AutoriPotražite vašeg omiljenog autora!

Kako da uskladite telo i um

Ošo

"Telo je vidljiva duša, a duša je nevidljivo telo. Telo i duša nigde nisu podeljeni, oni se prožimaju i predstavljaju delove celine. Morate prihvatiti telo, morate voleti telo, morate poštovati telo, morate biti zahvalni za svoje telo..."

* * *

"Telo je najsloženiji mehanizam u egzistenciji – jednostavno je čudesno!"

* * *

"Zadivite se sopstvenim telom jer – ono vam je najbliže. Najbliže što vam je priroda prišla. U telu su vam vode okeana, u telu vam je vatra zvezda i sunaca, u telu vam je vazduh, telo vam je sačinjeno od zemlje. Telo predstavlja celokupnu egzistenciju, sve elemente."

* * *

"Ako niste saosećajni prema svom telu, ne možete biti saosećajni ni prema tuđem. Telo je organizam koji živi i nije vam učinilo ništa nažao. Otkako ste začeti, telo vam služi i služiće vam sve do smrti. Uradiće sve što poželite, čak i nemoguće, i neće vam odbiti poslušnost."

* * *

"Najvažnije je da shvatite kako je telo uvek spremno da vas sasluša. Uprkos tome, nikad ne razgovarate s njim, nikad ne komunicirate sa svojim telom, ni na koji način. U telu ste, koristite ga, ali mu nikad ne zahvaljujete. Telo vas služi, i to čini na najinteligentniji mogući način."

* * *

"Kad započnete komunikaciju sa svojim telom, sve će vam postati lako. Telo ne treba da terate, treba samo da ga ubedite. Čovek ne treba da se bori s telom – to je ružno, nasilno, agresivno. Svaki sukob s telom stvoriće sve više napetosti. Zato ne treba da budete ni u kakvom sukobu. Neka vam prijatnost bude pravilo. Telo je tako divan dar od Boga da je borba sa telom poricanje samog Boga. Telo je hram... Mi smo u hramu. Živimo u tom hramu i moramo da se pobrinemo za njega – to nam je odgovornost."

* * *

"Sledite telo. Nikad, ni na koji način ne pokušavajte da dominirate telom. Telo je vaš osnov. Kad budete razumeli svoje telo, rešićete se devedeset devet procenata svojih muka."

* * *

"Slušajte svoje telo, sledite telo. Um je budalast; telo je mudro. Ako zađete duboko u telo, u tim dubinama naći ćete dušu. Duša je skrivena u dubinama tela."

* * *

"Zađite u svoje telo, proniknite duboko u njegovu tajanstvenost. Tu vam je koren. Telo je vaša zemlja; ukorenjeni ste u telu. Svest vam je kao drvo u telu. Misli su vam kao plodovi. Meditacije su vam kao cvetovi. Ukorenjeni ste u svom telu, telo vas podupire. Telo podržava sve što radite."

* * *

"Sve misterije su u telu, sve misterije celog univerzuma. Telo je minijaturni univerzum. Razlika između tela i univerzuma samo je u veličini. Jedan atom sadrži sve tajne materije, a telo sadrži sve tajne univerzuma. Nema potrebe da tragate za tajnama iz spoljašnjeg sveta. Čovek samo treba da zađe unutra."

* * *

"Većina problema su psihosomatski jer telo i um nisu odvojeni. Um je unutrašnji, a telo je spoljašnji deo tela. Sve što počne u telu, može dospeti do uma i obrnuto – može početi u umu i dospeti u telo. Nema podeljenosti, nema vodonepropusnog odeljka."

* * *

"Jedina dužnost vam je da budete srećni. Neka vam sreća bude religija. Šta god da radite, ako niste srećni, nešto nije u redu i treba vam drastična promena. Pustite sreću da odluči."

* * *

"Uvek posmatrajte šta se dešava kad nešto radite – ako ste kod kuće smireni i opušteni, u redu je. To je kriterijum. Nema drugog kriterijuma. Ono što je dobro za vas, ne mora biti dobro i za nekog drugog – zapamtite i to. Ono što je vama lako ne mora biti lako i nekom drugom, možda je njemu lako nešto drugo – zapamtite i to. Dakle, ne postoji univerzalni zakon. Svaki pojedinac mora da ga otkrije za sebe. Šta je vama lako?"

* * *

"Svi imamo izbor svakog jutra. Ne samo ujutro, u svakom trenutku imamo izbor – hoćemo li biti srećni ili nesrećni. Uvek birate da budete nesrećni jer nesreća vam je investicija. Uvek birate da budete nesrećni jer vam je to prešlo u naviku, nesreća vam se pretvorila u način života, oduvek ste bili nesrećni. Izveštili ste se u tome, nesreća je postala kolosek kojim se krećete. Čim se suoči sa izborom, vaš um kreće ka nesreći."

* * *

"Izgleda da je nesreća nizbrdo, a ekstaza uzbrdo. Čini se da je teško dospeti do ekstaze – ali nije tako. Zapravo, obrnuto je. Teško je dosegnuti nesreću, ali vi ste uspeli i u tome! Uradili ste nemoguće jer nesreća nije prirodno stanje. Nesreća je protiv prirode. Niko ne želi da bude nesrećan, a svi SU nesrećni."

