AutoriPotražite vašeg omiljenog autora!

Flert očima stručnjaka

Читать Журналы онлайн бесплатно
андроид

Andrej V. Kurpatov

"Od čega se sastoji naš život? Sastoji se od "ličnog" i "društvenog" života. Ako postoji samo jedan od njih, to se onda i ne može nazvati život."

* * *

"U suštini, zadatak nije težak – kreni s tim da posao doživljavaš kao flert, a da ti flert ne bude površna veza, i imaćeš uspeha u svemu."

* * *

"Svaki čovek je višestrano biće; on poseduje mnogo životne energije, koju treba sa smislom potrošiti."

* * *

"Drugim rečima, u životu treba da postoji vreme i za karijeru i posao, i za lični život (porodični ili ne – u suštini i nije od velikog značaja)."

* * *

"Naravno, postoji u ovome deo istine – u profesiji ništa ne može da se postigne bez zanosa. Ali, to treba da bude pravi zanos, a on je nešto veoma delikatno. Zato, odnositi se prema poslu kao prema poslu znači osuditi sebe na neuspeh."

* * *

"I ovde se rađa nestandardna ideja: zašto ne bismo probali da se odnosimo prema svom poslu kao prema flertu? Naravno, ne radi se o lakomislenosti flerta već o njegovoj emocionalnoj strani. I tu nije kraj dešifrovanju ove formule. Dalje, flert karakteriše: pod jedan, to da je on način da se postigne bliski kontakt s drugim čovekom; pod dva, to da je u njemu prisutan momenat igre; pod tri, to da je flert određena naštimovanost našeg psihičkog aparata kada je on u ulozi mašine koja radi, čiji je cilj da pomeri brda i planine, a ne neke amorfne strukture, nesposobne za akciju. Na kraju krajeva, ako flertujete, vi se prema poslu odnosite lako, bez napetosti, bez bolesne uznemirenosti i zabrinutosti (kao, na primer, kad je u pitanju strast)."

* * *

"Svaki rad je igra, i to je ono što moramo da shvatimo. U isto vreme, igra ne treba da se pretvara u borbu, ali mora da bude u službi kreativnog pristupa rešenju problema."

* * *

"Naša psiha, naš mozak, može da se natera na rad. Međutim, biće bolje ako on sam počne da nas motiviše na realizaciju ovog ili onog posla."

* * *

"Ako se prema poslu budete odnosili kao prema flertu, on će prestati za vas da bude problem, muka, kuluk; naprotiv, zabavljaće vas i interesovaće, vi ćete se najprirodnije uključivati u radnu atmosferu i zato ćete imati sve šanse za brzi uspeh. Postići ćete nešto i ako se budete odnosili prema poslu kao prema poslu. Međutim, ni sam proces ni njegov rezultat neće vas radovati onako kako bi trebalo."

* * *

"Ukratko, želite ličnu sreću – zasučite rukave, pred vama je veliki posao! Eto zato odnositi se prema flertu kao prema flertu znači rukovoditi se taktičkim ciljevima i ništa strateški ne postići. Ništa, osim samog iskustva da tako ne treba raditi."

* * *

"Flert je rad, i to veoma složen i ozbiljan, ali koji ima šanse da se završi onim najvrednijim za čim čovek žudi – osećanjem duševne bliskosti s drugim čovekom, pobedom nad usamljenošću, postizanjem lične sreće. I autor ovde ima predlog: dajte da se ne učimo na sopstvenim greškama, hajde da se odmah ponašamo onako kako treba, da bismo mogli da postignemo ono što želimo. Drugim rečima, odnosimo se odmah prema flertu kao prema poslu, uradimo na kraju krajeva nešto pametno."

* * *

"Naši odnosi s drugim čovekom, koje mi želimo da učinimo iskrenim i dugotrajnim, a najvažnije – kvalitetnim, zahtevaju od nas mnogo napora."

* * *

"Kad počnemo da gradimo u emocionalnom smislu važne odnose s drugim čovekom, moramo da budemo spremni da neće sve odmah biti onako kako bismo hteli. Zato ništa nije moguće bez entuzijazma, koji na početku ima funkciju da nas podrži."

