RazmišljanjaVaša doza inspiracije!

Ponavljanje je majka uspeha!

Maja Kauten - 04.10.2016.

Sećamo se kako smo u školi učili i ponavljali gradivo po sto puta, da bismo ga što bolje zapamtili i dobili što bolju ocenu.

Kada nismo bili tako vredni i nešto nismo naučili, šta se onda dešavalo? Nismo znali i dobijali smo lošu ocenu.

Slična je situacija i danas u našim životima. Ponavljanjem najbolje i najlakše pamtimo ono što je pred nama, bilo da je u pitanju nešto što treba da naučimo ili nešto što treba da uradimo. Kada se susretnemo sa nečim prvi put, to nam deluje strano i komplikovano i mislimo kako nećemo nikada razumeti i zapamtiti. Ali ako ostanemo uporni i ponovimo to nekoliko puta, videćemo da već posle par ponavljanja situacija deluje mnogo povoljnije i razumljivije.

Naš mozak stvara nove neuro puteve tamo gde ih pre toga nije bilo, samo zato što smo mi uzeli nešto da ponovimo više puta i što mi više nešto ponavljamo ti putevi bivaju sve veći i prohodniji, da bi na kraju kada mi nešto naučimo, novi neuro putevi bili sasvim izgrađeni i spremni za upotrebu.

Na taj način funkcioniše učenje svega što nam je novo i nepoznato.

Isto tako, ako želimo nešto da savladamo, naučimo ili produbimo znanje o nečemu, čuveni motivacioni govornik i pisac Brajan Trejsi kaže da ćemo to najlakše postići ako drugome uzmemo to da objasnimo. On smatra da mi kada drugome objašnjavamo nešto, sami takođe bolje pamtimo i bolje razumemo ono što objašnjavamo.

Takođe, kada pročitamo nešto i to nam se dopadne i želimo i sami da razmišljamo na taj način (npr. negativno da zamenimo pozitivnim) i onda prođe par dana i nama to jednostavno izađe iz misli i dok se okrenemo, ponovo počnemo da mislimo da stari, negativan način, kako onda da se vratimo tamo gde želimo?

Jednostavno, ponavljanjem. Moramo opet uzeti tu knjigu, ili šta smo već čitali, i ponovo pročitati ono što nas interesuje i potruditi se da to zapamtimo. Nije lako, ali vredi.

Što više čitamo i trudimo se, vremenom ćemo uspeti da ustalimo nov način razmišljanja koji će nam doneti ono što želimo (smirenost, pozitivnost, ili nešto treće).

Važno je da ne odustanemo kada nam ide teško, i da verujemo da možemo da promenimo ono što želimo.

Potrebno je vreme, strpljenje i ponavljanje iznova i iznova, dok jednog dana to ne postane naša druga priroda.

Iz svega ovoga možemo zaključiti da je ponavljanje glavni i osnovni alat u bilo čemu što želimo da uradimo i samo treba da budemo uporni i da znamo šta je to što želimo da postignemo!

 

Možete pročitati više o ovoj temi:

 Dr Keli Makgonigal: Snaga volje kao instinkt

 Džef Kolvin: Talenat je precenjen

 Oktavijus Blek i Sebastijan Bejli: The Mind Gym – Gimnastika uma