AutoriPotražite vašeg omiljenog autora!

Sve je rešivo!

Читать Журналы онлайн бесплатно
андроид

Marie Forleo

"Stajala sam tu nekoliko trenutaka i gledala kako izvodi svoju magiju. Konačno sam je upitala: "Mama, kako to da umeš da uradiš toliko stvari koje ti niko ranije nije pokazao?"" "Spustila je šrafciger, okrenula se ka meni i rekla: "Ne budi blesava, Ri. Ništa u životu nije komplikovano. Možeš da uradiš sve što zamisliš, samo treba da zavrneš rukave, prioneš na posao i uradiš to. Sve je rešivo." Bila sam šokirana, uživajući u tim rečima i ponavljajući ih u svojoj glavi: "Sve je rešivo. Sve je rešivo. Sunce ti, stvarno jeste..."

* * *

"Sve je rešivo!

Ova rečenica i filozofija nastanila se u mojoj duši. Tog trenutka, postala je najmoćnija pokretačka sila u mom životu."

* * *

"Uz pomoć ove fraze uspela sam da isplivam iz iscrpljujućih dugova, ispetljam se iz ispraznih odnosa i očuvam one najvrednije, i to sve često u rekordnom roku."

* * *

"Ona mi je dala hrabrost da započnem sopstveni biznis sa samo dvadeset tri godine i pretvorim ga u multimilionersku, društveno osvešćenu obrazovnu medijsku kompaniju – bez ikakve ideje šta uopšte radim, bez iskustva, investitora, diplome i veza. Ona me je pokrenula da snimam videe pomoću veb-kamere prve generacije, koji su kasnije prerasli u nagrađivanu onlajn emisiju koju gleda na desetine miliona fanova u 195 zemalja. Ne kažem to jer volim da se hvalim. Kažem to zato što sam do srži sigurna da sve zaista jeste rešivo."

* * *

"Da, čak i ako krenete od nule. Čak i ako ste već pokušali i niste uspeli. Čak i ako nemate pojma šta uopšte kog đavola radite i zašto sve ide naopako. Čak i ako vam svet iznova i iznova govori da nećete uspeti. Čak i ako su pred vama, od rođenja, ogromni izazovi ili imate utisak da su vam podeljene sve loše karte."

* * *

"Sa čime god da se suočavate, imate sve što vam je potrebno da pronađete rešenje za bilo šta i postanete ono što je oduvek trebalo da budete."

* * *

"Bez obzira na to u šta vas je ubedila okolina, vaša porodica ili vi – sami sebe, niste beznadežan slučaj. Ništa vam ne fali. Niste greška, promašaj niti varalica. Niste slabi ni nesposobni."

* * *

"Jednostavno rečeno, nismo rođeni sa uputstvom za upotrebu. Obrazovni sistem nas ne uči kako da upotrebimo moć sopstvenih misli, uverenja, emocija niti mudrost naših tela. Ne uči nas kako da razvijemo pobednički mentalitet, perspektivu i praktične navike uz pomoć kojih ćemo se ne samo suočiti sa životnim izazovima i prevazići ih, već će nam pomoći da iskusimo pravu radost i ispunjenje. Obrazovni sistem nas ne uči koliku moć svako od nas ima u sebi. Nažalost, dobijamo veoma malo (ili nimalo) praktične obuke u tome kako da na najbolji način iskoristimo svoje talente."

* * *

"Na nama je da to popravimo, ovde i sada. Kao što je sjajna Maja Anđelou rekla: "Radi najbolje što možeš, dok ne saznaš za bolje. Onda kad saznaš za bolje, radi bolje." I zato sam veoma uzbuđena što ste ovde. Zato što će vam ova knjiga upravo u tome pomoći."

* * *

"Pa ipak, ne može doći do značajne promene u svetu ako ne skupimo prvo hrabrost da izmenimo sebe. Da bismo izmenili sebe, pre svega moramo verovati da to možemo."

* * *

"Zajedno, uz pomoć ovog jednostavnog uverenja da je sve rešivo, aktiviraćemo sopstvenu unutrašnju sposobnost da transformišemo svoje živote i samim tim podstaknuti značajnu promenu svuda oko nas. A to je upravo i razlog zašto je ova knjiga sada u vašim rukama."

* * *

"Potrebni ste nam. Potrebni su nam vaše srce, vaš glas, vaša hrabrost, radost, kreativnost, saosećanje, ljubav i vaši darovi. Sada više nego ikad pre."

* * *

"Samo zato što je neka ideja jednostavna, ne znači da je i put koji vam predstoji lagan. Moraćete da steknete poniznost i hrabrost. Nežnost prema sebi. Želju za eksperimentisanjem. Smisao za humor. I strpljenje. Mnogo, mnogo strpljenja. Kao što je Karlos Kastaneda jednom rekao: "Sami sebe činimo nesrećnima, ili pak snažnima. Količina uloženog truda u oba slučaja je ista.""

* * *

"Pre nego što nastavimo dalje, sledeća mapa osiguraće vam najisplativiji put do cilja. Kada je jednom savladate, filozofija o rešivosti svega postaće blago koje ćete čuvati u dubini svoje duše, blago koje vam niko ne može oduzeti."

* * *

"Vaš mozak je neverovatan biokompjuter, a pokreću ga programi koji rade ili vama u korist ili protiv vas. Zato želim da budete svesni da postoje dve destruktivne misli – da kažemo, dva virusa – koji mogu iskočiti dok učite nešto novo. Trik je u tome da uhvatite ove misaone viruse i pretvorite ih u produktivna pitanja. Zašto? Zato što je mozak isprogramiran tako da odgovara na pitanja. Bez obzira na to kakvo pitanje postavite, vaš mozak će istog trenutka početi da traži odgovor na to pitanje. Kada pretvorite ove misli u korisna, produktivna pitanja, trenirate svoj mozak da vam pomaže u učenju, razvoju i napredovanju."

* * *

"Prva destruktivna misao koje treba da se čuvate jeste "To već znam". Kad god pomislimo da nešto već znamo, naš um se isključi i ugasi. Sledeći put kada uhvatite sebe da mislite ili izgovarate "To već znam", naročito dok budete čitali ovu knjigu, odmah uhvatite tu misao i pretvorite je u pitanje koje će vas podstaći na rast. Zapitajte se: "Šta mogu da naučim iz ovoga?" Postavljajte sebi to pitanje iznova i iznova, i to uz istinsku radoznalost. "Šta mogu da naučim iz ovoga? Šta mogu da naučim iz ovoga?""

* * *

"Uvek možete naučiti jednu od dve stvari. Prvo, možete uvideti novi ugao koncepta sa kojim ste već upoznati. Ili ćete, što je verovatnije, shvatiti da ne primenjujete u potpunosti tu stvar koju "već znate". Ne proživljavate je. To što na intelektualnom nivou nešto znate sasvim je drugačije nego kada nešto kontinuirano radite, savladavate i imate korist od toga. Budite skromni. Ako naiđete na neku ideju ili predlog koji ste čuli ranije, nemojte samo ovlaš preći preko nje i reći "Štagod – to već znam". Budite mudriji. Postavite pitanje "Šta mogu da naučim iz ovoga?" i istrenirajte svoj mozak da pronađe nove prilike za rast."

* * *

"Drugi destruktivni misaoni virus jeste "Ovo neće uspeti u mom slučaju". Umesto da kažete "Ovo neće uspeti u mom slučaju", što istog trenutka eliminiše svaku mogućnost da išta uspe – zaustavite se, uhvatite tu misao i pretvorite je u produktivno pitanje. Zapitajte se: "Kako ovo može da uspe u mom slučaju? Kako ovo može da uspe u mom slučaju?" Postavljanje ovog pitanja iznova i iznova tera vas da sagledate situaciju izvan očiglednog, da delujete izvan svoje kognitivne zone komfora i pomerite se sa mrtve tačke. Istreniraćete mozak da pronađe nove veze, inovacije, prilike i mogućnosti koje bi vam u suprotnom promakle."

* * *

"Da nešto odmah razjasnimo. Ne pravim se da imam sve odgovore. Kao ni ova knjiga. Ali na ovim stranicama naći ćete jednostavne okvire i alate koji će vam pomoći da pronađete ili stvorite sami svoje odgovore. Ako baš obožavate da izigravate đavoljeg advokata, verovatno već mislite: "Ne, Marie, NIJE sve rešivo. Evo, na primer, šta je sa X, Y ili Z...?""

* * *

"Vidite, ako se dovoljno potrudite, sigurna sam da ćete se setiti nečega što tehnički i nije rešivo. Ili što – barem još uvek – nije rešivo."

* * *

"Naravno, ne postoje naučni dokazi koji će potvrditi moju hipotezu da sve zaista jeste rešivo, ali nikada se nećete izmestiti izvan trenutnih okolnosti ako ste zatvoreni za sve osim za ono što znate u ovom trenutku. Čak i ako je cela ova knjiga obično sranje, možete li se dosetiti moćnije i pragmatičnije filozofije? Pada li vam na pamet ideja koja je korisnija i koja će vas više ohrabriti od te da je – sve rešivo?"

* * *

"S tim u vezi, pred vama su tri pravila igre. Ovaj mentalni podsetnik pomoći će vam da ostanete fokusirani na ono što je zaista važno – vaš razvoj, vaše ispunjenje i vaša sposobnost da pristupite sopstvenoj unutrašnjoj mudrosti kako biste rešili probleme i poboljšali živote ljudi oko vas."

* * *

"Pravilo broj 1. Svi problemi (ili snovi) su rešivi.

Pravilo broj 2. Ako problem nije rešiv, onda nije ni problem – već životna činjenica ili zakon prirode (npr. smrt ili gravitacija).

Pravilo broj 3. Možda vam neće biti dovoljno bitno da rešite problem ili ostvarite neki san. To je u redu. Pronađite drugi problem ili san koji tinja u vašem srcu i vratite se na Pravilo broj 1."

* * *

"Dejvid Dojč je jednom rekao: "Uz odgovarajuće znanje, dostižno je sve što ne zabranjuju zakoni prirode." Ne morate verovati na reč ovom teoretičaru kvantne fizike. Zapravo, ne morate verovati ni meni na reč. Umesto toga, testirajte to. Primenite. Iskusite. Proživite to. Uverite se sami. Ako ste baš zapeli da pronađete razloge zašto ovo neće uspeti, čestitam. Neće. Ali neće ni ništa drugo."

* * *

"Poput morske soli samlevene preko sveže kapreze salate, pronaći ćete psovke posute sporadično po ovim stranama. Pišem onako kako govorim, potpuno iskreno i iz srca. Moj predlog? Ne vređajte se. Ako ćete se hvatati za glavu i sablažnjavati svaki put kad pročitate reči poput "zajebano" ili "sranje" u štampanom obliku, bolje da se ovde u miru rastanemo."

* * *

"Tokom gotovo dve decenije karijere, imala sam tu čast da pomognem brojnim ljudima da značajno promene svoje živote – ljudima sa najrazličitijim socioekonomskim, etničkim i kulturnim pozadinama. Uzrasta od šest do osamdeset šest godina. Beskućnicima. Ljudima sa invaliditetom. Depresivnim i suicidalnim ljudima. Ljudima koji su izgubili decu, supružnike i svoje voljene. Ljudima koji su se oporavljali od užasnih zlostavljanja i zavisnosti dugih čitav život, kao i ljudima koji su se borili s neizlečivim bolestima."

* * *

"Kao belkinja rođena u Americi, veoma sam svesna da sam dobila sedmicu na onome što Voren Bafet zove "lutrijom rođenja". Imajući to u vidu, ova knjiga je sastavljena od neverovatnih, različitih priča, pored moje. I iako neće svaka anegdota, alat ili vežba odgovarati baš vašoj situaciji, molim vas, suzdržite se od onog čuvenog argumenta "pa lako je tebi da tako pričaš; ti si tako ___________ (talična, privilegovana, itd.) kojim pravdate to što ne jurite za prilikama koje će vam u životu možda biti vredne. Ne zaboravite da se zapitate: "Šta mogu da naučim iz ovoga? Kako ovo može da uspe u mom slučaju?""

* * *

"Poštujem vas. Poštujem i cenim razlike između nas. Činjenica da ste uzeli u ruke ovu knjigu govori mi da imamo nešto zajedničko. I vi i ja smo učenici, i tragači."

* * *

"I iako ne znam detalje vaše prošlosti i vaših problema, znam ovo: unutrašnja moć koju posedujete je beskrajna. Vaš potencijal je bezgraničan. Vi ste jedinstveni, sposobni i vredni snova koje nosite u srcu. I iznad svega, već imate ono što vam je potrebno da izmenite i prevaziđete sve izazove pred sobom."

* * *

"Isto kao i život, filozofija rešivosti je krivudav put. Očekujte da na neke probleme nailazite iznova i iznova, i svaki put na nekom novom nivou. Moj cilj je da vam pomognem da savladate osnovna stanja uma i navike koji će vam biti potrebni da rešite sve što vam prepreči put, do kraja života."

* * *

"Ništa iz ove knjige vam neće pomoći ako vi sami ne zasučete rukave. Eksperimentišite sa idejama, predlozima i izazovima koji vas teraju da reči pretočite u dela – barem trideset dana. Trebao vam je čitav život da usvojite trenutna uverenja i ponašanja, tako da ćete sigurno prvo morati i da se odvikavate od nekih stvari – to je sasvim normalno."

* * *

"Kao što ćete se uskoro i sami uveriti, sve je rešivo je više od od simpatične izjave. U pitanju je praktična, primenljiva disciplina. Mantra koja vam pomaže da sve što radite – radite svojim punim potencijalom i dostignete svoje ciljeve. To je stanje uma koje vam pomaže da rešite značajne probleme, savladate nove veštine i pronađete način da pomažete drugima i poboljšavate njihove živote. Kada ga jednom usvojite, ovaj stav učiniće vas bukvalno nezaustavljivim."

* * *

"Ne mislim nezaustavljivim u smislu da će sve uvek ići onako kako ste zamislili, jer neće. Niti mislim da više nikada nećete biti razočarani, odbijeni, poraženi ili se naći u izuzetno teškim situacijama – jer definitivno hoćete. Kada kažem "nezaustavljivi" – mislim u onom najdubljem smislu. U smislu da ništa – nikakva stvar, osoba, strah, ograničenje niti okolnost – neće imati moć da vas sputa."

* * *

"Dobre su šanse da i vi i ja sedimo okruženi nekim otkrovenjima modernog sveta, kao što su struja, vodoinstalacije i bežični internet. Da li shvatate da je bukvalno sve što nas okružuje u jednom trenutku bilo samo zamisao? Ideja? Pusti, bezoblični delić nečije mašte?"

* * *

"Svaki film koji ste ikada gledali. Svaka priča koju ste čuli. Svaka knjiga koju ste pročitali. Svaka pesma uz koju ste pevali, igrali ili plakali razvijala se mističnim putem od zamišljenog do ostvarenog. Od bezoblične ideje do konkretne realnosti. Ovi naši umovi su magične mašine za stvaranje. One su mesto nastanka svakog neverovatnog iskustva sa kojim smo se susreli i svakog velikog otkrića u ljudskoj istoriji. Naši umovi nam daju moć da proizvedemo realnost, kako za sebe tako i za druge. To je zato što...

Sve što postoji u materijalnom svetu prvo je nastalo na nivou misli."

* * *

"Isprva, ta ideja vam se možda činila teško ostvarljivom. Možda niste imali pojma kako da je ostvarite, niti da li je uopšte moguća u vašem slučaju. Ali nekako ste tu ideju pretvorili u realnost. To je neverovatna moć, zar ne? Nažalost, ovu moć mnogi olako prihvataju, i zato je jako važno da se podsetimo...

Ništa ne postoji na svetu što isprva nije postojalo u našim mislima."

* * *

"To je univerzalni dar koji nam je dat da bismo lakše oblikovali svoj život i – zajednički – čitav svet oko nas. Mi smo rođeni kreatori, sa unutrašnjom moći da ideje i vizije sprovedemo u realnost. Iako, uistinu, pojednostavljen – proces kreacije ide otprilike ovako:

Misao --> Osećaj --> Ponašanje --> Rezultat"

* * *

"Iako vam se ovo možda čini bolno očiglednim, u pitanju je formula koju lako zaboravljamo – naročito jer ima veze sa stvarima koje treba da rešimo."