* * *

"Glavno pravilo u odnosima zvuči jednostavno: želite dobre odnose – potrudite se da ih stvorite."

* * *

"Pravi uspeh je kada se osećate kao uspešan čovek, kada osećate svoj uspeh."

* * *

"Sve u svemu, sreća je psihološko stanje – to nisu pare, nisu zvanja, nije slava i nije čuvena materijalna sigurnost."

* * *

"Uspeh mora da ispunjava čovekov život, da ga čini interesantnim, sadržajnim, dinamičnim. U suprotnom, taj "uspeh" ne zaslužuje da se na njega troši vreme i snaga, koji su, zna se, ograničeni."

* * *

"Svaka želja je dokaz da to što želimo nismo postigli, nismo stekli, da to nemamo. Dakle, dok god jurimo za uspehom, on beži od nas. Međutim, čim prestanemo da jurimo za njim, čim se iz sveta maštanja i snova prebacujemo na ostvarivanje onog što je neophodno, rezultat se sam pojavljuje."

* * *

"Sreća je ono što ti osećaš, a ne ono o čemu drugi pričaju i ne ono o čemu govore mitovi o sreći. Uspeh je to što radiš sa zadovoljstvom i radošću, a ne ono što se na tebe obrušava kao posledica sticaja nekih nejasnih prilika."

* * *

"Moramo svoj život da vrednujemo na pravi način i da se naučimo da koristimo mogućnosti koje nam on poklanja."

* * *

"Pravilo broj jedan: kao svetinju pamtite da je naš život u apsolutnoj proporciji s onim što mi o njemu mislimo."

* * *

"Zapamtite: strogo je zabranjeno da mislite da niste nizašta, da hronično nemate sreće, da život postoji samo da biste vi bili maltretirani. Sve takve izmišljotine čoveka programiraju na neuspeh. Ako na ovaj način mislite, moraćete da uložite sto puta više napora da dobijete ono što biste u drugoj postavci stvari praktično dobili džabe. Prestanite o ovome da mislite kao ranije, a zatim posmatrajte šta će se dalje dešavati."

* * *

"Ako želite da budete uspešni, i ujutro kad se probudite i uveče kad idete na spavanje setite se da ste neopisivo srećan čovek: dobili ste na besplatno korišćenje najveću investiciju – poveren vam je vaš život. I kad je već sve tako lepo počelo, greh je misliti da će dalje biti gore. Jednostavno se ne treba zaustavljati na postignutom."

* * *

"Ispada da je to što smatramo običnim i normalnim životom u stvari kretanje ukrug. S jedne strane, nismo dovoljno dinamični, tj. nismo spremni da menjamo svoj život, da odustajemo od ustaljenih stereotipa. S druge strane, okupirani smo jurnjavom za nekim ciljevima, ne shvatajući pri tom smisao radnji koje preduzimamo, ne zadubljujući se u opravdanost svojih uloga i gubitaka. Ukoliko ne eliminišemo ove greške, bićemo taoci soptsvenog života, umesto njegovi organizatori."

* * *

"Ako želite da budete uspešni, pamtite da su pred vama uvek "zadaci" čije rešenje za vas ima određeni "smisao". Ne radite ništa ako ne vidite "smisao" toga. Čak i najmanji poduhvat, čak na prvi pogled najbezvezniji postupci i događaji mogu da budu ispunjeni osećanjem "smisla". A to osećanje je ono što može da vas učini srećnim."

* * *

"Što je više prepreka koje moraš da savladaš, više i snage moraš da trošiš, a što više trošiš, više ti se vraća, i postaješ bogatiji."

* * *

"Treba da umete da se koncentrišete na zadatak. Da bi ste to ostvarili ne fokusirajte se na "cilj" (na ono što želite da postignete) već na to da shvatite kakav je "zadatak" pred vama (tj. šta treba da uradite). Dalje osmislite redosled dejstava, tj. od čega je neophodno početi, zatim prikupljajte informacije i slobodno ih kombinujte – sklapajte na različite načine elemente te slike, dodajte nove. Ovaj posao će vas zaista okupirati, budući da u životu postoji mnogo toga što može da bude uključeno u rešenje ovog vašeg "zadatka". Vi o tome više ne mislite apstraktno već kao da svi oko vas misle o tome i vaš zadatak se sastoji samo u jednom: da vam ne promakne pravilno rešenje."

