AutoriPotražite vašeg omiljenog autora!

Ostati srećan u nesrećnom svetu

Читать Журналы онлайн бесплатно
андроид

Meri Čejmen

"Gubitnik uvek razmišlja: Sve se dešava upravo meni. Ova misao se nadovezuje na prethodnu misao: Pošto se nešto tragično jednom dogodilo, moram prihvatiti tragediju kao način života."

* * *

"Vi ne morate da budete gubitnik, budite pobednik."

* * *

"Razlika je u sledećem:

Gubitnik: Misli, pošto su mu se događale sve same loše stvari, da će se ista stvar uvek ponavljati.

Pobednik: Kaže sebi, kada mu se događaju loše stvari, da to nije kraj sveta.

Gubitnik: Misli, "uvek se sve baš meni dešava".

Pobednik: Doživljava probleme i patnje, ali ne gubi iz vida njihove dobre strane."

* * *

"Gubitnik je ona osoba koja neprekidno živi u stanju zamora ili frustracije. Njegov život i odnosi ne donose nagradu za kojom žudi, jer je on u suštini zavisnički tip čoveka."

* * *

"Gubitnik po pravilu predstavlja osobu koja u odnose sa drugima ulazi sa nadom da će time ispuniti svoju unutrašnju prazninu. Objekat njegove ljubavi ubrzo postaje sam centar postojanja."

* * *

"Gubitnici ne znaju da je u redu biti nesavršen."

* * *

"Sreća stvarno postoji. Ne možete biti namučeni nesrećom dvadeset i četiri časa svakog dana svog života bez i jednog momenta olakšanja, odnosno predaha. Niko nije žrtva, sve vreme."

* * *

"Možete biti povređeni, mogu vas zloupotrebiti, prevariti, pa čak i zlostavljati, ali ako se iskreno zagledate u sebe, videćete da ste često bili pobednik. Mnogo puta u životu bili ste srećni, voljeni i zadovoljni sobom. Vi možete naučiti da posmatrate sebe u jednom drugačijem svetlu."

* * *

"Ključ za trajnu sreću

Nemogućnost opraštanja vezuje vas za vašu patnju i čini vas žrtvom povrede koju ste nekad doživeli i koja se neprekidno, poput žive rane, obnavlja."

* * *

"Tvoja nepopustljivost te uvek više boli nego što boli onu osobu na koju si besan. Uznemiren um i fizički problemi nastaju upravo zbog nepopustljivosti."

* * *

"Bez obzira na to koliko vas je neko pozledio, sloboda i sreća biće vaši."

* * *

""Ne mogu da izađem na kraj sa ovim odnosom", je kao da si rekla – "ja ne želim da učinim ništa pozitivno i dobro da bih obogatila ovaj odnos." Tebi odgovara da budeš slaba i bespomoćna u tom odnosu. "Ne mogu da promenim stvari na bolje", zapravo znači "ja to neću". Tako sebi osiguravaš pravo na bespomoćnost."

* * *

"Ključ za trajnu sreću

Mir je potpuno prihvatanje Božije namere u tvom životu."

* * *

"Život bez problema sam po sebi ne daje mir. Mir dolazi samo kroz savezništvo i usklađenost sa našim nebeskim Ocem."

* * *

"Nikada nemojte pristati na ulogu žrtve, čak i ako je čitav svet tako nastrojen."

* * *

"Sada ćemo izgovoriti jednu zajedničku afirmaciju:

Odbacujem moju dosadašnju ulogu žrtve. Ne želim da budem žrtva. Ja ću pobediti. Ja ću voleti. Ja ću se izboriti sa svojim nedostacima. Usudiću se da budem nesavršen."

* * *

"Tvoj osećaj vrednosti, osećaj da si prihvaćen, zavisi od tvog razumevanja. Nastavićeš da se ponašaš prema obrascima koje si kao mali naučio, upravo kao što su to činili Donald i Kiti, ukoliko na vreme ne zastaneš i ne uočiš da možeš igrati ulogu odraslog bez obzira na sve manjkavosti tvog detinjstva."

* * *

"Možemo voleti druge onakve kakvi jesu i možemo prestati sa našim neurotičnim zahtevima da postanu onakvi kakve ih mi idealno zamišljamo. Možemo prestati da insistiramo na tome da naši voljeni moraju ispuniti prazninu koju osećamo u sebi. Možemo prestati sa našim zahtevima da tu prazninu, koju smo sami stvorili, drugi ispune svojim divljenjem prema nama."

