AutoriPotražite vašeg omiljenog autora!

Moja baba zen budista

Siniša Ubović

"Moja baba Zorka. Osoba u čijem prisustvu sam se osećao sigurno, voljeno, vredno. Kad god sam bio u njenoj blizini, osećao sam se mirno i spokojno. Znao sam da je sve dobro. Tome me je učila. I dan-danas tako živi. Sa osećajem da je sve dobro i da će sve biti dobro. Voleo bih da danas imam malo više upravo tog njenog pristupa. Verovatno se sa tim mirom čovek rađa."

* * *

"Čini mi se da prvi put u životu istinski shvatam koliko je sve suštinski nebitno, nevažno ako u svojoj duši osećam nespokoj i nosim tugu. Nema tog sedišta koje TO može da promeni. To je ono što mogu da promenim samo ja. Svojom otvorenošću da budem tu gde jesam. Isti kao i svi drugi. Sa svim svojim tugama, sa svim svojim radostima."

* * *

"Da bih stvari u svom životu promenio, ne pomaže menjanje sedišta. Došlo je vreme da promenim sebe."

* * *

"Osmeh je zaista postao retkost. Zašto je teško biti ljubazan? Zašto ljudi imaju potrebu da nezadovoljstvo sopstvenim životom projektuju na druge i prenose na nekoga ko nema veze sa tim? Mogao sam i ja da budem neljubazan, sigurno i ja imam mnogo razloga da prospem svoju gorčinu, ali ne verujem da to ima svrhe. To je lekcija koju sam davno naučio."

* * *

"Prija mi da vidim osmeh i siguran sam da i drugima više prija kad im se neko nasmeši nego kad ih dočeka namrgođeni pogled."

* * *

"To su možda i jedini momenti kad ne mislim samo na ono što se meni događa. To su oni trenuci kad uspeš da se izdigneš iznad svoje trenutne situacije, ma kakva ona bila, i kad vidiš da nisi jedini na svetu ko ima problem. Nikada nisam razmišljao o tome, ali sada želim da makar nekome budem od koristi, bezuslovno..."

* * *

""Ja ti to gledam zbog igre, ne zbog pobede. Gledam i ne mislim. Prija mi da ne mislim. Isto kao i kad radim u bašti, il' perem sudove. Ne mislim. Treba čovek nekad malo da uspori, da ne misli. Da ne misli ni šta je bilo, ni šta će biti. Život leti i dok se okreneš, sve prođe. Neću danas da mučim jučerašnju muku, niti ću danas da slavim sutrašnju slavu. Tu ti onda nema života. Nije život juče, a nije ni sutra. Današnji dan nema reprizu", reče ona sasvim obično, a ja ostah zbunjen od ovog prelaza."

* * *

"Ove reči kao da su dodirnule neki uspavani deo moga bića i odjednom sam osetio neki neobjašnjivi mir. Mir koji mi kaže da je vreme da se trgnem. Da je vreme da prestanem da sažaljevam sebe i da pokušam da se vratim u život, ma kakav on bio. Da je vreme da se osvrnem oko sebe i da se pomirim sa svime što se događa. Da ne mučim danas jučerašnju muku, da se opustim, da se umirim, da ne mislim."

* * *

"Čitavog života jurim kroz život i brinem što neke stvari nisam uradio, žalim za propuštenim prilikama i prisećam se loših događaja, noseći ih kao breme koje iz dana u dan otežava i preti da me potpuno slomi. Ili pravim planove za budućnost, kalkulišem i procenjujem, odlažem svoj život za neki drugi dan, za neku drugu godinu."

* * *

"Jasno mi je da ne mogu da vratim vreme i da proživim propušteno ili ispravim ono što mislim da sam pogrešio, ali ono što mogu jeste da kažem sebi da je sada dosta. Mogu ovog trenutka, upravo sada, da sebe vratim životu i da život vratim sebi. Svojim prisustvom. Svojim učešćem. Svojom voljom da ne živim u prošlosti, ali i da ne ostavljam bolje dane za budućnost."

* * *

"Čovek uvek može da odluči da se vrati u svoj život. Prisustvo u sadašnjem trenutku jeste najkraća prečica do mira, zaključujem na kraju ovog svog, više nego ispunjenog dana."