* * *

"Kada povlađujemo svojim strahovima, njih jačamo, a sebe slabimo. I samo ako se naučimo da prevazilazimo sopstvene strahove, akumuliraćemo pravu snagu."

* * *

"Algoritam rešenja bilo kog zadatka je prilično jednostavan: moramo da odgovorimo sebi na pitanje "šta" je suština tog zadatka, zatim da odredimo "gde" se nalaze sredstva za njegovo rešenje. I na kraju, da odredimo "kako" spojiti jedno i drugo i tako postići željeni rezultat. Da biste proces krajnje pojednostavili, dok rešavate konkretne zadatke vežbajte prvo pismeno da odgovarate na ova pitanja – to fantastično disciplinuje i čini misli preciznim."

* * *

"Naravno, postoje neprijatnosti u vašem životu, niko to ne može da porekne, ali kako ćete ih imenovati to je isključivo vaša lična stvar. Nazovite ih "katastrofa" – biće katastrofa, nazovite ih "životna situacija" i biće životna situacija, i to obična, jedna u nizu."

* * *

"Ne zaboravljajte, ako želite da budete uspešni, strogo je zabranjeno da pravite od komarca magarca! Mi redovno preuveličavamo težinu teškoća i neprijatnosti i to nam oduzima konstruktivnost, čini nas neefikasnim korisnicima sopstvenih psiholoških resursa. Prosto eliminišite iz svog rečnika reči kao što su: "tragedija", "problem", "katastrofa", "užas", i nećete ni primetiti kad ste počeli lakše da živite."

* * *

"Ne dešavaju se nikakve katastrofe, već teškoće – samo teškoće. Zato one i jesu teškoće da bismo se mi s njima izborili. Glupo je i besmisleno emocionalno paralizovati sebe."

* * *

"Ispostavlja se da nas naša priroda usmerava na negativno, uprao je ono za nas aktuelno. I obrnuto, pozitivno nam ne privlači pažnju. A kad je već tako – ono će onda morati da se privuče silom."

* * *

"Dakle, evo kako izgleda jednostavna formula koja iz ovog proizlazi: "Kod mene je sve u redu, a što dalje – to bolje."

* * *

"Pamtite, ako želimo da budemo uspešni, nemamo vremena na zagrevanje, nemamo prava na opravdanja, ne postoje izvinjenja koja mogu da kompenzuju našu neinformisanost. Prema poslu treba da se odnosimo jednostavnije, lakše, bez dramatizovanja, i naravno, veselije, kao prema zabavi, inače nećemo moći da izdržimo zadati tempo i pritisak."

* * *

"Ako želite da budete uspešni, odreknite se svojih fantazija. Pamtite: treba da maštate o onom što je moguće, samo u tom slučaju neće vas stići razočaranja. A moguće je mnogo toga, i da bi se to uvidelo, samo je neophodno biti pažljiv, ne tražiti to što tražiš već ono što može da se nađe. Život nema obavezu da odgovara na naša očekivanja. Međutim, on je velikodušan i predlaže more mogućnosti, koje mi ignorišemo naivno verujući u ostvarenje svojih neopravdanih očekivanja."

* * *

"I zato glavno pravilo glasi: odrekni se svojih očekivanja i zahteva, a zatim prosto istražuj situaciju, istražuj mogućnosti koje su skrivene u njoj kao da ti ništa nije potrebno, posmatraj je globalno, kao da prosto sastavljaš neki popis postojećih detalja."

* * *

"Pamtite, ako hoćete da uspete u svom poslu, glavno je znati potrebe i očekivanja potencijalnog potrošača vašeg proizvoda. Svi nešto proizvodimo – neko robu, neko usluge. Mada proizvodimo mnogo raznih stvari, ovo pravilo je jedinstveno za sve situacije, zato što pojam "potrošač" podrazumeva jedan jedini kvalitet: on – naš potencijalni potrošač – spreman je da nas učini uspešnim u zamenu za kvalitet proizvoda koji pravimo. Vreme je da se napuste formule "Kupac je uvek u pravu!" – to je već anahronizam. Treba preći na formulu: "Kupac odlazi od nas u želji da nam se još mnogo puta vrati!""