* * *

"To vam je sav posao – da vratite svoje detinjstvo, da ga ponovo preuzmete. Ako ponovo postanete dete, nećete biti nesrećni. Ne kažem da dete ni u jednom trenutku nije nesrećno – jeste. Ipak, za dete nesreća ne postoji."

* * *

"Ako se sjedinite s bilo čim, osetićete blaženstvo. Ako se odvojite od bilo čega, čak i ako je to sreća, postaćete nesrećni."

* * *

"Dakle, to je ključ. Suština nesreće je odvajanje u vidu ega. Ako ste celoviti, ako tečete, ako ste intenzivno posvećeni svemu što život nosi, ako se utapate u tome toliko da više ne prepoznajete sebe bez toga, onda je sve blaženstvo."

* * *

"Izbor je tu, ali vi ste nesvesni čak i tog izbora. Neprekidno birate pogrešno, to vam je postala navika, birate pogrešno po automatizmu. Onda za vas nema izbora."

* * *

"Osvestite se. Kad god birate da budete nesrećni, setite se – to je vaš izbor. Čak će i to rezonovanje pomoći, pomoći će svest o tome da je sve ovo moj izbor, da sam ja odgovoran i da ja to radim sebi. Odmah ćete osetiti razliku. Osobine uma će se promeniti. Biće vam lakše da krenete ka sreći."

* * *

"Postoje dva načina života, postojanja, saznanja – jedan zahteva trud, volju, ego, a drugi podrazumeva odsustvo truda i borbe i opuštanje egzistenciji."

* * *

"Nemojte se boriti sa svojim telom. Telo vam nije neprijatelj. Telo vam je prijatelj. Telo je dar koji ste dobili od prirode. Ono je deo prirode. Povezano je s prirodom na svaki mogući način. Povezani ste s disanjem, povezani ste sa zracima sunca, s mirisom cveća, s mesečinom. Povezani ste sa svime, niste izolovano ostrvo. Odbacite tu ideju. Vi ste deo celog kontinenta, a ipak ste dobili svoju individualnost. To ja nazivam čudom."

* * *

"Ako se uskladite sa svojim telom, uskladićete se s prirodom i sa egzistencijom. Umesto da plivate uzvodno, prepustite struji da vas nosi. Opustite se. Dozvolite životu da se desi. Nemojte ništa raditi silom, čak ni zbog neke svete knjige, a kamoli zbog nekog svetog ideala. Nikad nemojte remetiti svoju harmoniju."

* * *

"Ništa nije vrednije od harmoničnosti i sklada sa celinom."

* * *

"Uradite ono što priroda traži od vas, povinujte se svojim unutrašnjim osobinama. Ne slušajte svete knjige, slušajte svoje srce, to je jedini spis koji vam preporučujem. Da, slušajte veoma pažljivo, veoma koncentrisano i nikad nećete pogrešiti. Ako slušate svoje srce, krenućete u odgovarajućem smeru. Nećete se ni zapitati šta je ispravno, a šta pogrešno."

* * *

"Pašćete mnogo puta. Ustanite svaki put jer tako dobijate snagu – padanjem i ustajanjem. Tako čovek postaje celovit."

* * *

"Nikad nemojte biti imitator, uvek budite original. Nemojte se pretvoriti u kopiju. Ipak, to se dešava celom svetu – štancuju se kopije i kopije kopija."

* * *

"Zaista, život je igra ako ste original. Stvoreni ste da biste bili original. Nema dva ista čoveka. Moj način života nikad ne može postati vaš način života."

* * *

"Jednostavno, učim vas kako funkcioniše zakon života. Slušajte svoje biće, budite svetlost u sebi i pratite tu svetlost – tako nikad neće nastati problem. Tada će sve što radite biti baš ono što treba da radite, a sve što ne radite biće ono što ne treba ni da radite..."

* * *

"Jedini način da budete u kontaktu sa životom, jedini način da ne šepate za životom podrazumeva da vam srce ne bude opterećeno grižom savesti, da vam srce bude nevino. Zaboravite sve što su vam rekli – o tome šta treba da se radi, a šta ne treba da se radi – niko to ne može odlučiti umesto vas."

* * *

"Iz iskustva vam kažem da devedeset devet procenata života čini blaženstvo, a jedan procenat čini bol. Ipak, devedeset devet procenata života ljudi čini bol, a jedan procenat blaženstvo. Sve je okrenuto naopako."

* * *

"Postanite svesniji radosti, uživanja, svega što je pozitivno, cveća. Postanite svesni onoga što je dobro u svemu što je loše."

* * *

"Pokušajte da se zbližite sa svojim telom kad je sve u redu. Lezite na travu. Zatvorite oči i osetite šta se dešava u vama, osetite blaženstvo koje ključa. Lezite u plićak reke. Voda vam miluje telo. Osetite kako vam hladi svaku ćeliju. Osetite kako se jedna po jedna ćelija hladi i kako vam hladnoća prodire duboko u telo. Telo je divna pojava, jedno od čuda prirode."