* * *

"Ispod naših misli, pak, leži još postojanija sila koja upravlja nama i kontroliše naše živote. U pitanju je značajna komponenta kreativnog procesa, kako individualnog tako i kolektivnog. Zapravo, ova sila oblikuje naše misli i osećanja. Ona diktira svaki aspekt našeg ponašanja: koliko spavamo, šta jedemo, šta govorimo sebi samima i drugima, da li i koliko vežbamo i šta radimo sa našim vremenom i energijom. Iz nje potiče naš doživljaj vrednosti, a na kraju krajeva – zaslužna je i za materijalnu vrednost koju posedujemo. Ona utiče na naše zdravlje i pokreće naša osećanja. Ona određuje kvalitet naših odnosa i, na kraju krajeva, utiče i na to da li živimo život ispunjen radošću, dostignućima i slogom ili pak tugom, bolom i kajanjem."

* * *

"To je sila koja podupire sve što uradimo, kao i naše interpretacije i reakcije na svet oko nas. Ova duboka, zapovednička sila jesu naša uverenja. Uverenja su skriveni scenariji koji upravljaju našim životima."

* * *

"Poput šina ispod voza, naša uverenja određuju kuda idemo i kako ćemo dotle doći. Ali da ne bismo pričali o konceptima a da ih prethodno nismo jasno definisali, hajde da upotrebimo ovu opštu definiciju: Uverenje je nešto što znate sa potpunom i apsolutnom sigurnošću. To je misao za koju ste odlučili – svesno ili nesvesno – da je Istina. Naša uverenja su koren naše realnosti i naših rezultata. I stoga, naš proces kreacije izgleda više ovako:

Uverenje --> Misao --> Osećaj --> Ponašanje --> Rezultat"

* * *

"Da bismo rešili bilo kakav problem ili dostigli bilo koji san, prvo moramo napraviti promene na nivou uverenja. Jer kada promenite uverenja, menjate sve."

* * *

"Vaša uverenja su GLAVNI zapovednik vašeg ponašanja i vaših rezultata. Uverenja kontrolišu naše telo i određuju kako reagujemo na krize, kritiku i životne prilike. Ona nam govore šta da primetimo, na šta da se fokusiramo, šta nešto znači i šta činiti tim povodom. Činjenica da uverenja oblikuju vašu realnost je neosporna. Ona utiču na vas fizički, emotivno, duhovno, finansijski, intelektualno i kulturalno. Evo šta je važno da zapamtite: Na duge staze, vaša uverenja određuju vašu sudbinu."

* * *

"Uverenja kreiraju ponašanja. Nagomilana ponašanja sačinjavaju vaš život. I znate šta još? Svako uverenje ima svoju posledicu. Vaša uverenja će vas ili izlečiti ili ozlediti. Ona ili idu u korist vašim željama ili ih osujećuju. Uverenje postaje izvor vašeg ograničenja ili oslobođenja. Nije važno šta je istina, već u šta verujete."

* * *

"Jer – reagovaćete na ono u šta verujete. Koliko god da je ovaj citat Henrija Forda postao kliše, i dalje je neosporna činjenica: "Bilo da mislite da nešto možete ili da ne možete – u pravu ste." Da li to znači da svako može da uradi ili dostigne sve što zamisli dokle god dovoljno veruje u to? Ne, ne znači. Kontinuiran rad, kreativnost i posvećenost takođe su veoma važni."

* * *

"Ali jedno je sigurno. Ako verujete da nešto nije dobro za vas – neće ni biti. Tačka. Kraj priče. Onog trenutka kada kažete sebi "To nije moguće" ili "Ne mogu" ili "To meni nikada neće uspeti" – 100% ste u pravu. Naredili ste mozgu da se ugasi. Um i telo će zatim učiniti isto."

* * *

"I dok je naš pojedinačni potencijal nepoznat, ono što sasvim sigurno znamo jeste da ograničavajuća uverenja garantuju ograničene ishode."

* * *

"Tek sad počinjemo da uviđamo koliko tragično i kataklizmično ograničavajuća mogu biti naša uverenja. Ona ograničavaju ne samo našu sliku o sebi i sposobnost da se razvijamo već i put kojim ćemo krenuti, našu budućnost i sposobnost da doprinosimo društvu. To je zato što...

Kada izmenite uverenje, izmenili ste sve."

* * *

"Uverenja nas mogu ili pogurati ili sprečiti u tome da ostvarimo sopstveni pun potencijal. Naša uverenja određuju da li ćemo uspeti ili ne, i kako uopšte definišemo uspeh. Samo pomislite koliko je decenija neumoljive vere, rada i odlučnosti bilo potrebno da bi se žene u Americi izborile za pravo da glasaju."

* * *

"Ili se setite koliko nepokolebljive vere su imali predsednik Džon F. Kenedi i tim NASA u našu sposobnost da pošaljemo ljude u svemir i hodamo po Mesecu – nešto što bi samo sto godina ranije bilo potpuno apsurdna zamisao."

* * *

"Iz uverenja sve potiče. Uverenje je mesto nastanka svakog neverovatnog otkrića i napretka u nauci, sportu, poslovnom svetu, tehnologiji i umetnosti."

* * *

"Ne mogu dovoljno da naglasim koliku moć uverenja imaju nad našim životima. Ali pre nego što počnemo da menjamo sopstvena uverenja, hajde da prvo razumemo odakle ona uopšte potiču."

* * *

"Neka od naših ključnih uverenja nastala su tokom značajnih emocionalnih iskustava – od kojih su se mnoga dogodila u detinjstvu. Što su izraženije i dublje emocije, to je verovatnije da će nam oblikovati život."

* * *

"Evo na koje je sve načine korisno preispitati stara uverenja. U pitanju nije igra na sve ili ništa. Ne moramo da odbacimo sve u šta verujemo. Možda imamo i uverenja (ili barem delove uverenja) koja su korisna i koja treba zadržati, ali nećemo to znati dok ih ne preispitamo i uverimo se sami. A kako se uopšte formira ova isprepletana mreža uverenja? Hajde da napravimo kratku turu."

* * *

"1. Okruženje

Kada ste došli na ovaj svet, vaš dečiji mozak bio je neutralan i slobodan. Nije bio isprogramiran – u njemu nije bilo mišljenja, znanja, predrasuda niti uverenja. A onda, poput sunđera, počnete da upijate ideje o sebi i drugima – počev od vaše porodice, prijatelja, staratelja, ljudi iz škole i kulturnog i društvenog okruženja. Isto kao što učimo da hodamo i govorimo, učimo i u šta da verujemo. Malo-pomalo, naše okruženje puni naše umove uverenjima o svemu – ljubavi, zdravlju, seksu, radu, našim telima, novcu, religiji, lepoti, vezama, drugim ljudima, čitavom svetu – šta god vam padne na pamet! Najvažnije od svega, okruženje nam formira uverenja o našim sopstvenim sposobnostima."

* * *

"Evo gde stvari postaju problematične. Mnoga od naših duboko ukorenjenih ubeđenja su zapravo – polovna. To su stare, neispitane i neosporavane ideje koje naivno prihvatamo od drugih. Nismo izdvojili vreme da ih ispitamo, dovedemo u pitanje ili ih izaberemo. Nažalost, mnoga od tih polovnih uverenja su kontraproduktivna za ono što pokušavamo da postignemo."

* * *

"Da budem sasvim jasna, kada je reč o tim polovnim uverenjima, naši roditelji, učitelji i staratelji radili su najbolje što su znali. Svi uvek rade najbolje što znaju. Ovde nema mesta za prebacivanje krivice i zamerke. Ali važno je prepoznati da je, bilo pozitivna ili negativna, naša sredina najznačajniji izvor naših trenutnih uverenja. To važi i za period dok smo bili deca, a važi i sada. Zato je važno biti svestan sredine, naročito ako radite na tome da usvojite nova, ohrabrujuća i ekspanzivna uverenja."

* * *

"2. Iskustvo

Direktno iskustvo služi da dalje zacementira naša uverenja o sebi, drugima i svetu oko nas. Prirodno, na ova uverenja često utiču ona polovna uverenja."

* * *

"Direktna iskustva, kako pozitivna tako i negativna, gomilaju se s vremenom i počinju da sačinjavaju jača i dublje ukorenjena uverenja o našem identitetu, o tome ko smo i šta sačinjava našu realnost."

* * *

"3. Dokazi

Uverenja zasnovana na dokazima su misli i ideologije koje smo prihvatili kao "istinu" od autoritativnih figura i izvora: naučnika, sveštenstva, istraživanja, doktora, akademika, autora, medija, uopšte – iz društva. Međutim, kako tehnologija, nauka i kultura napreduju, tako se menja i ono što poimamo kao istinito. Kao takva, naša uverenja zasnovana na dokazima mogu napredovati s vremenom – i to se i dešava. Ovo su sjajne vesti jer dokazuju da, kao pojedinci i kao društvo, zaista možemo da izmenimo i unapredimo svoja uverenja. Ne zaboravite – ljudi su u jednom trenutku verovali da je svet ravna ploča, da je margarin bolji od putera i da lobotomija šilom leči mentalne bolesti. Zar vam nije drago što je tim danima došao kraj?"

* * *

"4. Primeri

Jedan od najmoćnijih načina da prevaziđete sopstvena ograničavajuća uverenja jeste da pronađete uzor izvan skupa ljudi koji vas stalno okružuju. Bilo da su mrtvi ili živi, poznati ili nepoznati, pronađite primere ljudi koji će vas inspirisati – kroz čitanje biografija, gledanje filmova, slušanje intervjua ili obraćanje pažnje na dobre ljude u vašem životu."

* * *

"5. Zamišljanje

Ponekad nemamo primere u kojima možemo potražiti inspiraciju, pa ipak uverenje u ono što je moguće tinja tako jako u našim srcima da posvetimo čitav život tome da se to uverenje pretvori u realnost. Rodžer Banister, koji je pretrčao jednu milju za manje od četiri minuta 1954. godine jedan je od primera. Niko do tada nije dostigao taj cilj, pa opet, duboko u srcu on je verovao da to može. I to je i uradio. A zatim su usledili mnogi drugi."

* * *

"Zamišljena uverenja kao da potiču iz nekog drugog kutka svesti – naše intuicije, ili nekog unutrašnjeg glasa ili vizije – i postaju deo vatre koja gori u našim srcima."

* * *

"Naravno, svih pet izvora se prepliću, preklapaju i sadejstvuju. Ovi izvori se i međusobno ojačavaju, što – ako ne pazimo – može na neki način otežati unapređivanje naših uverenja."

* * *

"Ovde možemo zapaziti još jednu fundamentalnu činjenicu o našim uverenjima.

Naš um potvrđuje ono u šta već verujemo.

Ovaj u literaturi dobro opisan fenomen naziva se pristrasnost potvrđivanja. Prosto rečeno, pristrasnost potvrđivanja znači da tražimo i pronalazimo dokaze koji potvrđuju naša uverenja. Probiramo informacije koje potvrđuju ono što već znamo, dok ignorišemo (svesno ili nesvesno) informacije koje dovode u pitanje naša postojeća uverenja."

* * *

"Iako ne možemo eliminisati pristrasnost potvrđivanja kao takvu, svest o njoj svakako pomaže. Time što ćemo shvatiti da su naši mozgovi programirani tako da potenciraju ono u šta već verujemo (dok automatski brišu sve što ne ide u korist tome), možemo se barem potruditi i dati sve od sebe da ostanemo otvorenog uma. Na taj način sve smo bliži tome da savladamo svoje umove – umesto da im dozvolimo da oni vladaju nama. Najbitnije je da zapamtite sledeće:

Sva uverenja su izbor, a izbor uvek možete promeniti."

* * *

"Nego šta. Vaša uverenja su izbor. Svako vaše uverenje. A pošto se sva uverenja uče – bilo svesno ili nesvesno – možete se odučiti od onih koja stvaraju bol, tugu ili patnju. Osloboditi ih se. Napustiti ih. Svako ograničavajuće uverenje može se obrisati i zameniti nekim drugim. Ono što je najbolje od svega, menjanje uverenja ne mora biti teško – samo su vam potrebne svest, želja i vežba."

* * *

"Kada malo bolje pogledate, uverenja nisu ništa drugo do misli za koje ste odlučili da su značajne i istinite. I to je sve! Ništa drugo ne održava u životu to uverenje. Nikakve čelične šipke. Nikakvi katanci, ni lanci. Kao i svaka druga misao koja se pojavi u vašoj svesti, možete namerno odlučiti da je se oslobodite."

* * *

"Već imate sve što vam je potrebno da promenite poziciju – iz pasivnog posmatrača do moćnog kreatora svoje sudbine. I zato, ako vam se ne sviđa neko od uverenja koje ste izabrali (ili nesvesno prihvatili od drugih), birajte opet. I opet. I opet. I opet."

* * *

"Prvi korak ka oslobođenju od vaših uverenja jeste da počnete da obraćate pažnju na to koja od njih vam škode i nanose patnju. Trenirajte se da budete svesni onoga o čemu razmišljate (ili u šta verujete), i znajte da, u svakom trenutku, vi birate da li želite da verujete u tu misao."

* * *

"Istraživanja su pokazala da su naši mozgovi veoma prilagodljivi. Mozak je kao mišić, u smislu da se menja i postaje jači što ga više upotrebljavamo. Naučnici ovo često nazivaju "plastičnošću". Istraživanja iz oblasti neuronauke pokazuju nam da možemo da razvijamo nove neuronske mreže i treniramo umove da razmišljaju na nove načine. One misli koje najčešće ponavljamo, i to uz najveći emocionalni naboj – jesu misli koje sami učvršćujemo u svojoj svesti. Mi fizički ojačavamo i gradimo te neuronske mreže. To znači da možemo doslovno da ugrađujemo uverenja u naš mozak i nervni sistem. One misli koje ne učvršćujemo postaće slabije i na kraju nestati."

* * *

"Da, ako želite trajno da izmenite neuronske puteve u svom mozgu trebaće vam koncentracija, ponavljanje i posvećenost. Ali hajde sad ozbiljno – ima li boljeg načina da utrošite svoje vreme nego da fizički "prespojite" žice u mozgu tako da vam pomognu da vodite bolji život?! Kada uspostavite i učvrstite nova uverenja, ti novi načini ponašanja preći će vam u naviku. To znači da ćete dobijati bolje rezultate uz manje svesnog truda."

* * *

"Naravno, naš cilj jeste da podupremo ona uverenja koja nas ohrabruju i da eliminišemo ona koja to ne čine. Ali evo uzbudljivog dela. Nema potrebe da izigravate Šerloka Holmsa i pokušavate da "ulovite" svako ograničavajuće uverenje koje vam "šeta" po glavi. Umesto toga, primenićemo pristup koji će vam uštedeti dosta vremena."

* * *

"Sve što vam je potrebno jeste jedno suštinsko metauverenje, glavni ključ koji otključava svaka moguća vrata u dvorcu vaše svesti. To je kao da ste pritisnuli prekidač koji će istog trenutka osvetliti čitavo polje vašeg beskrajnog potencijala. Ako još uvek niste pogodili, cela poenta ove knjige jeste da vas inspiriše da usvojite neverovatno moćno uverenje da je sve rešivo!"

* * *

"Poput obaranja prve domine u nizu, ovo uverenje pokrenuće kognitivnu lančanu reakciju koja otvara sve druge mogućnosti. Kada prihvatite ovo uverenje u funkcionalnom i operativnom, a ne samo u konceptualnom smislu, ništa na ovom svetu vas više neće moći zaustaviti."

* * *

"Pa hajde da počnemo da "prespajamo" taj vaš fantastični um, i to odmah. (Ne zaboravite, ponavljanje je ključni princip neuroplastičnosti.) Ponovite ove reči naglas. Čak i ako (i naročito ako!) se osećate blesavo dok to radite.

Sve je rešivo.

Tako je.

Sad to ponovite naglas. Barem još pet puta. Svaki put kažite to sa više energije, strasti i da – uživanja!

Sve je rešivo

Sve je rešivo

Sve je rešivo

Sve je rešivo

Sve je rešivo!!"

* * *

"Nego šta nego jeste. Obećajte sebi nešto. Ponavljajte ovu frazu – i naglas i u sebi – što češće možete. Pet, deset, pedeset puta dnevno. Neka vam to postane ritual. Zašto? Zato što...

Najvažnije reči u ovom univerzumu jesu reči koje kažete sami sebi."

* * *

"Uz dovoljno energije i ponavljanja, usadićete ovo uverenje tako duboko u svoj um da će ono probuditi vašu svest na dubljen nivou."

* * *

"Kažite sebi "Sve je rešivo!" svakog jutra kada se probudite. Pevajte to dok se tuširate. Pišite u svom notesu. Pevušite dok vežbate. (Što više koristite svoje telo i emocije, to će se ovo uverenje dublje ukoreniti u vašem biću.) Kažite to sebi kad god uhvatite sebe da se prevrćete u krevetu noću, u pokušaju da zaspite. Što više mislite o toj frazi, govorite je i pišete, što je više osećate u svom telu, to ćete jače učvršćivati te neuronske veze u svom umu."