* * *

"Ja sam sam sebe doveo u ovu situaciju. Niko drugi. Svojim odlukama da živim život upravo tako kako sam ga živeo. Da ga živim misleći da radim pravu stvar. Nekada očigledno, koliko god nama bili razumni, neki potezi koje pravimo izazivaju potpuni kontraefekat. Koliko god nam namere bile dobre, verovatno da ipak nismo našli pravi način. Možda zato što mislimo da je upravo taj način jedan jedini."

* * *

"Sve to u stvari skreće moj pogled sa onoga što je suština. Ništa to nema veze s drugima. Ja sam odgovoran za sebe i svoj život, a to što drugi misle i rade nema nikakve veze sa mnom. Tačnije, ima veze samo ukoliko želim da živim žaleći se na sve i svakoga i tako stvorim sebi opravdanje za sve što mi u životu ne ide."

* * *

"Ne treba moje dobro raspoloženje da zavisi od drugih. Ne može moja sreća da zavisi od toga da li je neko uradio ono što meni odgovara."

* * *

"Ljubav je tu, u nama, a sve što je u nama nikada ne može da se izgubi. To što je ponekad ne vidimo ne znači da je nema, to samo znači da ne možemo da se setimo gde je ili jednostavno ne znamo gde da je tražimo. Ljubav za kojom tragamo je u stvari tako blizu. Najbliže. Uvek tu. U nama. U svakom od nas. Nema potrebe da je se plašimo. Nema razloga da je skrivamo. Što pre je u sebi pronađemo, pre ćemo moći s drugima da je podelimo. I kako god to čudno zvučalo, verujem da se davanjem ljubav samo uvećava. Gde ljubav uđe, nema mesta gubitku. Niko ko je da ni u čemu ne može oskudevati. Naprotiv. Sve više i više će je imati."

* * *

""Nema ti žurbe u životu. Kad god kreneš, stižeš u pravo vreme. Sve ćete stići, sve ćete završiti, samo bez žurbe. Samo polako, deco moja, samo polako. Polako, polako – pa će sve biti i brzo!""

* * *

""To što jeste predstavlja vaš najveći kapital, najveće bogatstvo koje posedujete. Gajite upravo tu svoju jedinstvenost, ne jurite da budete kao svi ostali, ne podležite uticajima okoline, koja smatra da postoji samo jedan način u životu.""

* * *

""Učite od drugih, ali uvek se setite da ste sami sebi najbolji učitelj. U sebi imate mnogo više nego što možete i da zamislite. U sebi imate sva pitanja i sve odgovore. U vama je snaga koja može da stvara najneverovatnije svetove. Ne odbacujte tu snagu. Ne plašite se onoga ko ste. Ne strahujte od svoje veličanstvenosti, kojom možete da zasijate. Potrebni ste svetu baš takvi kakvi ste, jer da nije tako, ne biste bili njegov deo.""

(Izdavač: Leo commerce, Beograd, 2015. godina)

Biografija - Siniša Ubović

Siniša UbovićSiniša Ubović je uspešan glumac, pisac, motivacioni govornik i ujedno je jedan je od vodećih trenera i predavača u oblasti motivacije, ličnog rasta i samopomoći.

Prvi je licencirani trener Heal Your Life programa u ovom delu Evrope. Od 2010. godine kada je ovaj program baziran na metodologiji Lujze Hej doneo na prostore bivše Jugoslavije, Siniša je održao veliki broj predavanja, radionica i edukacija širom regiona. 2012. godine od strane najvažnijih ličnosti u oblasti svetskog HYL-a, a pre svega Lujze Hej lično, njegov rad biva prepoznat i veoma visoko ocenjen te postaje jedan od dvanaest trenera u celom svetu koji dobijaju licencu za obučavanje budućih trenera ovog programa. Kao nosilac licence za ovaj region, u okviru svog koncepta PUT PROMENE izveo je već nekoliko generacija trenera ovog moćnog i svetski priznatog programa.

Stalni je gostujući trener i predavač na HYL obukama koje se održavaju u Turskoj.

Siniša Ubović je autor mnogih knjiga a svaka je veoma brzo postala bestseler. Do sada je napisao “Put promene…i neće biti kraja čudesima”, ” Afirmacije za put promene”, “100% JA”, “Dnevnik promene”, “Meditacija za početnike” kao i jedan od najinspirativnijih motivišućih romana “Moja baba zen budista”. Svoj rad je u više navrata predstavljao u gotovo svim zemljama regiona kao i u Engleskoj, Turskoj i Americi.

Za više informacija posetite:

http://www.putpromene.com/

https://www.facebook.com/ubovic.sinisa

https://www.youtube.com/user/2102011/feed

Pretraga