RazmišljanjaVaša doza inspiracije!

Od koga zavisi naše dobro raspoloženje?

MK - 04.10.2017.

Drugi nemaju veze sa našim dobrim raspoloženjem! To je samo naša obaveza. Mi sami smo odgovorni za svoje dobro raspoloženje.

Kada ne očekujemo od druge osobe, ili osoba, da nam popravljaju raspoloženje, tada im isto tako ne dajemo ni šansu da nam pokvare raspoloženje svojim postupcima i mišljenjima.

Ako svoje raspoloženje smatramo samo svojom odgovornošću i ako sve ostale oslobodimo tereta da mogu da utiču na naše raspoloženje, to nam onda daje nemerljivu prednost, jer u tom slučaju ne zavisimo od drugih kada je u pitanju nešto nama veoma važno: naše dobro raspoloženje.

Koliko smo se samo puta iznervirali ili se osećali povređeno zato što je neko uradio/rekao nešto što smo mi smatrali da nije trebao da uradi/kaže? Nema broja, zar ne? I to se dešava i dalje. A zašto?

Zato što smo nesvesno i ne znajući, drugima dali dozvolu da mogu da utiču na nas i na naše raspoloženje svojim postupcima i mišljenjima.

Moramo da zapamtimo da drugi ljudi rade ono što žele zato što tako žele i da to nema nikakve veze sa nama. Nekad izgleda da ima, ali nema zapravo.

Svaki čovek je jedinka za sebe i prema tome, radi onako kako želi, zbog sebe. Ponekad se desi da se poklopi i podudara naše delovanje sa delovanjem drugog čoveka, ali to se dešava ponekad i ne treba od toga da pravimo univerzalnu činjenicu, već da to prihvatimo kao zgodnu slučajnost i ništa više.

Zbog svega ovoga, za nas bi bilo najbolje da svoje raspoloženje vezujemo samo za svoje postupke, jer samo na njih i možemo da utičemo, a da drugima prepustimo njihove postupke i reakcije na njih.

Ne možemo da utičemo na druge ljude, to bi trebalo da shvatimo i prihvatimo, već samo na sebe. A nekad ni sami sebe ne slušamo, zar ne? Pa zašto bi onda drugi slušali nas? Ako žele, slušaju, a ako ne žele, ne slušaju. To ne treba da nas sekira i nervira, jer to nije naša briga!

Svako je odgovoran samo za sebe i ni za koga drugog. Tako je i naše raspoloženje samo naša odgovornost, a ne nečija druga. Ako želimo da budemo dobro raspoloženi onda na tome treba sami da poradimo i sebi popravimo raspoloženje. Drugačije ne ide!

 

 

Možete pročitati više o ovoj temi:

 Don Migel Ruis: Četiri sporazuma

 Antoni de Melo: Put ljubavi

 Andrej V. Kurpatov: Kako promeniti odnos prema životu