* * *

"Uskoro ćete se buditi sa osećajem da u vama rastu kreativnost, samopouzdanje i autoritet. I dok ste trepnuli, sve je rešivo postaće ne samo vaše najvrednije uverenje već kamen temeljac vaše realnosti."

* * *

"Vreme je da iskreno popričate sa sobom i obelodanite sebi na koje sve načine sami sebe zavaravate. Kada budete otvoreno priznali sebi da su vam izgovori jadni i bedni, pridobićete ne samo ogromne količine energije, već i moć da to promenite."

* * *

"Počnimo tako što ćemo zaviriti u vaš rečnik i u dve česte reči zbog kojih ne uspevate da budete iskreni prema sebi. Te dve kratke reči su "ne mogu" i "neću"."

* * *

"Evo u čemu je problem: u 99,9% slučajeva kada kažemo "ne mogu" (...da uradim nešto) "ne mogu" je eufemizam za "neću". A šta znači "neću"? "Neću" znači da nismo voljni. Drugim rečima...

Vi to, u suštini, ne želite."

* * *

"Nećete da radite taj posao. Nećete da prihvatite taj rizik. Ne želite da vam bude neprijatno ili neugodno. Jednostavno vam nije dovoljan prioritet. Pre nego što kažete da se ne slažete sa mnom ili nađete izuzetke (kojih naravno ima), sačekajte malo. Ako uvažite da ovo može da se odnosi na vaš život, pa čak i na samo jedan njegov delić, oslobodićete se ogromne količine sranja kojima zavaravate sebe i koja vas sputavaju."

* * *

"U mom slučaju, kad god kažem "ne mogu", uglavnom mislim "neću". Nemam nikakvu želju da se žrtvujem ili potrudim da bih postigla taj konkretan rezultat. To nije nešto što dovoljno želim ili nešto što planiram da stavim ispred svojih prioriteta. Ako kažete da ne želite nešto da uradite (ili uložite trud ili napor), to vas ne čini lošim ili lenjim. Čini vas iskrenim."

* * *

"Evo zašto je važno razlikovanje između "ne mogu" i "neću", naročito kada treba da upotrebite filozofiju rešivosti. Često kada koristimo reči "ne mogu", počnemo da se ponašamo kao žrtve – nemoćni protiv okolnosti. Kao da nemamo kontrolu nad svojim vremenom, energijom i izborima. Ne preuzimamo odgovornost za svoj život."

* * *

"Kada koristite reč "neću" osećate se i ponašate moćnije. Tada se setite da vi odlučujete o svojim mislima i postupcima. VI odlučujete na šta ćete da trošite svoje vreme i sredstva. Osećaćete se življe, energičnije i slobodnije jer vi preuzimate odgovornost za stanje u kome se nalazite."

* * *

"A kad smo već kod preuzimanja odgovornosti, evo kratkog podsetnika na osnovni princip univerzuma:

Vi ste stopostotno odgovorni za svoj život.

Uvek i u svakom smislu. Nisu vaši roditelji. Nije ekonomsko stanje u državi. Nije vaš muž, niti vaša žena, niti vaša porodica. Nisu škole u koje ste išli. Nije ni vlada, ni društvo, ni državne institucije, a ni vaše godine. Vi ste odgovorni za ono u šta verujete, kako se osećate i kako se ponašate. Da razjasnimo, ne kažem da ste odgovorni za tuđe postupke ili nepravde koje su vam se dogodile – ali jeste odgovorni za to kako reagujete na tuđe postupke. Zapravo, trajnu sreću ćete iskusiti samo ako preuzmete stopostotnu odgovornost na sebe."

* * *

"Ono što je važno da razumete jeste da, bez obzira na to šta vam se desilo u prošlosti ili šta vam se dešava sada, ako niste barem voljni da preuzmete potpunu odgovornost za svoj život – što uključuje i vaše misli, osećanja i ponašanje – gubite moć da ga promenite."

* * *

"Da budem sasvim jasna, preuzimanje odgovornosti ne znači ćutati dok se pred vama dešava neka nepravda. Ne znači kriviti ili kuditi samog sebe. Ne znači koriti sebe ni živeti sa konstantnim osećajem krivice. Preuzeti stopostotnu odgovornost za svoj život znači prepoznati da samo vi odlučujete o tome šta osećate i šta želite da budete u odnosu na to šta se dešava sada i šta će se dešavati u budućnosti."

* * *

"Ako ovi ljudi nisu dozvolili da ih izgovori – ili bilo šta drugo – sputaju u rešavanju i dostizanju njihovih snova – zašto bismo mi to dozvolili? To me podseća na jedan od mojih omiljenih citata: "Život je 10% ono što mi se desi, a 90% moja rekcija na to." Ta rečenica je zapravo deo jednog dužeg citata koji glasi ovako:

"Stav je važniji od činjenica. Važniji je i od prošlosti, obrazovanja, novca, okolnosti, od neuspeha i uspeha, od toga šta drugi misle, kažu ili urade. On je važniji od izgleda, sposobnosti ili veštine. Stav može izgraditi ili uništiti biznis, dom, prijateljstvo, organizaciju. Sjajna stvar u svemu tome je što svaki dan mogu da biram kakav će mi biti stav. Ne mogu da izmenim prošlost. I ne mogu da izmenim postupke drugih. Ne mogu da izmenim neizbežno. Jedino što mogu da izmenim jeste stav. Život je 10% ono što mi se desi, a 90% moja reakcija na to.""

* * *

"U svakom trenutku posedujete daleko više moći nego što mislite. Vaš um je najneverovatniji alat kojim možete oblikovati svoju realnost."

* * *

"Izgovori ubijaju snove. Ako im to dozvolimo, naši izgovori zadržaće nas u zatvoru koji smo sami izgradili. Kao što kaže izreka: kada se držite svojih ograničenja, na kraju ih i zadržite."

* * *

"Ako baš želimo, svi možemo pronaći nešto na šta možemo da prebacimo krivicu za naše neuspehe. Ali ništa nije veći neprijatelj dugoročnog uspeha nego neistreniran um. Kad god uhvatite sebe da tražite izgovor – nemojte da poverujete sebi. Ne dozvolite nijednom izgovoru da iznajmi prostor u vašoj glavi ili srcu."

* * *

"Potražite priče o ljudima koji vam mogu postati uzor, od kojih možete crpeti mentalnu i emocionalnu snagu. O ljudima čije vas priče o ogromnoj srčanosti i odlučnosti inspirišu da kopate dublje i da nastavljate dalje. Vaše tegobe neće biti manje važne ukoliko pronađete druge koji su opstali uprkos poteškoćama. Koristite te priče da biste u odnosu na njih mogli da sagledate svoj život. Ako su oni uspeli da pronađu rešenje, uspećete i vi."

* * *

"Iako inače ne volim koncepte koji potpuno zanemaruju postojanje različitih nijansi u životu, ponekad nas jasan kontrast probudi i prodrma. Evo poslovice koja odgovara temi: Postoje dve vrste ljudi na ovom svetu: oni sa izgovorima i oni sa rezultatima."

* * *

"Ako želite, možete zadržati sve svoje razloge (odnosno izgovore) zašto nešto ne možete. Zašto ne možete da rešite situaciju. Možete se držati svih svojih razloga – vaših godina, roditelja, genetike, zdravlja, mesta rođenja – do prekosutra. Niko neće doći i oduzeti vam sve te razloge. Imate sva prava da mislite i verujete šta god hoćete."

* * *

"Ali ako se budete držali razloga zašto nešto "ne možete", zapamtite ovo: Nikada nećete iskusiti potpunu snagu svoje ljubavi, svojih darova, svojih jačih strana, svoje kreativnosti, svojih najvećih mogućnosti. A neće ni svet."

* * *

"Pogledajmo približnije tri najčešća izgovora: manjak vremena, novca i umeća. Biće vam drago da čujete da su i ovi izgovori, kao i sve drugo, rešivi.

Izgovor #1: "Nemam vremena"

Stanite iza svojih izbora. Ako preuzmete odgovornost za to kako provodite svoje vreme, preuzimate i moć da to promenite. S obzirom na to da je "nemam vremena" jedan od izgovora koje je najteže "razbiti", zapišite sebi ovu vrlo važnu istinu:

Ako je dovoljno važno, naći ću vremena. Ako ne, naći ću izgovor."

* * *

"Ono što je ključno da biste se rešili izgovora kako nemate vremena jeste da prvo prihvatite činjenicu da je sve što radite u roku od dvadeset četiri časa – slobodan izbor. Vaš izbor. Izbor koji pravite i koji možete da promenite. Razmislite o ovoj neuobičajenoj ali istinitoj činjenici:

NIŠTA U ŽIVOTU SE NE MORA."

* * *

"Sve što radite – samo je izbor! I zaista mislim sve. Vi pravite ove izbore zbog toga što su vam važni. I u tome je poenta: izdvajate vreme za ono što vam je najvažnije."

* * *

"Prihvatite činjenicu da ako ste bili sposobni da napravite prepun i prenatrpan raspored – sposobni ste i da ga ispraznite."

* * *

"Moramo se koncentrisati na jednu jedinu stvar u životu nad kojom imamo kontrolu: na sebe. Na naše misli. Naša uverenja. Osećanja. Ponašanje. Ne zaboravite...

Nije poenta imati vremena, već izdvojiti vreme."

* * *

"Da li je lako promeniti ukorenjene navike? Nije. Da biste oslobodili vreme, da li ćete morati da odbijete neke ljude? Da ih razočarate? Da. Da li ćete narušiti društvene norme, malo se sporečkati sa nekim, voditi neprijatne razgovore i poremetiti nekoliko ustaljenih pretpostavki? Sasvim sigurno."

* * *

"Ali evo odakle da počnete – prvo shvatite da ne možete da kontrolišete ono što ne možete da izmerite. Zato ako ste ozbiljni u nameri da se više ne služite ovim izgovorima, uradite ovo: u narednih sedam dana zapišite svaku stvar koju uradite tokom dana otkako se probudite pa dok ne legnete da spavate."

* * *

"Garantujem vam da će dobre strane ovog eksperimenta tokom kog ćete videti tačno na šta trošite vreme biti u potpunosti vredne truda. Većina nas i ne shvata koliko vremena protraći na gluposti koje nemaju nikakve veze sa našim vrednostima niti ikako doprinose dostizanju naših najvećih snova. Ono što je još gore jeste činjenica da su moderna okruženja osmišljena tako da nas prekidaju u radu, oduzimaju nam vreme i kradu pažnju."

* * *

"Rezultat ka kome stremimo? Da oslobodite do dva sata dnevno. Pre nego što zafrljačite ovu knjigu o zid i pomislite: Jesi li sišla s uma, Marie! Ne mogu da izdvojim ni dva minuta, a kamoli dva sata dnevno!, sačekajte malo i, u najmanju ruku, probajte."

* * *

"Ako niste primetili, tehnologija nas kontroliše više nego što mi kontrolišemo nju. Iako je svi koristimo na drugačiji način, skorašnje istraživanje pokazuje da Amerikanci danas provode u proseku oko pet sati dnevno na telefonu. To znači da smo sedamdeset šest dana godišnje – gotovo trećinu života koju provedemo u budnom stanju – zalepljeni za kutiju koja sija!"

* * *

"Ova zavisnost od tehnologije nije slučajna, naprotiv. Uređaji su napravljeni tako da nas "navuku". Svaka boja, zvuk i opcija – sve je sa namerom osmišljeno da vas natera da provodite sve više i više vremena pred ekranom."

* * *

"Evo kako to funkcioniše. Vaš mozak tumači svaku poruku, notifikaciju ili "lajk" kao "nagradu" koja pokreće lučenje dopamina. Vremenom, te hemijske supstance menjaju način na koji vaš mozak funkcioniše, trenirajući vas da tražite sve veće i veće "doze dopamina" sa svojih uređaja. To je začarani krug povratne informacije kojem je gotovo nemoguće odoleti."

* * *

"Nije važno koliko sati dnevno meditirate, ni koliko smatrate da ste intelektualno ili duhovno superiorni u odnosu na druge, svi su podložni ovim ranjivostima. Stiv Džobs je ovo dobro znao. Zato nije svojoj deci davao da koriste ajped. Kada je tablet 2010. godine prvi put ispunio police prodavnica tehnologije širom sveta, novinar "Njujork tajmsa" Nik Bolton upitao je gospodina Džobsa: "Vaša deca sigurno obožavaju ajped?" "Nisu ga nikada koristili do sada", odgovorio je on Niku. "Ograničavamo deci korišćenje tehnologije kod kuće." U Nikovom članku dalje se moglo pročitati kako solidan broj tehnokrata praktikuje isti princip kod kuće."

* * *

"Postavlja se pitanje: ako neki od najvećih svetskih pionira tehnologije ne dozvoljava svojoj deci da neograničeno sede pred ekranima, zašto bismo mi to činili? Ne demonizujem naše uređaje – zahvalna sam na beskrajnom nizu dobrobiti koje je tehnologija unela u moj život i u čovečanstvo uopšte – ali to što cenim dobre strane ne znači da ne vidim i opasnosti koje ona nosi."

* * *

"Čak i ako ste zakleti protivnik svih ekrana i tehnologije i živite kao u 1926. godini, svejedno sprovedite vežbu sedmodnevnog praćenja svog vremena. Zainteresujte se za to šta tačno radite i koliko vam za to treba vremena. Istraživanja su pokazala da čak oko 40 procenata svakodnevnih aktivnosti – obavljamo iz navike. To znači da ljudska bića provedu jedan značajan deo svog postojanja – "na autopilotu", bez ikakve svesti o tome šta kog đavola radimo dok to radimo."

* * *

"Ne zaboravite, vaša misija je da oslobodite najmanje dva sata dnevno. Zašto baš dva, pitate se? Prvo, zato što su dva sata dnevno dovoljno veliki vremenski razmak koji će vas naterati da preispitate duboko ukorenjene pretpostavke o tome kako živite voj život. Nadam se da će vas ovo inspirisati da povedete neke neprijatne ali neophodne razgovore sa sobom, svojom porodicom, prijateljima i saradnicima. Bilo da je vaš cilj da budete efikasniji u kraćem vremenskom roku, da uspostavite drugačiji balans između obaveza ili da postavite neke granice, koristite ovo kao priliku da objasnite drugima šta vam je potrebno i pridobijete njihovu podršku."

* * *

"Drugo, zato što će značajno uticati na putanju vašeg života kada počnete da izdvajate dva sata dnevno zarad nekog značajnog cilja. Budimo iskreni, čak i ako ne uspete da oslobodite dva sata nego samo jedan, to je i dalje neverovatan napredak. Nakon godinu dana nakupićete dodatne dve nedelje slobodnog vremena. Forsirajte se. Ako ne budete stremili ka dva slobodna sata dnevno, sve su šanse da nećete završiti ni sa jednim."

* * *

"Cena vašeg vremena u protraćenim prilikama nije šala. Svaki izbor ima svoju cenu. Sve čemu kažete "da" znači da ste nečemu drugom rekli "ne". U prevodu? Svaki put kada u ruke uzmete svoju malu napravu za ispiranje mozga i kažete DA još jednom videu sa smešnim mačkama, rekli ste JOK dostizanju svojih najvećih i najvažnijih dugoročnih ciljeva."

* * *

"Već čujem neke od vas kako govore: "Dobro, Marie, razumem šta hoćeš da kažeš. Ali i dalje ne znam kako da oslobodim dva sata dnevno." Ne zaboravite, pola sata ovde i petnaest minuta onde lako se nakupe u jednu solidnu celinu."

* * *

"Ništa se neće promeniti ako se ništa ne promeni. Budite hrabri. Prekinite sopstvene navike. Izmestite se iz društvenih normi koje guše vaš život. Uz malo "potkresivanja" videćete kako je lako osloboditi malo vremena."

* * *

"1. Stanite na put medijima

Ukinite sve medije uključujući društvene mreže, TV, onlajn video-klipove, magazine, kataloge, podkaste, vesti i druga informaciona sredstva. Ako upadate u hiperventilaciju od same pomisli na to, opustite se. Sprovedite prvo detoks od medija na četiri nedelje. Preživećete. Nakon toga moći ćete da uspostavite ograničenja sopstvenom konzumiranju (npr. bez medija pre 11 ujutru da biste mogli da se usredsredite na prikupljanje jutarnje energije)."