* * *

"Biti nezavisan i biti u ljubavi moguće je samo kroz snagu sopstvenog duha koji je u srži svakog odnosa."

* * *

"Međutim, vaša volja je izuzetno važan deo vašeg života, i kao što ste odabrali da se usredsredite na nesrećne, neprijatne ili pogrešne misli i ponašanja u prošlosti, vi isto tako možete da se usmerite na dobre, sretne i konstruktivne misli u vezi sa vašom budućnošću."

* * *

"Život je težak, ali uz svesne napore s vaše strane, možete stvoriti oko sebe trajnu atmosferu punu ljubavi, saosećajnosti i ljubaznosti."

* * *

"Ključ za trajnu sreću

Ogroman korak u pravcu zdravih ljubavnih odnosa učinićemo ako se suočimo sa našim bojažljivim i pogrešnim tumačenjima ljubavi i shvatimo da zavređujemo ljubav i pažnju."

* * *

"Naša volja može da bude ili naš neprijatelj ili naš put do sreće."

* * *

"Za uspeh se pre može reći da je proces nego sama realizacija."

* * *

"Niko umesto vas ne može dati vašu ličnu definiciju uspeha. Vi treba da odredite koliko želite da budete uspešni i šta uspeh za vas znači."

* * *

"Gde nema radosti, tu nema ni pravog uspeha."

* * *

"Ključ za trajnu sreću

Uočite svoju vrednost i svoju celovitost nezavisno od posla kojim se bavite."

* * *

"Svakako da ćemo doživeti razočarenje onda kad naše želje ne budu uslišene onako kako mi želimo i u vreme kada smo mi to isplanirali. Smatramo da je potrebno navaljivati na sudbinu da nešto uradi tako što ćemo preterivati u onome što činimo. Mi ne moramo da podmićujemo život ni da ga salećemo. On na naše potrebe odgovara slobodno. Nema potrebe da činimo nešto izuzetno da bismo zaslužili sreću; treba samo da imamo poverenje u sebe, uviđajući da su bez nas samih naše moći i naše sposobnosti bukvalno bezvredne."

* * *

"Učili su nas da je uspešan onaj čovek koji ostvari nešto više od onoga sa čim je započeo. Divimo se muškarcima i ženama koji su počeli od nule i uspeli se visoko na društvenoj lestvici. Na nesreću, niko nas ne uči da je u redu biti i na dnu lestvice."

* * *

"Da bi čovek mogao da bude to što jeste, on prvo mora da razume svoje potrebe i da vlada njima; u suprotnom, postaće rob svojih potreba."

* * *

"Jedino su vaše realne potrebe doista važne. Jer ako ne ispunite svoje potrebe, osećaćete se osujećeno. I nećete znati kako da uklonite patnju i napetost iz svog života."

* * *

"Neretko se dešava da potrebe ne mogu biti ostvarene istog trenutka kada se pojave. Vreme koje treba da prođe između nastanka neke potrebe i njenog ostvarenja, čoveka može dovesti u stanje frustracije."

* * *

"Ukoliko želite da budete srećna osoba, morate ispuniti svoju potrebu za samodisciplinom."

* * *

"Disciplina vas uči, vedro i zaštitnički, da se odgovorno odazovete na svoje stvarne potrebe, sa ciljem da izbegnete frustraciju neodgovornog ponašanja."

* * *

"Ključ za trajnu sreću

Ukoliko ste u dilemi da li da postupite odgovorno ili ne, izaberite odgovornost."

* * *

"Da biste umanjili unutrašnji razdor, morate osećati sigurnost da se svet neće raspasti ako ne možete ispuniti neku svoju potrebu."

* * *

"Ono što vi jeste i ono čime raspolažete sasvim je dovoljno da možete sebe smatrati vrednom osobom. Vi ste već pobednik, onakvi kakvi ste."

* * *

"Savršenstvo je iluzija i ono ne postoji u našem svetu. Što više težiš savršenstvu, gore će biti tvoje razočaranje, jer zamisao o savršenstvu nije u skladu sa realnošću."

* * *

"Ukoliko sebi ne postavljate suviše velike ciljeve, onda se nećete osećati frustrirano i razočarano. Umesto da ciljate na 100 posto, pokušajte 80 posto, 60 posto, 40 posto od onoga što ste zamislili. Ideja je u tome da vam prosek bude izazov."

