok mi ne obratimo dovoljno pažnje da je odmah sasečemo u korenu. Moramo da zapamtimo da što smo više negativni, više će nam vremena biti potrebno da se izvučemo iz negativnosti i prebacimo u pozitivniji tok.

Zato nam Sve je dobro pomaže da usporimo negativan tok misli, da ga oslabimo i napravimo malu pauzu u mislima, da bismo shvatili gde smo i gde želimo da idemo (definitivno ne želimo da idemo tamo gde bi nas odvele sve te negativne misli).

Isprobajte Sve je dobro i uverite se i sami da deluje!

 

Možete pročitati više o ovoj temi:

 Antoni de Melo: Put ljubavi

 Florens Skovel Šin: Tajna vrata uspeha

 Marko Aurelije Antonin: Samom sebi