* * *

"Ne zaboravite da budete verni sebi. Kako? Treba da zapamtite tri stvari. Prvo, nikad ne slušajte nikoga. Ne slušajte šta misle da vi treba da budete. Uvek slušajte svoj unutrašnji glas, šta biste vi želeli da budete. Ako to ne uradite, protraćićete ceo život."

* * *

"Drugo ćete moći da uradite tek kada ispunite prvo – nikad nemojte nositi masku. Ako se ljutite, ljutite se. Rizično je, ali nemojte se smešiti jer taj osmeh neće biti istinit."

* * *

"Kad ste besni, budite besni. Nema ničeg lošeg u tome. Ako želite da se smejete, smejte se. Nema ničeg lošeg u glasnom smehu. Malo-pomalo, videćete da vam sistem funkcioniše sve bolje."

* * *

"Treće što treba da zapamtite je autentičnost – uvek budite u sadašnjosti jer sve što je lažno potiče ili iz prošlosti ili iz budućnosti. Što je bilo, bilo je – nemojte se opterećivati time. Budite verni sadašnjosti i bićete autentični. Biti ovde i sada znači biti autentičan."

* * *

"Telo ima veliku mudrost – prepustite joj se. Dozvolite telu da sve više prati svoju mudrost. Kad god imate vremena, samo se opustite. Neka vam telo diktira ritam disanja. Nemojte se mešati. Navika da se uplićete u sve postala vam je tako svojstvena da ne možete ni da dišete bez svoje kontrole. Ili udišete dublje ili izdišete više. Nema potrebe da se mešate ni na koji način. Pustite dah da teče svojim tokom. Vaše telo zna šta mu treba. Ako mu je potrebno više kiseonika, disaće brže, ali ako mu treba manje kiseonika, disaće sporije."

* * *

"Život treba da bude strast, strast koja vibrira, strast koja pulsira, ogromna energija. Šta god da radite ne sme biti dosadno, u suprotnom nemojte ni raditi. Nemojte da vas pritiska osećaj dužnosti da nešto uradite. Radite ono što vam se radi."

* * *

"Humor će vam spojiti odvojene delove, humor će zalepiti vaše deliće u celinu. Zar niste primetili? Kad se smejete svim srcem, odjednom nestaju svi delići i pretvarate se u celinu. Kad se smejete, duša i telo vam se sjedinjuju – smeju se zajedno. Kad razmišljate, telo i duša su vam odvojeni. Kad plačete, telo i duša su vam sjedinjeni, funkcionišu usklađeno."

* * *

"Meditacija nije koncentracija. Meditacija je, jednostavno, svest. Prosto je, opuštate se i posmatrate disanje. Ništa nije izuzeto iz tog posmatranja."

* * *

"Sve dolazi – samo treba da stvorite mogućnost, sve dolazi samo ako mu dozvolite. Život je spreman da vam se desi. Sami stvarate mnogobrojne prepreke, a najveća prepreka koju možete da postavite je jurnjava. Pošto stalno trčite i jurite, život vam kuca na vrata, ali vi niste tu. Uvek ste negde drugde. Trčite za životom, a život trči za vama. Nikad se ne srećete. Budite... samo budite i čekajte, budite strpljivi."

* * *

"To vas ja učim – budite slavljenici! Slavite! Već imate previše razloga za slavlje. Cveće cveta, ptice cvrkuću, sunce je visoko na nebu – slavite to! Opustite se, nema napetosti, nema ogorčenosti. Sva energija ogorčenosti pretvara se u energiju zahvalnosti; srce vam bije u ritmu duboke zahvalnosti – to je molitva. U tome je suština molitve – srce koje kuca dubokom zahvalnošću."

* * *

"Dakle, šta treba da vežbate? Vežbajte da budete opušteniji. Vežbajte da budete prisutni ovde i sada, sve češće. Vežbajte da budete više aktivni, a manje u akciji. Vežbajte da budete šuplji, prazni, pasivni. Vežbajte da češće budete posmatrač, nezainteresovani, bez ikakvih očekivanja, bez ikakvih želja. Vežbajte da budete srećni sa sobom kakvi ste sada. Vežbajte da slavite."

(Izdavač: Leo commerce, Beograd, 2016. godina)

Biografija - Ošo

OšoOšo (11.12.1931. – 19.01.1990.), poznat po svom revolucionarnom doprinosu nauci o unutrašnjoj transformaciji, nastavlja da inspiriše milione ljudi širom sveta u njihovoj potrazi za definicijom novog pristupa individualnoj duhovnosti koja sama sebe usmerava i odgovara na svakodnevene izazove savremenog života. Londonski Sandej Tajms nazvao ga je jednim od "1000 stvaralaca dvadesetog veka".

Za više informacija posetite:

http://www.osho.com/

https://www.facebook.com/osho.international

https://twitter.com/osho

https://www.instagram.com/oshointernational/

https://www.youtube.com/oshointernational

Pretraga