* * *

"Postajući blaži i mekši prema sebi, vi počinjete da se borite sa svojim strahom da ćete učiniti neku grešku na kojoj će vam neko zameriti."

* * *

"Prepoznavanje i prihvatanje straha je prvi korak ka njegovom prevazilaženju i neutralizovanju. Ponekad poričemo čak i onaj strah kojeg nismo ni svesni. Potisnuti strah sadrži ogromnu psihološku snagu zato što upadamo u zamku sopstvene nesposobnosti da učinimo nešto u vezi sa strahom za kojeg čak ni ne znamo da postoji."

* * *

"Sami? Nikada niste sami. Vi ste uvek u društvu sa samim sobom."

* * *

"Vi imate prava da osećate. Kada izbegavate suočavanje sa svojim osećanjima, vi ih poričete. Negativna osećanja mogu biti bolna, ali vas ona neće uništiti, a povrh toga, možete ih izmeniti."

* * *

"Istina je da u najvećem broju slučajeva vi radite stvari veoma dobro. Desi vam se da ponekad i pogrešite. Kada biste stavili svoj život na vagu, verovatno bi ispravna (dobra) strana pretegla nad pogrešnom (lošom). No ipak, vi provodite mnogo više vremena i obraćate mnogo više pažnje na svoje greške nego na svoje uspehe."

* * *

"Ono što osećate u vezi samog sebe je ono što određuje koliko ćete biti srećni. Morate početi da posmatrate svoj život kao neku vrstu intimnog putovanja. Kada izbegavate da se konfrontirate sa sobom vi ne možete biti srećni – bez obzira što ste okruženi lepotom i dobrotom. Povlačenje u sebe može predstavljati oblik negacije koje predstavlja jednostavno rešenje za izbegavanje suočenja sa istinom. A istina je da ste vi jedna sjajna osoba sa mnogo vrednih osobina i sposobnosti."

* * *

"Ključ za trajnu sreću

Prepoznajte osećanje ljutnje i naučite da se konfrontirate s njima umesto da ljutnju okrećete prema sebi."

* * *

"Sagledajte da su greške sastavni deo života. Dokle god smo ljudi, grešićemo. Da li možete oprostiti sebi?"

* * *

"Najveći prestupnik i krivac nije neko izvan vas – to ste vi. Vi ste taj koji govori sebi da je loš i bezvredan. Vi ste taj koji veruje u sve što govori samome sebi. Prvo treba da oprostite samome sebi."

* * *

"Kako mi vidimo jedni druge? Putem naših projekcija."

* * *

"Ključ za trajnu sreću

Vi projektujete ono u šta verujete o sebi."

* * *

"Biti srećan u jednom nesrećnom svetu znači da treba sebe da iskažete u svojoj okolini. Bez vaših talenata i vaše unutrašnje lepote, svet bi svakako bio još nesrećnije mesto."

* * *

"Ključ za trajnu sreću

Ja sam kreativan."

* * *

"Vi ste važna osoba, i ne samo kada se klatno vaših osećanja ekstremno pomera od sreće ka nesreći. Jedina razlika između osećanja sreće i osećanja nesreće jeste ta da, kada se osećate nesrećnim, vi se bavite isključivo sobom, izuzimajući sve ostalo. Kada se osećate srećnim, želite da podelite svoja osećanja. Postajete nesebični i susretljivi, a vaša osećanja sreće stvaraju još veću sreću."

* * *

"Vi ste važniji od vaših problema i vaših uspeha. Vi ste važni bez obzira na to da li se osećate pozitivno ili negativno."

* * *

"Negativnost je oko vas, a ne u vama."

* * *

"Ključ za trajnu sreću

Zaboravite svet i njegovu nepravdu. Zaboravite svet i njegovu nesreću."

(Izdavač: Javor, Beograd, 2002. godina)

Biografija - Meri Čejmen

Meri ČejmenMeri Čejmen će Vas povesti do duhovnih korena Vaših nevolja stavljajući na ispit vaše poglede na svet. Da li osećate kako morate da radite za uspeh, sreću i slobodu? Ukoliko je tako – ona tvrdi – niste na putu ispunjenja...

U ovoj knjizi Meri ukazuje na put ka novom kvalitetu života koji ne samo da obećava ispunjenje, nego i donosi sreću drugima. Držeći se principa koji su izdržali probu vremena, ona pruža istinsku nadu svima onima koji pate od pritisaka modernog doba.

Pretraga