* * *

"Ja koristim ovu mantru kako bih sebi ograničila konzumiranje medija: "Treba da kreiraš pre nego što konzumiraš." Što znači, moram da kreiram život (i posao) iz snova pre nego što nesvesno i iz navike počnem da konzumiram kreacije drugih."

* * *

"Što me dovodi do važnog zaključka. Da, izazivam vas da izbunarite dva slobodna sata dnevno. Kao vaš lajfkouč na ovom putovanju, tu sam da vas forsiram. Ali čak i ako pospešite svoje ponašanje u manjim vremenskim razmacima – pet minuta ovde, petnaest minuta onde – osetićete manje pobede koje možete dalje da razvijate, a čiji zbirni efekat čini čuda. I deset minuta je bolje nego nula minuta."

* * *

"2. Izađite iz inboksa

Podesite automatski odgovor poput onog kad otputujete na odmor i ograničite sebi proveravanje mejlova na tri puta dnevno – maksimalno. Ne proveravajte poštu čim se probudite. Ako možete da je proveravate jednom u par dana – još bolje. Istini za volju, to je lakše preduzetnicima i frilenserima nego zaposlenima u kompanijama, ali to što je teško ne znači i da je nemoguće."

* * *

"Najvažnija stvar je da ukinete sve notifikacije sa svih uređaja i kompjutera koje koristite. Bez ding-dongova, vibriranja, šuštanja, notifikacija ili vizuelnih "iskakanja". To je obavezno. Preuzmite kontrolu nad svojim umom, vremenom i pažnjom. Ne dozvolite tehnologiji da vam diktira dnevne obaveze. Dnevne obaveze drugih ljudi ne bi trebalo da ometaju vaše."

* * *

"3. Jedite bolje, brže i jeftinije

Za neke od nas jedan od najvećih kradljivaca vremena jeste prehranjivanje, kako sebe tako i naših porodica. Smišljanje šta ćemo kuvati, a onda i kupovina, pripremanje, kuvanje i raspremanje nakon kuvanja i obroka – pa to je čitav jedan dodatni posao."

* * *

"Ako vam najviše vremena odlazi na smišljanje šta da jedete, probajte ovo. Naučite da kuvate u većim količinama i prihvatite da ćete u tom slučaju biti dosadni i praviti ista jela iznova i iznova. Pronađite tri do pet jednostavnih recepata koji se zasnivaju na neprerađenim, prirodnim namirnicama i od kojih možete napraviti velike količine obroka (supe, paprikaši, čorbe, gulaši) i odredite dva dana u nedelji (npr. četvrtak i nedelju) kada ćete planirati, kupovati, pripremati i kuvati. Na internetu ćete naći ogromnu količinu zdravih, brzih i lakih recepata."

* * *

"Hajde da popričamo i o novcu. Evo još jednog mita koji treba raspršiti. Ne morate da kupujete u skupim zdravim radnjama i na pijacama, niti da jedete samo organsku hranu. Vaš cilj je da odaberete najzdravije opcije, bez obzira gde kupujete."

* * *

"Ne zaboravite – za sve postoji rešenje, pa i za prehranu sebe i svoje porodice pravim, hranljivim namirnicama bez trošenja ogromne količine novca. Ovde nam je cilj da promenite način razmišljanja i pristup hrani. Stremite ka tome da pojednostavite ili potpuno eliminišete dnevno donošenje odluka o hrani (Ne znam, šta se tebi jede večeras?). Uz promenu razmišljanja i malo više planiranja, možete imati frižider pun zdravih ručkova i hranljivih grickalica kojima ne treba nikakva posebna priprema – kao što su orašasti plodovi, voće i povrće."

* * *

"Ne mislite li da će vam eksperimentisanje ovakvim idejama pa čak i na samo par nedelja, otvoriti novi pogled na to kako trošite svoje vreme? Ako vam je potreban još jedan, poslednji podsticaj da pronađete dva slobodna sata dnevno, evo ga...

Da morate da izdvojite vreme, izdvojili biste ga."

* * *

"Zamislite da vas nazove doktor i kaže vam da imate retku bolest, opasnu po život. Jedina šansa za potpuni oporavak vam je da sedite u miru i tišini dva sata dnevno, sedam dana u nedelji naredna tri meseca. Bez pametnih telefona, bez društvenih mreža, bez televizije i kompjutera. Samo dva slobodna sata dnevno bez prekidanja, inače će se vaš život naglo završiti."

* * *

"Kako biste to uspeli? Kakve promene biste uveli da oslobodite dva slobodna sata svakog dana, tokom kojih vas niko i ništa ne uznemirava, narednih devedeset dana? Da li bi vam tada proveravanje društvenih mreža i elektronske pošte izgledalo tako važno? Budite iskreni. Da vam život zavisi od toga, apsolutno biste pronašli dva slobodna sata dnevno."

* * *

"Izgovor #2: "Nemam novca"

Jedan od mojih omiljenih citata Tonija Robinsa glasi: "Nije stvar u tome koliko imaš, već koliko si snalažljiv." Ova filozofija se može primeniti na sve izgovore, ali naročito na finansijski."

* * *

"Počnimo sa pitanjem: Za šta tačno verujete da vam treba još novca? Da li je moguće da dođete do rezultata a da ne platite punu cenu, ili da ne platite uopšte? Na primer, recimo da mislite da vam treba novac da biste savladali neku novu veštinu i započeli novu karijeru. Ne mora da znači da je to istina. Uz pristup internetu možete razviti gotovo svaki skup veština, često besplatno."

* * *

"Možda želite da započnete sopstveni biznis. Mislite da vam trebaju gomile novca da postavite kompaniju na noge? Možda je tako bilo pre nekoliko decenija. Ali sada živimo u drugo vreme. Zapravo, toliko puta su me razni ljudi upitali "Marie, kako da započnem svoj biznis ako nemam novca?" da sam napravila spisak od preko 320 besplatnih alata i platformi koji mogu da pomognu bukvalno svakom preduzetniku da polako pokrene svoj biznis. Ovaj spisak je izvor sa koga su preuzimane i deljene informacije stotinu hiljada puta. Pretražite Marie Forleo + besplatni alati (Marie Forleo + free tool resources)."

* * *

"Kada sam osnovala svoj biznis, bila sam u dugu nekoliko hiljada dolara. Da bih dobila novac potreban za moj prvi sajt, radila sam nekoliko smena u obližnjem baru i od toga štedela novac. Zapravo, radila sam nekoliko poslova sa strane punih sedam godina pre nego što sam bila finansijski dovoljno stabilna da mi biznis postane jedini izvor prihoda."

* * *

"Ono što vas sprečava nikada ne dolazi spolja. Nikada. Nikada se tu ne radi o manjku novca ili vremena ili nečeg drugog. Radi se o vašem unutrašnjem stanju, vašoj posvećenosti da uradite sve što je potrebno da biste bili kreativni, snalažljivi i smislili rešenje. Da biste pronašli put napred, bez obzira na sve."

* * *

"Izgovor #3: "Ne znam kako/ne znam odakle da počnem"

Bez obzira šta želite da naučite, vaš odgovor najverovatnije već postoji. Već je opisan u nekoj knjizi, na internetu ili na nekom od mnoštva medija koji nas okružuju. Možda odgovor možete naučiti od nekoga, kroz časove, privatno podučavanje, mentorisanje, šegrtovanje, i sl. A možda ćete i sami doživeti "aha" trenutak kroz meditaciju, molitvu, pisanje dnevnika ili će vam pasti na pamet spontano tokom tuširanja."

* * *

"U današnje vreme ni na koji način ne možete biti uskraćeni za informacije. Kada se obavežete i počnete da idete ka svom cilju, koristite svaku ideju iz ovog poglavlja i ostatka knige da idete dalje dok ne nađete rešenje!"

* * *

"Umetnost eliminisanja svih izgovora jeste u prihvatanju činjenice da vaše snove ne može ni ostvariti ni narušiti niko osim vas."

* * *

"Reči koje mislite, izgovarate i u koje verujete postaće vaša realnost. Kad god uhvatite sebe da smišljate neki izgovor ili govorite "ne mogu", ZAUSTAVITE SE. Izazovite tu misao na dvoboj. Da li je zaista istina da ne možete? Ili je tačnije da nećete? Ili da ne želite? Nije tu stvar u semantici. Kada kažete "ne mogu", šaljete sebi unutrašnju poruku da nemate kontrolu nad sopstvenim vremenom i izborima. Zamenite "ne mogu" sa nečim iskrenijim, kao što je "ne želim"."

* * *

"Nikada nećete ojačati ako radite samo lake stvari. Nisam želela da mi se strah uvuče u kosti. Odbijam da se energetski ukalupim u sitniju, manje sposobnu sebe. To što sam napravila grešku i zeznula stvar, ne znači da ću da dignem ruke."

* * *

"Evo nečega što uvek valja čuti iznova: svima nama se desi da kiksnemo. Fizički, emocionalno, kreativno, finansijski, društveno – svi pravimo gluposti. To je prosto prirodno da se dešava kada se čovek razvija. Ali evo jedne tajne: pad nije trajan osim ako ostanete na zemlji."

* * *

"Možda ste već čuli da je strah akronim za "lažne zamisli koje liče na stvarne" (FEAR – False Evidence Appearing Real). Možda vam se više sviđa šaljiva verzija: "zajebi sve i beži" (Fuck Everything and Run). Meni se više sviđa verzija koja podstiče na akciju: "suoči se sa svime i ustani" (Face Everything and Rise). Pogledajmo izbliza strah i brojne načine da ga obradimo, obuzdamo i umanjimo – to će vam biti potrebno na putu ka rešivosti."

* * *

"U ovom poglavlju ne govorimo o strahu koji nas održava u životu (kao što je npr. strah od stajanja ispred voza koji ide direktno ka nama). Pričamo o strahu koji nas ograničava i sputava. Strah je jedna od reči koje ljudi često pogrešno razumeju. Ako se ne pozabavite njime, može vam uništiti snove. Ugušiti dušu. On je veliki vezir mediokriteta. Da ste učesnik kviza "100 ljudi 100 ćudi" i da vas voditelj pita "Šta sprečava ljude da dostignu svoje najviše ciljeve?", istraživanje kaže da bi strah bio na prvom mestu."

* * *

"Znate šta? Svi se plaše. Svaki uspešan umetnik, sportista, pisac, izvođač i vojskovođa. Svi – od laika do ikona. Svaka osoba koju znate ili kojoj se divite. Svi oni redovno osećaju strah. Niste ni oštećeni ni slabi zato što se plašite. Samo ste čovek."

* * *

"Ali zato se postavlja sledeće pitanje: zašto strahovi parališu samo neke ljude, dok drugi uspevaju da ih pobede? Ta sposobnost odvaja one koji streme ka nečemu od onih koji u tome i uspeju. U ovom poglavlju postaćete deo ove druge grupe. Strah je, kao i sve ostalo, rešiv."

* * *

"A rešiti ga morate, jer bez obzira koliko želite da istražujete, menjate se i prevazilazite poteškoće, strahovi će na tom putu uvek isplivavati na površinu. Dobra vest je da su netretirani strahovi kao neobrađeno zlato. Sadrže u sebi bogatstva za one koji su dovoljno mudri i strpljivi da očiste prašinu."

* * *

"Transformisanje straha je više umetnost nego nauka. Kod različitih ljudi funkcionišu različiti pristupi. I zato treba da kombinujete pristupe i eksperimentišete sa sledećim predlozima. Oni su mešavina kognitivnih, emocionalnih i somatskih strategija koje mogu da transformišu strah u produktivno, kreativno gorivo. Sama sam ih koristila i delila sa drugima u godinama iza sebe, i zato znam da svi funkcionišu kada ih predano koristite. Počnimo tako što ćemo izmeniti pristup."

* * *

"Naša prva i najveća greška jeste činjenica da smo strah pretvorili u neprijatelja. U veliko, snažno, zloćudno čudovište koje stoji između nas i naših snova. Ali šta ako je ta ideja ne samo pogrešna već nam više šteti nego koristi? Šta ako smo naučeni da verujemo u tu obeshrabrujuću priču o jednom sasvim prirodnom osećanju čija je zapravo svrha da nam služi, ne da nas koči?"

* * *

"Strah je reakcija nastala još u evolutivnom razvoju, zahvaljujući kojoj naše pretke nisu pojeli tigrovi. U današnje vreme, isti instinkt nas sprečava da izletimo na prometnu ulicu. Korisno, u najmanju ruku. Međutim, strah je uvek koristan ako se pravilno razume."

* * *

"Ne morate u potpunosti raspršiti ili uništiti sopstvene strahove. Treba ih slušati i ceniti ono što nam pružaju. Zamislite bebu koja plače u kolevci ili psa koji neprestano laje. Oni pokušavaju da kažu nešto, samo nemaju potrebne govorne veštine."

* * *

"Isto važi i za strah. Strah iskazuje nešto pomoću jedinog alata koji ima: mogućnosti da ga osetite. Kada osetite njegovo prisustvo, on vas nežno obaveštava o nečemu. On daje sve od sebe da vam skrene pažnju na nešto. Ovaj suptilan – ali važan – pogled na strah možda će vas podstaći da spustite oružje i umesto toga ga dočekate uz osmeh i raširenih ruku."

* * *

"Strah nije neprijatelj. Neprijatelj je čekanje da prestanemo da se plašimo."

* * *

"Reći ću još jednom jer je od suštinske važnosti. Strah nije neprijatelj. Neprijatelj je čekanje da prestanemo da se plašimo. Samo ćete cupkati u mestu ako predugo budete pokušavali da "pobedite" ili "eliminišete" svoj strah. Strah će biti vaš saputnik dok ste živi. I to je tako šta god vi u životu doživeli i koliko god uspešni ili slavni bili. Uvek ćete se nečega plašiti. Nemojte da vas zavara misao da će doći neki čaroban dan kada se više nećete plašiti i kada ćete konačno biti slobodni da počnete da radite na svojim snovima. Ne funkcioniše to tako. Rad je protivotrov za strah. Rad ga obrađuje. Trik je u tome da dozvolite sebi da se plašite dok radite."

* * *

"Obavite taj poziv, čak i ako vam se znoje dlanovi. Progovorite, iako vam glas drhti. Popnite se na skuter iako vam se telo trese. Podignite cenu, iako vam pripada muka pri pomisli na to. Pošaljite tu kratku prezentaciju koju ste osmislili, čak i ako vam se stomak grči. Pokrenite teške teme, čak i ako vam je nepodnošljivo nelagodno. Daleko je lakše da uradite to što vas plaši nego da se podvrgavate svakodnevnom mučenju razmišljajući o tome nonstop. Najbrži put da pobegnete od straha jeste pravo kroz njega."

* * *

"Strah je vaš saveznik. On je brižan glasnik i pažljiv prijatelj – i uvek vam čuva leđa."

* * *

"U devet od deset slučajeva naš strah je smernica. On je putokaz koji nam pokazuje pravac kojim naša duša želi da ide."

* * *

"Kako da znate da je vaš strah smernica (a ne služi tome da nas održi u životu)? Jedan od znakova je – kada ne možete neku ideju da izbacite iz srca ili glave. Koliko god se vi trudili, ona se vraća."

* * *

"Kad god zamislite sebe da se krećete ka realizovanju te ideje, osetićete strah. Ali strah ne govori rečima, on daje sve od sebe da vam pošalje svoju poruku tako što vam šalje osećanja. I to je trenutak koji obično pogrešno protumačimo. Tumačimo bilo kakav osećaj koji liči na strah kao: "Opasnost. Stani. Ne idi napred.""

* * *

"I koji je rezultat? Ništa ne preduzimamo. Ne dolazi do napretka. Zona komfora – netaknuta."

* * *

Ali šta ako smo pogrešno protumačili taj signal? Šta ako poruka koju vam je strah poslao nije bila "Opasnost!" nego "URADI TO!" Strah je skakutao gore-dole, mahao rukama i izazivao što veću zbrku da biste ga čuli: DA! DA! DA! To je važno! Samo napred – uradi to! Strah je uradio svoj posao i poslao vam signal. Vaša interpretacija je bila pogrešna."

* * *

"Kada u svojoj srži znate da ćete biti u stanju da rešite sve životne izazove – rizikovanje postane manje strašno. Zapravo, reći naglas "sve je rešivo" efikasan je način da se spasete sumnje u sebe. Ponavljajte to kao svetu mantru. (Ja to radim.) Ona smiruje vaš nervni sistem i pomaže vam da se usredsredite.

Sve je rešivo.

Sve je rešivo.

Sve je rešivo."

