RazmišljanjaVaša doza inspiracije!

Najvažnija osoba u našem životu

MK - 06.12.2017.

Ceo svoj život provedemo samo sa jednom osobom, znate sa kojom? Sa samim sobom, naravno!

Sve druge osobe su kraće u našem životu, a mi sami smo do kraja života tu, sa sobom. Kako se slažemo sami sa sobom? Kakav dijalog vodimo u svojoj glavi sa sobom? Hvalimo li sebe ili grdimo?

Sami sa sobom moramo da razvijemo pozitivan odnos, jer kada smo nezadovoljni ili besni na sebe, ništa se bolje ne slažemo ni sa drugima oko sebe.

Onako kako se odnosimo prema sebi, to nam daje osnovni ton koji onda boji sve naše druge odnose.

Kada smo loši prema sebi, ne možemo biti dobri ni prema drugima. Kada kritikujemo sebe, naravno da nam ni drugi nisu po volji. Većina uvek polazi od toga da drugi treba da se promene, da bi nama bilo bolje. Ali to ne ide tako. Kada se mi promenimo, kada mi promenimo svoj unutrašnji dijalog sa samim sobom, sve se oko nas menja i postaje bolje.

Moramo uvek krenuti od sebe, jer samo na sebe i možemo da utičemo i samo sebe možemo da promenimo. Moramo prestati da osuđujemo sebe zbog svake sitnice koja pođe naopako, jer to je život, a mi se ionako trudimo najbolje što možemo. Nekad u tome uspemo više, nekad manje, ali je važno da se sa tim pomirimo i da počnemo da sebi budemo podrška onakva kakvu želimo. Sami sebi možemo da postanemo najbolji prijatelj i tada ćemo se osećati mnogo bolje i lakše će nam biti da se izborimo sa svakodnevnim situacijama koje se dešavaju.

Sami sebi treba da postanemo najvažnija osoba u životu, u smislu da cenimo i vrednujemo svoje mišljenje iznad svih, jer mi sami sebe ipak poznajemo najbolje i sami moramo da živimo sa posledicama svojih odluka.

U životu nam se ionako svašta toga dešava, nekad lepo, nekad manje lepo, i onda nam ne treba da mi sami sebe još dodatno maltretiramo u nekim kriznim situacijama. Ono što nam tada treba, i ne samo tada, jeste podrška i razumevanje koje možemo sami sebi da pružimo, i ne moramo da čekamo na drugu osobu da to uradi umesto nas.

Možemo sami sebi da podignemo samopouzdanje tako što ćemo biti svoj oslonac u svakoj situaciji i navići se da se ohrabrujemo više, a kritikujemo manje. Jeste primetili kako kritikovanje sebe ionako ne uspeva? Nikad ništa dobro nije proizašlo iz samokritike. Pa da probamo umesto toga da širimo pozitivnu energiju prema sebi. A kada nam to pređe u naviku, onda će ta pozitivna energija da se širi i izvan nas, u svim pravcima i prema svima koji se nađu u našoj blizini. Ima li čega lepšeg i boljeg od toga?

 

 

Možete pročitati više o ovoj temi:

 Ivana Kuzmanović: Od kada sam se zavolela volim

 Lujza L. Hej: Moć je u vama

 Žana Poliakov: Soulfood