* * *

"Jedan od razloga zašto nas naši strahovi toliko slamaju jeste zbog toga što su nejasni. Nikako da zastanemo i detaljno ih ispitamo ili procenimo njihovu verovatnoću – i zato nemamo pojma koliko je moguće da će se ostvariti. Niti imamo ikakav praktičan plan kako da odreagujemo ako se ostvare. To je kao kad bismo zatvorili oči, zapušili uši i krenuli da vičemo "LA LA LA LA LA LA LAAA!!!" - nadajući se da će naši strahovi i magično nestati sami od sebe. Nećete oterati strahove izbegavanjem, već postupcima."

* * *

"Evo šta treba da radite umesto toga. Zapišite najgori, najgori, baš najgori mogući scenario koji bi mogao da se odigra ako sprovedete tu uzbudljivu ali zastrašujuću ideju u delo. Zaista se udubite. Zatim na skali od jedan do deset ocenite kolika je verovatnoća da će se taj najgori scenario odigrati: jedan je malo verovatno a deset je gotovo sigurno da će se odigrati. Na kraju zamislite da se taj najgori scenario – vaša najgora noćna mora – ostvario. I šta onda? Zapišite plan akcije kako biste se oporavili, popravili situaciju i ponovo stali na noge."

* * *

"Ako se istinski plašite da realizujete neku ideju, izdvojte petnaest minuta za ovu vežbu. Nemojte samo da razmišljate o tome. Iskažite svoje strahove na papiru. Zapišite apsolutno najgore moguće scenarije koji bi se mogli odigrati i šta bi to značilo za vas – u mentalnom, emocionalnom i finansijskom smislu."

* * *

"Ova vežba pomaže nam da shvatimo da čak i ako se sve raspadne u paramparčad (opet – to se najverovatnije neće desiti – naročito ako se unapred pozabavite potencijalnim problemima), uvek postoji nešto što možemo da uradimo – da bismo ustali i nastavili dalje."

* * *

"Najgori mogući scenariji su uglavnom događaji koji se verovatno neće odigrati. Još je manje verovatno da će se odigrati ako odmah napravite strategiju kako da sprečite njihov nastanak i strategiju za njihovo rešavanje – ukoliko se dese."

* * *

"Sada kada ste ispisali svoje najgore strahove i plan oporavka na papiru, preokrenite način posmatranja. Ovog puta zapišite najbolje moguće scenarije. Koje su moguće dobre strane koje bi proizašle iz vašeg plana ako biste ga realizovali? Hoće li se radost i strast razbuktati u vašem srcu? Hoćete li učiti i napredovati? Živeti bez kajanja koje vas izjeda iznutra? Pozitivno uticati na druge? Ima li finansijskih nagrada za vas u tom scenariju? Kreativnih dobrobiti? Da li bi se situacija dobro odrazila po vašu vezu? Da li biste uživali u nekim slobodama do kojih će doći samo ako rizikujete i kažete da? Zapišite sve to. Budite što precizniji i detaljniji."

* * *

"Kada uradite ovo vežbanje, bićete spremni da ili idete napred i napravite prvi korak ka ostvarenju vaše ideje (što je jedino na šta treba da mislite u ovom trenutku) ili da prilagodite plan tako da najgori mogući scenario i plan oporavka budu nešto sa čime ćete moći da živite. To možete učiniti tako što ćete razložiti svoj veliki san u manje, izvodljivije deliće. Umesto da date otkaz kako biste napisali "veliki američki roman", zadržite posao i napišite prvu kratku priču. Možda je i bolje da napravite mali test pre nego što preuzmete veći rizik (kao što je npr. život i rad u inostranstvu tri meseca umesto tri godine)."

* * *

"Poenta je sledeća: ne dozvolite svojim strahovima da ostanu bezoblični. Suočite se sa njima u pisanom obliku. Sve su šanse da su vaši najgori strahovi u stvari samo mala, rešiva čudovišta ispod kreveta."

* * *

"Razmislite o sledećoj situaciji. Da li postoji mogućnost da je osećanje koje ste ranije označili kao "strah" u stvari potpuno druga emocija? Da li postoji mogućnost da je osećanje koje ste nazvali "strahom" u stvari iščekivanje, predosećanje – pa čak i uzbuđenje?"

* * *

"Ništa nema značenje – osim onog koje mu mi pridajemo. Shvatali mi to ili ne, mi pripisujemo značenje svemu u našem životu – svakom događaju, svakom kontaktu i (da) svakom osećaju. Čisto zabave radi probajte i vi ovu vežbu "Impulsa u pokretu". Izaberite novo ime za taj osećaj "straha" koji vas najčešće sputava. Umesto da kažete da se plašite ili brinete, da ste anksiozni ili prestravljeni, izmislite neko slatko i bezopasno ime za taj osećaj, npr. "šubica" ili "pupa" ili "flufa". Na primer.

Treba da pitam šefa za povišicu i tako se pupim ceo dan.

Jao, bože, skroz me je obuzela šubica – treba da pošaljem uredniku svoju prezentaciju.

Uh, pucam od flufe! Za koji minut izlazim na binu i pričam pred pet hiljada ljudi!

Da, znam. Zvuči smešno. I upravo zato i funkcioniše. Ponekad moramo da prestanemo da shvatamo sebe tako ozbiljno. Smešna reč kao što je "šubica" prekinuće osećaj prestravljenosti kojem sami sebe izlažemo i pomaže da se malo oraspoložimo."

* * *

"Da razjasnim, preimenovanje emocija nije isto što i negiranje, potiskivanje ili foliranje da one ne postoje. I dalje osećate sve te fizičke manifestacije svojih emocija. Dišete i prisutni ste. Osećate to što osećate. Obrađujete energiju u vama."

* * *

"Samo ne pripisujete tome što osećate negativnu konotaciju ili dramatično tumačenje koje vam više škodi nego što vam pomaže. Emocije su samo energija, a energija se može transformisati. Budite kao Bos. Vežbajte tumačenje znojavih dlanova i prevrtanja u želucu ne kao znake da se nečega plašite, već kao znake da ste spremni da pokidate."

* * *

"Kada ste suočeni sa prilikom da rastete, normalno je da oklevate i osećate se nesigurno. Ali kako da razlikujete koristan strah koji vas usmerava ka nečemu dobrom, i koji treba da se obradi i prevaziđe, od intuicije koja vam govori da ne uradite nešto zbog čega ćete se pokajati?"

* * *

"Evo kako funkcioniše. Zauzmite neku komotnu pozu, bilo da sedite ili stojite. Zatvorite oči. Duboko udahnite (barem tri puta) i dozvolite da vam se slegne sve u glavi. Budite prisutni u sopstvenom telu. Zatim postavite sebi sledeće pitanje i obratite pažnju na automatsku, nehotičnu reakciju vašeg tela:

Kada zamislim da pristajem na ovo, da li osetim kao da nešto u meni raste ili kao da me nešto steže?"

* * *

"Drugim rečima, kada zamislite situaciju u kojoj se odlučujete da iskoristite priliku, šta se dešava u vašem telu nanosekund nakon što sebi postavite to pitanje? Da li osećate otvorenost, osećaj napredovanja, lakoću u grudima? Radost, uzbuđenje ili interesovanje?"

* * *

"Ili osećate neku težinu i strepnju? Da li vam srce potone od težine? Da li osećate stezanje u grudima ili muku u stomaku? Da li se neki mali deo vas povuče, ukoči, ugasi, zatvori i na neki način energetski kaže ne – iako odbijanje te prilike možda i ne bi imalo logike?"

* * *

"Ne pričam o vašim mislima. Ne zanima me šta vaš um smatra da "treba" da radite. Tražim vam da obratite pažnju na istinu i mudrost koje počivaju u vama. U vašem srcu. Kada obratite pažnju i poslušate neverbalne znake, one koje osetite pre nego što bilo šta izgovorite – osetićete energiju koja primetno preteže u jednom ili drugom smeru. Jasno je da ako osetite kao da u vama raste radost i uzbuđenje, to vam intuicija daje signal da idete dalje i kažete da. Ako osetite bilo kakvo stezanje ili strepnju, to znači – batali."

* * *

"Vaše telo poseduje urođenu mudrost koja prevazilazi razum i logiku. Koliko god da razmišljate šta vam telo poručuje, nećete pronaći odgovor – morate da ga osetite. Vaše srce, instinkt, intuicija – kako god želite to da nazovete – daleko je pametnije od vaše svesti. U današnjoj kulturi sedenja pred ekranom, koja normalizuje konstantnu brigu i razmišljanje glavom a ne srcem, trebaće vam dosta vežbe da biste uspeli da osetite i "oslušnete" ono što vam vaše telo poručuje. Ali baš kao i bilo koja druga veština, njome se može ovladati."

* * *

"U arhivi moje glave ne postoji fascikla sa mojim neuspesima. Pre nego što me prezrete ili kažete da sam umišljeni kreten, dozvolite da objasnim. Razlog zašto nemam tu fasciklu u glavi jeste jedna stara izreka koju sam čula u ranim dvadesetim:

Ili pobeđujem ili učim – ali nikad ne gubim."

* * *

"Istog trenutka ova izreka postala je moja mantra za sve situacije. Promenila mi je pogled na život. I hvala Bogu da jeste, jer sam pre toga obožavala da popisujem svoje greške. A zapravo, ne postoji nijedan trenutak iz moje prošlosti gde navodna "greška" ili "neuspeh" nisu na kraju doveli do nečeg dobrog ili korisnog."

* * *

"Budimo realni sada. Dok pravim grešku, ili odmah nakon nje – da li ponekad plačem i osećam se kao idiot koji nema veze sa životom? Da. Da li se izjedam živa ako sam potrošila dosta vremena, novca ili energije? Da, da i da. Ali onog nanosekunda kad pomislim "Ili pobeđujem ili učim, ali nikad ne gubim", odmah počne da mi se vraća glas razuma i pravilan pogled na život. Nešto dobro će se (u jednom trenutku) izroditi i iz ovoga. Nešto što će mi pomoći da se razvijam i budem još bolja sledeći put."

* * *

"Neuspeh je prilično nedovršen koncept. To je kao da gledate film i stanete napola jer su likovi naišli na neki problem. Nećete imati pojma kako će se priča završiti osim ako ne pustite film do kraja. Tako je i na velikom ekranu i u avanturi zvanoj život, koja se stalno nastavlja. Osim ako ste mrtvi i čitate ovo iz zagrobnog života, nemate predstavu kuda sve ovo vodi."

* * *

"Jedan od najboljih pogleda na neuspeh iznela je gošća na MarieTV, sudija Viktorija Prat. Sudija Prat stekla je internacionalnu slavu zbog toga što je reformisala krivični sistem u Njuarku, u Nju Džerziju. Umesto zatvorskih presuda, ona je delila optuženima teme za eseje koji se temelje na samootkrivanju. Njena sudnica odzvanjala je od aplauza toliko puta da su je često poredili sa pozorišnom salom na Brodveju. Sudija Prat mi je rekla:

"Neuspeh je samo događaj. Nije karakteristika. Ljudi ne mogu biti neuspešni.""

* * *

"Razmislite malo o tome. Ljudi ne mogu biti neuspešni. Slušajte, svi mi ponekad donosimo pogrešne odluke. Ali vaše greške su događaji, a ne trajne osobine koje vas odlikuju. Vi niste neuspešni."

* * *

"VI niste neuspešni i nikada to nećete biti."

* * *

"Razmislite o reči NEUSPEH ovako: to je pokušaj da nešto naučite, u koji ste uneli celog sebe. I to je to. Pokušaj da nešto naučite. Nije nešto čega treba da se plašite ili da izbegavate. Ako tako gledamo na stvari, neuspeh nije kvar na vašem putu rešivosti, već neophodan element. I iako zvuči kao kliše, jedini način da zaista doživite neuspeh jeste da prestanete da učite i razvijate se."

* * *

"I dalje me frapira koliko vremena i energije traćimo na neodlučnost, pričajući o idejama (u sebi ili naglas), a nikad ne radeći ništa da ih realizujemo. Provela sam tolike godine pitajući se da li imam predispozicije da budem plesačica. Da li bih mogla da budem plesačica? Da li bi trebalo da budem plesačica? Čak sam i zamišljala kako bi to izgledalo. Ali nikad ništa nisam uradila, do jednog trenutka kada konačno jesam. A koja je moja najveća greška? To što sam po glavi tražila odgovore koji se mogu iskusiti jedino srcem. Tada sam naučila lekciju koje se i dan-danas pridržavam."

* * *

"Koliko god o tome razmišljali, sve postane jasno tek kada nešto preduzmete.

Zapišite to. Zapamtite. Istetovirajte na guzi. Kad god osećate da ste zarobljeni u paklu neodlučnosti, preduzmite nešto što pre. Pronađite način da učinite nešto konkretno, stvarno, i kao nagradu dobićete dragocenu povratnu informaciju koja će vam pomoći da napravite sledeće korake."

* * *

"Kada ste zaglavljeni u začaranom krugu neodlučnosti koji parališe, prestanite da razmišljate i počnite da delate. Napravite prvi korak, koliko god mali on bio. Pronađite (ili sami stvorite) način da isprobate svoju ideju, poput eksperimenta, u pravom svetu. Najbrži i najdirektniji put do jasnijeg pogleda na svet jeste da nešto preduzmete."

* * *

"Kad god radim jedan na jedan sa ljudima, već tokom prvog razgovora kažem im: "Mogu da vam pomognem da dobijete ono što želite, ali prvo morate da mi kažete šta je to." Zvuči jednostavno. Ali jednostavno nije uvek i lako."

* * *

"Kad god bih se našla u rebusu oko toga šta je moj primarni cilj ili, još gore, kad god bih bila previše uplašena da priznam šta zaista želim, uvek bi usledila patnja. Glavobolje i bol u duši. Istina koja leži u nama neće nestati ako je ignorišemo: u nama će samo još više rasti očaj i zbunjenost."

* * *

"Da se ne lažemo, ovo može biti teško. Ali što vam je teže, to vam je potrebnije. Što vam je jasnije šta želite da ostvarite, to su veće šanse da to zaista i uradite. Jasnoća je jednako moć."

* * *

"U ovoj etapi, sve što vam treba jeste početna destinacija – nešto značajno što vas tera da učite i rastete. Ne treba vam neki nezapamćeni cilj koji će izmeniti svetski poredak, naročito ako vas pomisao na to opterećuje. Takođe ne morate da znate kako ćete ostvariti taj san. Samo vam treba jasna vizija, jer ne možete pogoditi metu koju ne vidite."

* * *

"Evo šta je uzbudljivo u ovom procesu. Jednom kada razjasnite i posvetite se svom snu, aktiviraju se misteriozne sile, koje bi u suprotnom mirovale. Moćne, čudotvorne sile koje su i kosmičke i naučne prirode."

* * *

"Živimo u veoma inteligentnom svetu koji reaguje na zbivanja. Bilo da ste svesni tog procesa ili ne, vi delom stvarate svoju realnost kroz misli, reči i ponašanja koje birate iz minuta u minut, iz sata u sat, iz dana u dan. Vaš život je neprekidan proces kreiranja i vi ste 100% glavni u njegovom kreiranju. Kada donesete jasnu odluku da želite nešto i tome se posvetite, to je kao da ste podigli slušalicu i poslali porudžbinu kosmosu. I zato, što je više moguće, morate stremiti ka tome da budete odlučni, jasni i precizni. Traljavi ciljevi dovešće do traljavih rezultata."

* * *

"Jedan od primarnih razloga zašto ljudi ne dobijaju ono što žele – jeste zato što se plaše da pitaju. Plaše se da nemaju ono što je potrebno. Ali evo tajne koja mnogima promakne:

To i ne bi bio vaš san da već nemate sve što je potrebno da se on ostvari."

* * *

"Rođeni ste sa svime što vam je potrebno da odgovorite na taj poziv svoje duše. Taj poziv obuhvata širok dijapazon intuitivnih želja, kreativnih projekata, ideja, ciljeva i snova koje čuvate u srcu."

* * *

"Šta bi bilo kad bih vam rekla da imate magičnog neurološkog duha iz čarobne lampe koji za vas radi dvadeset četiri časa, sedam dana u nedelji, trista šezdeset pet dana u godini? Naravno, vaš mozak ne obrađuje sve na svesnom nivou, ali i ne eksplodira uprkos konstantnom protoku podataka! Zašto? Kako vaš mozak odlučuje šta da propusti kroz filter a šta da odbaci? Deo odgovora leži u kompleksnoj neuronskoj mreži koja se zove retikularni aktivacioni sistem (RAS). Među ostalim bitnim funkcijama, vaš RAS funkcioniše kao filter za pažnju. On automatski prosejava i sortira podatke koje dobija, odbacuje nebitno iz vaše svesti, a propušta u svest ono što je bitno. Upravo je vaš RAS razlog zašto nekad uspevate da potisnete iz svesti buku kafića u kome se nalazite, ali se odmah trgnete ako čujete da vas neko doziva. To je razlog zašto nikad niste ni primetili ni razmišljali o "suvom četkanju kože" dok vam drugarica nije rekla da je to NAJBOLJA stvar koja joj je potpuno izmenila kvalitet kože. Odjednom saveti, članci i razgovori o suvom četkanju kože kreću da iskaču niotkuda."

* * *

"Čim jasno definišete svoj san, vaš mozak će primiti informaciju da je to nešto sada važno i da vam je postalo prioritet. Drugim rečima, angažovaćete RAS da vam pomogne da taj san i ostvarite. Vaš RAS će početi da skenira sredinu u kojoj se nalazite u potrazi za svim i svakakvim prilikama, ljudima i informacijama vezanim za ono što ste zacrtali kao važan cilj. Počeće da prerađuje, kuje planove i usmerava vašu pažnju ka rešenjima koja vam trebaju, bili vi toga svesni ili ne."

* * *

"Šta mislite kako je ova knjiga dospela u vaše ruke? Nije vam slučajno pala s neba. Neki dublji, mudriji deo vas doveo vas je do upravo ovih reči. Vaš RAS već obavlja svoj posao. Pomaže vam da napravite promenu za kojom neki deo vas žudi."

* * *

"Budite pozorni. Držite oči, uši i srce otvorene. Otkrovenje će vam možda doći kroz sledeću pesmu koju čujete na radiju. Ili kroz zaplet filma koji ugledate na TV-u. Ili u članku na koji naletite dok surfujete internetom. Možda će vas slučajni susret sa strancem u radnji na ćošku usmeriti ka vašem sledećem koraku. A možda će vam sinuti nešto, preplaviti vas talas kreativne intuicije dok se tuširate ili stojite u prevozu. Poenta je sledeća: jednom kada kognitivno i emocionalno identifikujete važnu metu, vaš RAS će neprekidno raditi da ispuni svoju misiju. Bez obzira koliko vremena je potrebno i koliko vaš put postane nepredvidiv, on će marljivo i uporno obavljati svoj zadatak. Iz dana u dan, on će sortirati gomile podataka i informacija, i voditi vas tačno ka onome što treba da vidite, čujete i na šta treba da obratite pažnju."

* * *

"Često spominjano istraživanje dr Gejl Metjuz, profesorke psihologije na Univerzitetu Dominikan u Kaliforniji, ukazuje na to da se verovatnoća da ćete postići svoje ciljeve uvećava za čak 42 procenta ukoliko ih zapišete. Njen uzorak sastojao se i od muškaraca i od žena, od dvadeset tri do sedamdeset i dve godine, sa svih strana sveta i iz različitih delatnosti – preduzetnici, prosvetni radnici, zdravstveni radnici, umetnici, advokati i bankari. Podelila je učesnike u dve grupe, one koji su zapisivali svoje ciljeve i one koji nisu. Rezultati su bili jasni. Oni koji su zapisali svoje ciljeve dostigli su ih u značajno većem broju nego oni koji nisu."

* * *

"E sad, naravno, ne treba samo da zapišete svoj cilj u dnevniku i da završite stvar. Treba da ga često gledate. Jednom dnevno bi bilo idealno. Na taj način, ono što ste sebi "zacrtali" vam konstantno stoji na vrhu prioriteta."

* * *

"Sve što je vredno je ujedno i teško. Izuzetno teško.

Prihvatite tu činjenicu. Ispoštujte je. Znajte da ćete pasti s nogu za taj svoj san. Pronađite način da izvučete zadovoljstvo, koliko god to izopačeno zvučalo, iz teškog ali značajnog rada. To će biti odlična vežba za vašu snagu i karakter. A pored toga, jedno od najadiktivnijih iskustava je kada ostvarite "nemoguć" san."

* * *

"Obuzimao me je strah da ću, ako budem počela da se bavim plesom, još više nazadovati u karijeri. Da ću možda čak ugroziti i svoju budućnost. Tada sam se setila da postavim sebi jedno jednostavno pitanje koje mi je osvetlilo put:

Da li ću se za deset godina kajati što to NISAM uradila?"

* * *

"Drugim rečima, kad budem imala trideset i pet godina, da li ću se osvrnuti iza sebe na period kada sam imala dvadeset i pet i pokajati se što nisam iskoristila priliku da se ozbiljnije bavim plesom i fitnesom?

ODGOVOR: Nego šta.

Odmah sam instinktivno znala da bi tridesetpetogodišnja Marie gotovo sigurno lupila šljagu trenutnoj Marie. Iz sve snage."

* * *

"Ako još uvek niste čuli za termin "tripovanje oko budućnosti", on se odnosi na čestu ljudsku tendenciju da se brine o budućnosti po cenu ispunjenog života u sadašnjosti. Ali kada se strateški sprovede (kao što je slučaj sa "Desetogodišnjim testom"), stresiranje oko buduće patnje može biti moćan katalizator za promene. Čim sam shvatila da bi tridesetpetogodišnja Marie zažalila što se nije barem okušala u podučavanju plesa, bilo je vreme za akciju. Prebacila sam fokus na pronalaženje rešenja kako da se najbolje pripremim za tu audiciju."

* * *

"Sebe smatram počasnim stanovnikom Ostrva neprilagođenih igračaka. Poput Rudolfa i Hermija, oduvek sam se osećala kao da se ne uklapam. Moji izbori su oduvek odudarali od ostalih. I upravo zato je ono što sam htela da podelim sa vama – dar koji su mi poslali bogovi karijere – meni bilo toliko korisno. Kada sam čula ovu rečenicu od dve reči prvi put, bilo je kao da mi ju je neko šapnuo. Kao da mi je neko otkrio neki tajni putokaz i pogurao me napred na stazi neprihvaćenih.

Višestrasni

Preduzetnik

Marie...

Ti JESI Višestrasni Preduzetnik.

A sada prekini da kukaš kako ti nikad ne šaljem znake."

* * *

"Ova mala izmišljena fraza izmenila mi je način razmišljanja u toj fazi života. Od tog trenutka nadalje, i bez previše razmišljanja, kada bi me ljudi pitali čime se bavim, počela bih da im govorim da sam višestrasni preduzetnik. Umesto da me bude sramota što nemam jedan, društveno prihvatljiv odgovor, polako sam počela da osećam izvesnu dozu prkosa. Zatim bih ispričala pomalo o svemu čime se bavim: o koučingu, o tome da sam asistent profesionalnom fotografu, o konobarisanju, i o tome da počinjem da se bavim podučavanjem plesa i fitnesa. Ta fraza mi je pružila novi kontekst i zbog toga sam počela i samu sebe da vidim drugačije. A to je, očekivano, dovelo do novih prilika."

* * *

"Jedno je sigurno: ne postoji nacrt ili plan po kome ćete otkriti šta je vaš put. Svako od nas je na svojoj, potpuno posebnoj avanturi. Morate biti dovoljno mudri da ostanete dosledni signalima koje vam šalje srce i dovoljno hrabri da idete svojim putem."

* * *

"Te dve jednostavne reči – višestrasni preduzetnik – pomogle su mi da prestanem sa pokušajima da se ukalupim u uobičajeno shvatanje konvencionalne karijere i pružile mi emocionalnu slobodu da raširim svoja nesvrstana krila i poletim."

* * *

"Ali evo istine koju sam kroz život iznova i iznova učila:

Nikad nisi potpuno spreman za važne stvari koje treba da uradiš."

* * *

"Pa ipak, ta odluka da kažem da mnogo pre nego što sam bila spremna, lansirala me je u ono što je kasnije postao niz neverovatnih projekata, iz kojih je usledio veoma zadovoljavajući segment moje karijere. Zbog tog jednog izbora kasnije sam bila deo – i vodila – brojne plesne i fitnes spotove, radila koreografiju za razne reklame, postala sportista brenda Najki i proputovala svet."

* * *

"Nije preterivanje ako kažem da je ta jedna odluka da počnem pre nego što sam bila spremna duboko uticala na čitav tok mog biznisa i života. Kontakti koje sam ostvarila, veštine koje sam usavršila pred kamerama (o zdravo, budući MarieTV!) i iskustvo u produkciji koje sam stekla iz tog jednog angažmana – od ogromne su važnosti za mene. Takođe sam zadržala svoje klijente čiji sam bila kouč, a u isto vreme sam radila i duple smene kao konobarica, zbog čega sam naučila da se organizujem carski. Ono što je najvažnije od svega, nastavila sam da koristim strategiju počni pre nego što si spreman i u budućnosti, kako bih ubrzala proces učenja i rast. Danas srljam ka projektima od kojih mi je neprijatno i taktika započinjanja pre nego što sam bila spremna nijednom nije zakazala."

* * *

"Na MarieTV intervjuišem neke od najkreativnijih i najostvarenijih ljudi, i znate šta – bukvalno svi imaju iza sebe priče o tome kako su počeli pre nego što su bili spremni. Kladim se da i vi imate takav primer iz svog života. Zar nisu i neka od vaših najvećih dostignuća stigla tek kada ste zaobišli tu poznatu laž "Još nisam spreman"? Zato što ste krenuli napred uprkos strahu, oklevanju i nesigurnosti? Ja mislim da jesu. I to zbog ove večite istine:

Svaki napredak počinje hrabrom odlukom."

* * *

"Lični napredak. Profesionalni napredak. Zajednički, društveni napredak – sve to nastaje od jedne obične odluke da nešto uradimo. Da ustanemo. Da progovorimo. Da napravimo prvi potez. Obično mnogo pre nego što vam iko može garantovati uspeh. I evo još jedne istine koju mnogi ne vide: dela dolaze pre hrabrosti da nešto uradimo. Dela podstiču hrabrost, a ne obrnuto. Dela takođe dovode do motivacije. Dela vas guraju da nastavljate dalje, a ne da čekate nalet inspiracije."

* * *

"Isti ovaj fenomen može se uočiti kod bukvalno svakog kreativnog procesa. Tela u pokretu žele da ostanu u pokretu. Kada nešto radite, u vama raste želja da nastavite da radite."

* * *

"I zato je ova praksa da "počnete pre nego što ste spremni" ključni deo vaše filozofije rešivosti. Kada počnete pre nego što ste spremni, vi zapravo oterate inerciju u zaborav i uhvatite zalet. Zalet je tajni eliksir, a jedini način da uhvatite zalet je ovo:

Morate otkazati poslušnost glasu koji vam govori "Nisam još spreman"."

* * *

"Znate zašto? Zato što taj glas bulazni. To je jedan lenji, plačljivi, dosadni parazit koji iz vas isisava sav život. Taj glas – taj koji vam istrajno ponavlja koliko niste spremni, koliko vam nije do ovoga ili onoga, koliko ste nemoćni ili nesposobni ili koliko niste dovoljno dobri – taj glas niste vi i to što on govori nije istina. Jedina moć koju on ima jeste pažnja i autoritet koju ćete mu pokloniti. Ostanite svesni toga, jer taj glas je lukav. Uradiće sve što može da vas zadrži u kavezu nemoći, i to uz pomoć logičnih, racionalnih laži."

* * *

"Taj glas ima prilično ograničen repertoar. Hoće da vam priča jednu te istu priču o tome kako ste nesposobni. Ne dajte se zavarati. Što brže istrenirate sebe da ne slušate taj glas, to ćete brže ojačati svoju sposobnost da sve pred sobom rešite."

* * *

"Strategija "počnite pre nego što ste spremni" znači upravo to. Prestanite da razmišljate i krenite u akciju. Uradite nešto. Bilo šta. Pošaljite imejl. Prijavite se za časove. Okrenite broj. Zakažite sastanak. Razgovarajte."

* * *

"1. Pazite se odugovlačenja maskiranog u "istraživanje i planiranje"

Ako započinjete nešto pre nego ste spremni, ne znači da treba da budete neinformisani ili nepromišljeni. U zavisnosti od prirode vašeg sna i toga koliko već znate o njemu, možda vam je i potrebno neko osnovno istraživanje i planiranje."

* * *

"Ali čuvajte se: detaljno istraživanje i planiranje je često način da nastavite odlaganje. Možete provesti nedelje, mesece, pa čak i godine "pripremajući se" a da pritom ne napravite nikakav stvaran, opipljiv napredak."

* * *

"Ne zaboravite, ne morate znati baš sve o svom snu, niti morate unapred nacrtati sebi baš svaki naredni korak. Prestanite da se krijete iza knjiga i sajtova. Umesto toga, razvijte ljubav prema akciji. Zakazujte. Vodite razgovore uživo. Naučićete više i brže ćete napredovati. Počnite pre nego što ste spremni. Počnite pre nego što ste spremni. Počnite. Pre. Nego. Što. Ste. Spremni."

* * *

"2. Uložite nešto

Pronađite neki način da u celu stvar uložite svoje vreme, novac i/ili ego. Kreirajte situaciju koja ima prave, bolne posledice ako ne nastavite dalje. Kognitivna psihologija i teorija odluke pokazuju da mi ljudi imamo nešto što se zove averzija od gubitka. To znači da nam je draže da izbegnemo gubitke nego da ostvarimo dobit. Recimo da vam iz džepa ispadne novčanica od dvadeset dolara i izgubite je. Taj gubitak će vas uznemiriti daleko više nego sreća koju biste osetili kada biste pronašli novčanicu od dvadeset dolara na ulici."

* * *

"Koji god metod da izaberete, daleko ćete lakše prevazići odlaganje ako nešto uložite u napredak. Nemojte se zajebavati. Vaš život je u pitanju. Uradite šta god je potrebno da krenete – odmah."

* * *

"3. Naučite da cenite rast i učenje više od komfora i sigurnosti

Instinktivno sam znala da ako ostanem u zoni komfora predugo, uništiću sve ono za šta sam se toliko borila – moj sopstveni biznis. I bilo mi je jasno šta treba dalje da radim. Bilo je vreme da počnem da živim u onome što ja zovem – zonom rasta. Inače nema šanse da bih se ikad pomakla sa tačke na kojoj sam bila."

* * *

"Zona rasta je magično, mada i strašno mesto. Ali to je bilo jedino mesto gde sam mogla da naučim kako da nekome budem šef, kako da delim zaduženja i kako da razvijam svoj posao u nešto što prevazilazi sve što sam do tada uradila. Ulazak u zonu rasta značilo je da će sve oko mene biti nesigurno. Da ću se osećati nelagodno. Da ću verovatno tresnuti glavom o zid. I to više puta."

* * *

"I znate šta? I jesam. Napravila sam bezbroj grešaka. Isprva sam zapošljavala pogrešne ljude. Uopšte nisam umela da delim zaduženja. Strašno sam sumnjala u sebe, bila nesigurna i redovno plakala. Ali jednom kada sam čvrsto stala na tlo zone rasta, izričito sam odbila da dignem ruke. Tu više nije bilo povratka. Na kraju sam počela da postupam ispravno."

* * *

"U zoni komfora, gde većina nas provodi daleko više vremena nego što bi trebalo, osećamo se bezbedno. Čak i u stresnim situacijama barem pronalazimo sigurnost u činjenici da nam je uzrok tog stresa već poznat. Navikli smo se na šablone koje pratimo, bez obzira koliko su disfunkcionalni. To je ipak čudovište koje poznajete."

* * *

"Ali sve što sanjate da postanete, dostignete ili rešite nalazi se u zoni rasta (iliti zoni diskomfora). Kada ste u zoni rasta, evo šta je zagarantovano: osećaćete se ranjivo i nesigurno, ali da biste rasli, morate se osloboditi (barem privremeno) potrebe za komforom i sigurnošću. Morate trenirati sebe da cenite rast i učenje iznad svega."

* * *

"U zoni rasta ćete pronaći nove veštine i sposobnosti. Tu ćete naići na potrebnu snagu i umešnost i proizvesti nove rezultate. Provedite dovoljno vremena u zoni rasta i nešto neverovatno će početi da se dešava. Ta zona rasta postaje vaša nova zona komfora."

* * *

"Sve ono što je ranije bilo tako strašno više vas ne dotiče. Vaše samopouzdanje raste, što jača vašu odluku da savladate naredni skup izazova. Počinjete da očekujete i radujete se nesigurnosti, ranjivosti i poniznosti koje dolaze sa svakim narednim učenjem. Ovaj ciklus je ključan za savladavanje filozofije rešivosti."

* * *

"Gotovo sve što vam je potrebno da ostvarite svoj san zahteva nove veštine, iskustva i shvatanja. Morate raditi stvari koje nikada pre niste radili. Početi pre nego što ste spremni nije lako, ali ako želite promenu – neophodno je."

* * *

"Slušajte. Ja sam malo čudna. Imam visoke i donekle neuobičajene standarde. Moj sos za pastu mora da se krčka najmanje dvanaest sati. Karate potezima istresam jastuke da bi lepše izgledali (nemojte da me osuđujete dok ne probate i sami). Volim da su mi sve salvete savijene na poseban, istovetan način (Džoš obožava kada ga iznova učim kako se slažu). Tako da razumem taj urođeni nagon da nastavite da nešto lickate, nameštate, sređujete dok ne bude baaaaaaaaš kako treba."

* * *

"Pa ipak, u jednom trenutku sam spoznala veoma važnu istinu koja mi je sačuvala razum: imati i pridržavati se visokih standarda nije isto što i perfekcionizam. Da, povezani su, ali ovo prvo je zdravo i motivišuće. Drugo je u najboljem slučaju disfunkcionalno ponašanje, a u najgorem, fatalno. Perfekcionizam u svojoj suštini nema veze sa visokim standardima. Već sa strahom. Strahom od neuspeha. Strahom od toga da ćete ispasti glupi, strahom od greške, od osude, od kritike, podsmeha. U pitanju je strah da je jedna jednostavna činjenica možda tačna:

Jednostavno niste dovoljno dobri."

* * *

"Što je, uzgred budi rečeno, potpuno netačno. Dobro, možda morate da izgradite neke veštine i spretnosti da biste dostigli svoj san. Pa ko ne mora? Ali ideja da suštinski nemate ono što je potrebno – je laž. Taj glas koji vam to govori jeste isti onaj repetitivni, dosadni seronja o kome smo pričali u prethodnom poglavlju. Isti glas za koji smo se dogovorili da ga nećemo više slušati."

* * *

"Imajte ovo na umu: strah da nismo dovoljno dobri je univerzalan. Svi – i zaista mislim svi – muče se s njim. A problem nastaje kada taj strah metastazira u pravi-pravcati perfekcionizam. Jer perfekcionizam nas parališe. Perfekcionizam čini da patimo i traćimo vreme. Ali opasnost nije samo to što ćete ostati na mrtvoj tački. Jednom kada perfekcionizam obuzme vašu kreativnu stranu, neće se zaustaviti dok vas potpuno ne uguši."

* * *

"Prečesto se zaustavimo pre nego što uradimo nešto novo jer toliko želimo to da uradimo dobro. (I da ga uradimo dobro od samog početka, dovraga!) Želimo da svetu predstavimo sliku da znamo šta radimo. Ne dozvoljavamo sebi malo prostora i vremena da budemo samo – početnici. Perfekcionizam nije ponašanje, to je destruktivan način razmišljanja o sebi. Kada napravite grešku (ili, ne daj bože, doživite neuspeh), ne razočarate se samo u svoje postupke – već u sebe samog."

* * *

"Perfekcionizam je smrtonosan. On škodi vašem zdravlju, sreći i produktivnosti. Ono što je i tužno i ironično jeste činjenica da je često upravo perfekcionizam ono što vas blokira da postanete, dostignete i osećate se najbolje moguće. Ništa u vezi sa njim nije korisno."

* * *

"A sada malo dobrih vesti: otarasiti se perfekcionizma je 100 posto moguće. Najbolje od svega je što ne morate ni da spustite standarde da biste ga se rešili. Zapravo, bez toksične primese perfekcionizma verovatnije je da će vaši rezultati biti kvalitetniji. Uživaćete u procesu i dozvoliti sebi da eksperimentišete. A taj vaš jedinstveni potencijal koji je zaglavljen tu negde u vama? Eksplodiraće po svakom aspektu vašeg života."

* * *

"Ovde nema mesta pregovorima. Iskoreniti perfekcionizam, u svakom njegovom obliku, apsolutno je obavezno. To je neophodno da biste savladali filozofiju rešivosti isto koliko vam je neophodan kiseonik da biste živeli. Počnimo."

* * *

"Ali kad pogledam unazad, nema tu ničeg jadnog. Uradila sam nešto. Rizikovala sam. Okupila sam tih petoro ljudi. Stvarno sam se potrudila. I dala sam sve od sebe. A da ne spominjem odličnu vest da sam verovatno odmah na početku pregrmela najgori događaj u čitavoj mojoj karijeri. Od ovoga može samo da krene nabolje! Iz te radionice u podrumu rodila se jednostavna misao koju koristim svaki put kada osetim da se u meni javljaju perfekcionističke misli koje žele da me zaustave. Zapišite je:

Imati mali i jadan početak bolje je nego cupkati u mestu."

* * *

"Činjenica da sam preživela tu prvu radionicu značila je dve stvari. Prvo, da sam isprašila svoj perfekcionizam. Ako sam to uradila jednom, moći ću još jednom. Drugo, bila sam jedan korak bliže svom krajnjem cilju da jednog dana govorim pred hiljadama ljudi. To što sam sebi dala vremena i slobodu da ispadnem jadna bio je jedini način da postanem barem malo dobra u nečemu."

* * *

"Svaki profesionalac počinje kao amater. Nijedan vrhunski umetnik, sportista, pisac, naučnik, arhitekta, preduzetnik, programer, muzičar ili vajar nije počeo tako što je sve znao. Da biste otpočeli ili naučili bilo šta novo, moraćete da budete novajlija u nekom trenutku. Morate krenuti kao autsajder da biste postali insajder. Poštujte to. Prihvatite. Budite voljni da budete jadni."

* * *

"Ne zaboravite, perfekcionizam je otrovna zmija. Njegov cilj je da vas pogodi u kreativne žile. Evo jednog od njegovih najlukavijih i najfatalnijih poteza: tera vas da se poredite sa ostvarenim stručnjacima.

Nikada neću biti dobar kao ____________, pa što onda da se trudim?"

* * *

"NEMOJTE da odlazite u taj kutak svog mozga. Poređenje je kriptonit za kreativnost. Ne zaboravite, šotovi Komparšlagera vas mogu ubiti."

* * *

"Onog trenutka kada krenete da poredite svoje početničke radove sa nekim ko radi na tome i usavršava se već godinama – upali ste u smrtonosnu zamku perfekcionizma. Lek za to je jedna magična mantra. Pročitajte ovo naglas:

Napredak, ne savršenstvo."

* * *

"Od sada pa nadalje, samo ka tome stremite. Ka napretku, ne savršenstvu. Kapiš? To neka vam bude reper koji će vam pomoći da odredite da li ste na dobrom putu. Samo to neka vam bude važno. Da li ste napredovali? Da li ste uložili trud da nešto naučite i usavršite se u onome što želite? Nije bitno koliko je mali: napredak je sve što želite."

* * *

"Molim vas, shvatite, napredak nikada nije ravna linija. Napredak ide u cik-cak. On se širi, a zatim povlači. Ići ćete napred, a zatim malo nazad. Gore-dole. Zatim malo u stranu, pa opet nazad. Uzaludno je boriti se protiv haotičnog ritma napretka. Očekujte probleme, prepreke i velike neuspehe usput. Oni su neizbežni i u isto vreme pozitivni pokazatelji napretka."

* * *

"Ne plašite se uspona i padova. Umesto toga, razmišljajte o kreativnim načinima da izađete na kraj sa njima i da od njih naučite. Očekujte da ćete se osećati kao da pravite jedan korak napred, a onda četiri unazad. Iznad svega, naučite se strpljenju. To je jedna od najvažnijih mentalnih snaga filozofije rešivosti. Sve što želite da kreirate, dostignete i iskusite verovatno će trajati duže nego što se nadate. Mnogo duže."

* * *

"Sve što je vredno truda zahteva dosta vremena. Više vremena nego što naše nestrpljive glavice misle."

* * *

"Ako i dalje mislite da je dostizanje vašeg sna (ili rešavanje konkretnog problema) važno, budite strpljivi. Nastavite da radite. Navodi se da je Konfučije jednom rekao da nije važno koliko sporo se krećete, dokle god ne stajete."

* * *

"Nemojte odmah kriviti sebe zbog svojih neuspeha. Pad je možda kosmička prekretnica koja vas vodi ka boljoj, većoj svrsi."

* * *

"Isto tako, moramo da pazimo na procepe tokom našeg putovanja ka rešivosti, naročito u delu gde biramo napredak a ne savršenstvo. Značajan je procep između onoga što osećamo, vidimo i znamo duboko u sebi, o promeni koju želimo da napravimo i naše sposobnosti da to i izvedemo. Drugim rečima...

Pazite na procep između vaše ambicije i sposobnosti."

* * *

"Potrebni su i vreme i trud da biste rešili stvari, doveli do velikih promena, razradili neke veštine, sposobnosti i nova shvatanja. U svim disciplinama i svim oblicima stvaralaštva – bez obzira ko ste, šta želite da uradite, dostignete, iskusite ili rešite...

Napredak, ne savršenstvo jedini je način da premostite procep između vaše sposobnosti i vaše ambicije."

* * *

"Trudila sam se da pazim na procep u svakom aspektu svog života: od sticanja fizičke snage u teretani, preko renoviranja doma i izgradnje novog tima, do kreiranja moje emisije MarieTV, koju sam započela uz pomoć stare kamere i bez ikakve montaže, osvetljenja ili ekipe snimatelja. I zato vas molim, budite deo kreativnog procesa, nemojte ga forsirati. Pazite na procep. Malo po malo, deo po deo, dan po dan. Fokusirajte se na napredak, ne savršenstvo i uspešno ćete preskočiti taj ponor."

* * *

"Koristite sledeće taktike kako biste ostali u zoni napretka onda kada vas privlačnost perfekcionizma odvuče sa pravog puta:

1. Pravite male korake i ignorišite dramu

Perfekcionizam obožava da drami. Primetićete da će vas, i pre nego što napravite bilo kakve korake ka ispunjenju svog sna, perfekcionizam prekidati svojim neprekidnim, prekornim pitanjima. Da li je moja poslovna ideja iole dobra? Kako ću je progurati? Kako ću uopšte uspeti da vodim na desetine ljudi? Šta ako ne uspem? Šta ako USPEM? Verovatno ću upropastiti sopstvenu porodicu. Svi će biti ljubomorni na mene. Izgubiću prijatelje zbog ovoga. O bože, na kraju ću završiti razvedena i sama do kraja života..."

* * *

"Nemojte se prepustiti ovoj dramaturgiji. Držite fokus na zadatku i nastavite da radite. Pravite male korake. Čak možda i dečije korake. I tako svakog dana."

* * *

"Možete zauvek, zbog straha, ostati zaglavljeni na mrtvoj tački, jer ćete pretpostaviti da morate praviti radikalne životne promene da biste napredovali. A ne morate. Prave promene su gotovo nevidljive dok se dešavaju. Ne čuju se trube. Fanfare vam neće svirati ispred vrata. Značajan napredak nije preterano uzbudljiv. Uglavnom je to samo rad. Pojavite se, odšljakate (ponekad sa radošću, ponekad ne) i ponavljate. I zato držite vi svoju nagradu na umu: pravite male dnevne korake i držite se podalje od drame."

* * *

"2. Unapred računajte na probleme

Koliko god da ste organizovani i motivisani, nešto će vas već odvući sa puta kojim ste krenuli. Od bolesti, preko tehnoloških gafova pa do svakodnevnih prekida, na vašem putu će iskrsnuti mnogo prepreka. Ono što je ključno za stalni napredak jeste da očekujete i unapred isplanirate rešenje za njih. A evo i kako."

* * *

"Prvo, razmišljajte na mikroplanu. Šta bi moglo da omete vaš radni dan? Tekstualne poruke ili notifikacije? Nepotrebni telefonski razgovori? Prazan frižider? Onda pređite na širu sliku. Šta bi moglo da omete ceo vaš projekat? Neispoštovani rokovi? Odlaganja zbog vremenskih uslova? Glavobolje sa tehnologijom?"

* * *

"Zapitajte se: "Koji potencijalni problemi bi mogli da iskrsnu? Šta mogu da isplaniram unapred (čak i ako je u pitanju moja sopstvena emotivna nepristupačnost) kako bih umanjio negativne uticaje potencijalnih problema? Šta treba da uradim da bih nastavio da napredujem?""

* * *

"3. Očekujte (i prihvatite) sumnju u sebe

Nakon što splasne uzbuđenje oko toga što jurite svoj veliki san, sve su šanse da će vas progutati cunami sumnje u sebe. ZAŠTO sam pristala na ovo?! Ovo ništa ne valja. Ne mogu ja to. Preteško je. Uopšte nemam ono što je potrebno. Možda bi trebalo prosto da dignem ruke. Možda treba da promenim sve to i počnem iz početka. Mrzim što moram da radim ovo. Sve mrzim. Mrzim sebe!"

* * *

"Bilo da pokušavate da se vratite u kondiciju, izgradite proizvod, napišete scenario, započnete novi posao ili karijeru, poradite na vezi ili se kandidujete za političkog predstavnika – očekujte da će sumnja u sebe doći da vas šutne pravo u stomak."

* * *

"Ne mogu ni da vam objasnim koliko je to čest slučaj. Obično se javlja više puta, naročito kada su u pitanju veliki projekti. Svi iskuse ovaj nalet sumnje u sebe kada izlaze iz svoje zone komfora. To je znak da napredujete, a ne signal da stanete."

* * *

"Ali ako se samo osećate obeshrabreno, duboko udahnite. Setite se da je sumnja u sebe normalna. Koliko god da ste postali uspešni ili iskusni, sumnja u sebe nikada vas ne napušta. Umesto da kažete U čemu je poenta?, zapitajte se ovo: Koji je sledeći pravi korak?"

* * *

"4. Zapitajte se "Koji je sledeći pravi korak?"

Nakon posrtanja, zapitajte se: "I, koji je ovde sada sledeći pravi korak?" Poslušajte odgovor. Možda je sasvim jednostavan poput: "Popij čašu vode." Ili: "Odspavaj , jutro je pametnije od večeri." Ili: "Treba ti malo čipsa i humusa. U stvari puno čipsa i humusa." Ponekad je sledeći pravi korak napraviti kratku pauzu i onda sagledati situaciju iz nekog novog ugla. Idite na trčanje. Vežbajte. Plešite. Meditirajte. Dajte sebi malo prostora. Pozovite iskusnog prijatelja kome verujete i koji će vam pružiti podršku."

* * *

"Kada se zapitate "koji je sada sledeći pravi korak", usmeravate svoj mozak i srce da traže produktivan odgovor."

* * *

"5. Koristite moć pozitivnog odustajanja

Stara izreka da oni koji odustaju nikada ne pobeđuju i da oni koji pobeđuju nikada ne odustaju – nije tačna. Držati se nečega samo zato što se plašite da ispadnete gubitnik užasna je ideja. Postoje situacije kada morate biti dovoljno hrabri da stopirate projekte, ciljeve ili veze koji se više ne slažu sa onim što ste postali ili što vrednujete."

* * *

"Dozvolite da vam predstavim moć pozitivnog odustajanja. Pozitivno odustajanje je kada shvatite da ste otišli najdalje moguće. Dali ste sve od sebe i sada vam je postalo jasno – u srcu i duši – da je najpametniji i najproduktivniji sledeći korak da se povučete i pređete na nešto drugo."

* * *

"Ponekada, dok sprovodite projekat u delo, shvatićete da to ipak nije ono što želite. Prosto vam bude jasno: ovo nije ono što želite da radite. Čak i ako vam projekat ne propadne, možda ćete izabrati da ga napustite jer ste prosto završili sa tom epizodom. Naučili ste i iskusili sve što možete i spremni ste za sledeće poglavlje. Zamislite to kao švedski sto. Nećete sigurno prestati da jedete zato što ste probali nešto odvratno. Prestajete da jedete tek kad ste siti."

* * *

"Potrebno je hrabrosti da biste jurili svoj san, ali kada vam san više ne odgovara, potrebno je još više hrabrosti da stavite tačku na njega."

* * *

"6. Iznad svega, učite se strpljenju

Elizabet Gilbert, autorka velikog književnog hita pop kulture "Jedi, moli, voli", kao i sedam drugih knjiga, rekla mi je da prvih deset godina nije zaradila ni cent od pisanja. A onda je narednih deset godina (koje su usledile nakon što je već objavila tri knjige) i dalje radila različite poslove, pored pisanja, od kojih se izdržavala. Dakle, to je dvadeset godina pre nego što je počela da živi od svog zvanja."

* * *

"Kao što znate, i sama sam sedam godina radila mali broj poslića sa strane pre nego što sam postala dovoljno sigurna – emocionalno i finansijski – da ću moći da se oslonim isključivo na moj posao i na finansijski prihod koji dobijam od njega. Tokom tih sedam godina prihvatala sam svaku priliku da zaradim novac da bih platila račune. Čistila sam toalete. Radila sam bezbroj smena kao šankerka i konobarica. Moj san da vodim sopstveni biznis, i to baš onako kako ja hoću, radeći upravo ono što sada i radim, bio mi je toliko važan da sam bila voljna da radim šta god je potrebno, koliko god je potrebno, da bih ga ostvarila. Učite se strpljenju."

* * *

"Najvažnije od svega je da nijedan posao koji radite da biste sebi obezbedili krov nad glavom – nije sramota raditi. Nikada se nemojte stideti poštenog rada. Malo je reći da živimo u kulturi instant zadovoljstava. Nemojte pogrešno da me shvatite – ja obožavam tehnologiju. Na smartfonu možete gledati gotovo sve vrste zabave – i to na zahtev. Možete pristupiti neverovatnoj zbirci muzike, umetnosti, literature, obrazovnog materijala – koja se stalno razvija – i to sve za samo nekoliko trenutaka."

* * *

"Ali lakoća i brzina igračaka moderne tehnologije nije primenljiva i na stvaran život. Da biste stekli veštine, zaradili nečije poverenje, razvili sopstveni opus, izgradili odnose, postali majstor u svojoj oblasti ili rešili komplikovane probleme, potreban je održiv, neumoljiv trud. Nema prečica. Ako niste voljni da padate s nogu od posla, i to na duži vremenski period (mislim na godine, ne mesece), onda budite iskreni prema sebi: taj san vam nije toliko važan. To je u redu. Batalite ga. Kopajte dublje. Pronađite nešto čega ćete se držati i za šta ćete raditi, bez obzira koliko je vremena potrebno."

* * *

"Život ne zahteva savršenstvo. Život ne zahteva da stalno budete neustrašivi, samouvereni ili sigurni u sebe. Život jednostavno zahteva da nastavite sa radom, iz dana u dan."

* * *

"Jasno, ovo je lična priča o tome kako sam u jednom trenutku radila sve što je u mojoj moći da spasem svoju vezu. Ali evo poente: ponekad, da biste rešili nešto, morate da odbijete da budete odbijeni. Samo zato što neko drugi – roditelj, učitelj, kritičar, prijatelj, neka voljena osoba, stjuardesa, saradnik, šef, kultura ili društvo – kaže "Ne možeš ti to" ili "Ne, to je nemoguće" ili "Ne, to se ovde tako ne radi", ne znači da se morate složiti sa njihovom vizijom realnosti."

* * *

"Nećete uvek pobediti, ali nikada nećete znati šta je sve moguće dok ne probate. Neka vam pređe u naviku da ispitate pravila. Ko može da predvidi koje snage, sposobnosti ili poglede na svet ćete razviti kada odbijete da budete odbijeni? Ovo je vežba koju morate da ponavljate iznova i iznova i iznova, i na malom i na velikom planu. Praviti trajne promene u bilo kom aspektu života ili kulture jeste igra na duge staze."

* * *

"Kako na ličnom tako i na globalnom planu, ako vam je toliko važno da rešite neki problem, nemojte prelako da odustajete. Margaret Tačer je jednom, navodno, rekla: "Možda ćete neku bitku morati da vodite više puta da biste pobedili.""

* * *

"Da li vam se ikada desilo da neko kaže nešto užasno o vašem cilju, projektu ili ideji? Kada vas njihove reči udare kao lopta u stomak i samo razmišljate: "Kako neko može da bude toliko pakostan?" Meni se desilo. Mnogo puta. I dalje se dešava, dan-danas."

* * *

"Kada tabate nove puteve i dovodite do promena – očekujte stalan protok kritike, osude, pa čak i podsmeha. Njih vam može uputiti vaš sopstveni mozak, vaši voljeni, prijatelji, mentori, kolege, potpuni stranci i nasumični ljudi sa interneta. Važno je da shvatite sledeće: (A) to je normalno, (B) više ste nego sposobni da izađete sa time na kraj i (C) ponekad nas spuštanje najviše podiže."

* * *

"Dok bude kreativnosti, biće i kritike. Nakon dve decenije deljenja svojih dela sa javnošću, vrlo sam dobro upoznata sa mržnjom i negativnošću kojom ljudi mogu da vas zasipaju. Pored toga, primila sam na hiljade pitanja čitalaca koji me pitaju kako da se izbore sa strahom od kritike."

* * *

"Kao što kaže stara poslovica: "Da biste izbegli kritiku, ne recite ništa, ne radite ništa, ne budite ništa." Ali čak ni to ne odslikava u potpunosti realnost. Jer i one koji ništa ne rade – ljudi kritikuju; osuđuju ih, i to oštro, zato što su lenji i ništa ne valjaju. Morate shvatiti da su kritika i osuda prirodni delovi života. Nemojte se opirati toj činjenici, prihvatite je."

* * *

"Činjenica: Već vas neko osuđuje, upravo sada."

* * *

"To je stvarno istina. Stranci vas osuđuju. Ljudi koji vas jedva poznaju vas osuđuju. Ljudi koji vas istinski vole vas osuđuju. Osuđuju vas zbog toga kako izgledate. Osuđuju vas zbog toga šta ste izabrali da radite, a šta da ne radite sa svojim životom. Osuđuju šta jedete i šta ne jedete. Ljudi vas osuđuju i zbog odeće koju nosite, muzike koju slušate, političkih opredeljenja, ličnih uverenja, zbog toga na šta trošite novac, kako podižete svoju decu, koja kola vozite, gde živite, ko su vam idoli i koga volite."

* * *

"Budite iskreni sami sa sobom, i vi osuđujete sami sebe. Redovno govorite sebi neke podle stvari (previše si spora, stara, mlada, debela, nesigurna, previše stidljiva, previše ____________). Takođe osuđujete i kritikujete druge, čak i kad nemate nameru. Ljudska bića su mašine za osuđivanje. Naše osude su uglavnom pristrasne i potpuno netačne. Pa šta? Fora je u tome da umete da se našalite na taj račun. Ne shvatajte to lično, ne razmišljajte o tome niti tome posvećujte svoje vreme."

* * *

"Činjenica: Sve što vi volite, neko drugi prezire."

* * *

"Za sve što smatrate neverovatnim na ovom svetu – za svaki film, knjigu, hranu, komičara, TV seriju – pogodite šta? Postoji neko ko se toga gnuša. I zato većina kritika nije konstruktivne prirode, niti ih treba slušati. To je samo nečije mišljenje. A znate kako kažu? Mišljenja su kao guzice; svi ih imaju i većina njih smrdi."

* * *

"Recimo da volite čokoladu, ali imate prijatelja koji prezire čokoladu. Da li to znači da je čokolada grozna? Ne. To znači da jedna osoba ne voli čokoladu. Proizvođače čokolade to uopšte ne dotiče. Njihove kampanje nisu pravljene da bi hejterima promenili mišljenje. Oni se fokusiraju na one koji vole čokoladu."

* * *

"Svako ima pravo na svoje mišljenje. Ali mišljenja su subjektivna stvar. Samo zato što se nekome ne sviđa to što se vama sviđa, ne znači da se nikome neće svideti. Mišljenje jedne osobe nije Istina. To je njihova istina. Nije mudro traćiti vreme i emocionalnu energiju na kritike ljudi koje ne znate, ne poštujete i koji nisu vaša ciljna grupa."

* * *

"Činjenica: Što više brinete o tome šta drugi misle, to će vas oni više imati u šaci."

* * *

"Zašto bi vaše lično stanje zavisilo od nečijih tuđih misli? Nikada nemojte nekome dati moć da ima kontrolu nad vašim emocijama. Ni vašim roditeljima, ni supružniku. Ni braći i sestrama, ni prijateljima, ni kolegama, pa ni vašoj deci. Svakako ne političarima. A naročito ne nepoznatim nasumičnim ljudima na internetu. Shvatite da ljudi mogu da kažu šta god hoće, a vi ne morate te reči da poslušate ili im pružite moć da vam upropaste dan. Elenor Ruzvelt je to rekla najbolje: "Niko ne može da učini da se osetite inferiornima bez vaše saglasnosti.""

* * *

"Vaše vreme na ovoj planeti je dragoceno. VI ste dragoceni. Razmislite o tome ovako: da li biste dozvolili nekome da uđe u vašu kuću, čučne u vašoj dnevnoj sobi, iza sebe ostavi jednu veliku, vruću gomilicu na vašem tepihu i onda izađe napolje a vama ostavi da je počistite? Nadam se da ne. Kada čujete ružne, neosnovane kritike na sopstveni račun, ne prihvatajte ih. Odbijte ih. Kažite: "Jok. Ne možeš da me spustiš. Neću ti pružiti tu moć. Nikome neću dozvoliti da se posere u mojoj dnevnoj sobi.""

* * *

"Činjenica: Koristite ono što će vam pomoći, ostalo ostavite."

* * *

"Kada je reč o kritici, ne budite ipak toliko osetljivi da zbog toga propustite informacije koje vam mogu pomoći da učite i usavršavate se. Budite dovoljno jaki da iz kritike izvučete vrednost, ako je ima. Ova pitanja će vam pomoći:

"Šta od ovoga može biti istina?"

"Postoji li ovde neki deo koji mogu upotrebiti da se razvijam i napredujem?""

* * *

"Ljudi koji su puni podrške i vole vas savete će vam dati u privatnosti, nakon što ih pitate za mišljenje. Pa čak i tada, formulisaće to tako da vi znate da podržavaju vaš rast, a ne da ga sputavaju."

* * *

"Želite da dodatno podstaknete svoju sposobnost da opstanete bez obzira na to sa kakvim se neuspesima i preprekama usput suočite? Postarajte se da vaš san bude povezan sa nečim što nema veze sa vama samima. Jedna stvar je stremiti ka tome da budete najbolja verzija sebe, ali kada dajete sve od sebe da bi drugima bilo bolje, bićete bukvalno nezaustavljivi. Veća, šira svrha koja prevazilazi našu ličnu dobit – ono je što našim životima daje značenje. Svrha pokreće upornost. Motivi su važni."

* * *

"Da razjasnim, imati snove vezane za lični napredak je sjajno. Svi krećemo odatle. Samo se nemojte tu zaustavljati. Povežite vaš san sa nekim opštim dobrom. To će nahraniti vašu dušu i pružiti vam emotivnu snagu koja vam je potrebna da biste odbili da budete odbijeni."

* * *

"Jedna od najvećih prepreka do ostvarivanja svojih snova je ovo: netačno pretpostavljate da je "sve to već viđeno". Ne verujete da imate u sebi nešto originalno, dragoceno i vredno da pružite. Ne osećate se dovoljno posebnima niti talentovanima da date i svoj glas celoj priči. Vreme je da ispravite stvar."

* * *

"Koliko god puta pomislite da je neka ideja ili kreacija već viđena na ovom svetu, ponekad je potrebno da samo jedna osoba to isto iskaže svojim jedinstvenim glasom, u pravo vreme, na pravom mestu – da bi došlo do sasvim novog pomaka. VI ste ta osoba za nekoga."

* * *

"Nije važno koliko ljudi je to već uradilo pre vas. Nije važno koliko verzija jedne iste stvari već postoji ili su je već uradili talentovaniji, kvalifikovaniji ili poznatiji ljudi. Zaboravite sve to. Na svetu ima preko 7,7 MILIJARDI ljudi (i broj samo raste!), tako da ima sigurno više nego dovoljno ljudi sa različitim potrebama, pogledima na svet, problemima, preferencijama, željama i ukusima. Uvek ima mesta za još. Uvek ima mesta za vas."

* * *

"Bog, Izvor, Patuljaste vile – u kakvu god formu neke više sile da verujete – nisu napravili toliko ljudi čisto fore radi. Nijedna druga osoba nema, niti će ikada imati, jedinstvenu mešavinu talenata, snaga, pogleda na svet i darova koje vi imate. Ne zaboravite, vi ste jedinstveni megadogađaj u univerzumu. Nemojte to protraćiti!"

* * *

"Došli ste na ovaj svet sa urođenom moći da donosite promene, kako u svom životu, tako i u životima drugih. Ova moć ne postoji izvan vas samih i nije nešto što se može kupiti ili pozajmiti. Već je imate u sebi, upravo sada."

* * *

"U tom kontekstu, evo šta je važno da shvatite. Kada imate neku ideju, mogućnost, najmanji delić sna za sebe ili druge i ne uradite sve što možete da to i ostvarite...

KRADETE OD ONIH KOJIMA STE NAJPOTREBNIJI."

* * *

"Da, da, tako je, rekla sam...

K r a d e t e.

Bezbroj je ljudi na svetu kojima trebaju darovi koje vi i samo vi možete da im date. Ako ne dignete dupe i ne uradite sve to što vam srce govori, svet će izgubiti nešto zaista nezamenljivo.

VAS."

* * *

"Izgubiće vaš jedinstveni glas. Vašu jedinstvenu energiju. Vaše jedinstvene ideje i priče i poglede na svet. Time što se suzdržavate ili ograničavate, kradete ogromnom broju ljudi sva dobra i radosti i prilike za isceljenje i rast koje samo jedinstveni vi možete da im pružite."

* * *

"Kada bilo ko od nas porekne ili suzbije ili umanji važnost svojih darova, ti darovi se pretvore u toksični otrov. Taj otrov nas izjede iznutra. Postanemo bolesni, letargični, ogorčeni, cinični, ljuti, zavisni, preki i skloni osudi – i to sve samo na početku. Ne zaboravite, Hitler je bio frustrirani umetnik."

* * *

"Svetu je potreban taj poseban dar koji samo vi imate."

* * *

"Otkrivanje, razvijanje i deljenje vaših darova – to je jedini razlog što ste ovde, na ovoj planeti. Verujem da je to razlog što je iko od nas ovde! Da kreiramo i doprinosimo jedni drugima."

* * *

"Da se razumemo, vaši darovi ne moraju biti ogromni niti nezapamćenih razmera. Svaki doprinos je neophodan i dragocen. U ovom trenutku vaš dar su možda ukusni obroci kojima hranite svoje prijatelje i porodicu. Saosećanje i razumevanje u vašim rečima dok sa prijateljima razgovarate o ozbiljnim temama."

* * *

"Ono što nam treba sada više nego ikada ranije jesu ljudi poput vas koji veruju da je sve moguće i koji žive kao da sve zaista jeste rešivo. Od životne sredine preko prehrambene industrije, obrazovanja, zdravstvenog sistema i nejednakosti, do nepravde na svakom nivou, toliko ima stvari koje treba rešiti."

* * *

"Obećajte sebi da od ovog trenutka pa nadalje nećete protraćiti nijedan minut na onu besmislenu rečenicu "Ne znam kako to da uradim". Ili "Ne znam da li ja imam sve što je potrebno da to postignem." Jer vi i ja znamo u dubini duše da – da, imate i znate. Vi ste blagosloveni i beskrajno sposobni. Ne postoji nijedna okolnost, sudbina ili situacija koja može da spreči tu nezaustavljivu moć vaše ljudske duše."

* * *

"Ostanite usredsređeni i jurite svoje snove. Jer svetu zaista jeste potreban taj poseban dar koji samo vi imate."

(Izdavač: Finesa, Beograd, 2020. godina)

Biografija - Marie Forleo

Marie ForleoRođena i odrasla u Nju Džersiju – Marie je devojka koja uz pomoć strasti, laptopa i sna, stvara društveno-svesno digitalno carstvo koje nadahnjuje milione širom sveta! Marie je bila coach preduzetnicima, umetnicima i multi-strastvenim go-geterima iz svih slojeva života – kako da sanjaju veliko i podupiru ih svakodnevnim akcijama kako bi stvorili rezultate. Opra ju je nazvala misaonim liderom sledeće generacije, a njena emisija MarieTV sa preko 52 miliona pregleda i podcast “The Marie Forleo Podcast” sa skoro 12 miliona download-ova idu u prilog tom nadimku i tituli koju nosi.

Za više informacija posetite:

https://www.marieforleo.com/

https://www.marieforleo.com/blog/

https://www.youtube.com/channel/UCuoxrRDDgk3UUnxR4tlkJYQ

https://podcasts.apple.com/us/podcast/the-marie-forleo-podcast/id1199977889

https://www.instagram.com/marieforleo/

https://www.facebook.com/marieforleo

https://twitter.com/marieforleo?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Eauthor

Pretraga