* * *

"Ne zaboravljajte: ne treba da se odričete para (ili nekih drugih analoga), ali prestanite da stremite da ih steknete. Ako se trudimo, kako sad govore, da "namlatimo pare", prosto postajemo psihološki nesposobni da ih ulažemo, instinktivno očekujemo zaradu pre uloga, a to je besmisleno. Navikli smo da nas interesuju plata i honorar, a ne perspektivnost posla (ove ili one delatnosti). Međutim, perspektivnost posla garantuje dobar honorar, a sam dobar honorar, nažalost ili na sreću, ne garantuje ništa."

* * *

"I evo još jednog detalja. Uostalom, on je očevidan: ne treba da jurite za parama, ali ste dužni da radite tako da one požele da vas posete, ili pak da vam se predaju (ko kako više voli). Unaokolo je neograničena količina para. One nisu zlato, to je ono što se stvara u procesu rada. Iznalazite mogućnosti, a ne pare, i tada će vam pare same doći. Ako budete ignorisali mogućnosti koje vam predlaže sam život i računate na brzi profit, mrka kapa od svega."

* * *

"Za naš odnos prema poslu se po pravilu ne može reći da je osmišljen. Odnosimo se prema njemu kao prema nekom kuluku ili obavezi. Pri čemu, naš posao je ono bez čega ne možemo, i to ne zato što je neophodan za sticanje sredstava za život već zato što je svaki čovek bez posla kao Sneško Belić u proleće. Ako želimo da budemo uspešni, moramo da shvatimo da nam je posao nužan kao vazduh, da ćemo se ugušiti bez njega, nećemo imati gde da utrošimo svoju snagu, a naša snaga je ono što se u nama neprestano rađa i što traži da bude potrošeno. Naravno, mogu da se izmisle besmislena trošenja. Ali, ako već imate sredstva, zar je onda razumno trošiti ih uludo?"

* * *

"Ne zaboravljajte: ako želite da budete uspešni, morate da promenite svoj odnos prema poslu, sada treba da ga doživljavate na drugi način. Posao više nije "posao", "težak rad", "mučna obaveza". Posao je mogućnost da se zadovolji svoja potreba, to je mogućnost da se proda svoja potreba i, na kraju, to je mogućnost da se čovek usavršava zadovoljavajući i prodajući svoju potrebu. Vi počinjete da investirate profit od svog uloga, tj. širite se. Uspeh je u tom slučaju obezbeđen. I obratite pažnju, vi ne jurite za uspehom, samo mu omogućavate da vas stigne."

* * *

"Ne čine nas ljudima naš "razum", naše "intelektualne sposobnosti", "uspesi" naše civilizacije. Ljudima nas čine ljudski odnosi, tj. iskreni, zainteresovani i puni uzajamne pažnje, s onima do kojih nam je stalo."

* * *

"Ako ne želite da budete usamljeni i nesrećni, obelodanite sopstvene pokušaje da manipulišete drugim ljudima i secite ih u korenu. Pamtite: manipulacija je svaka vaša akcija koja vam služi kao sredstvo da od drugih ljudi dobijete ono što želite. Nažalost, većina naših "manipulacija" se teško razlikuje od "nemanipulacija". Ali, budite pažljiviji: ako nešto očekujete od drugog čoveka, ako računate na određeno njegovo ponašanje, znači, već na neki način manipulišete njime. A s druge strane, ako mu ne dozvolite da bude to što jeste, ako budete pokušavali da manipulišete njime, nikada nećete doživeti radost iskrenih odnosa s tim čovekom. Zato, jednostavno prestanite da insistirate da bude po vašem, odrecite se svojih zahteva. Začudićete se, ali upravo u trenutku kada vam to pođe za rukom, dobićete ono što želite. Sreća nalazi put do nas onda kada je više ne nagonimo, kao divljač, u zamku."

* * *

"Ako nam je čovek stvarno drag, dužni smo da se prema njemu odnosimo s uvažavanjem i da shvatamo: ako je njemu nešto "dobro", znači da je to njemu dobro, čak i kad mi o tome imamo drugačije mišljenje. To je naše mišljenje i treba da ga zadržimo za sebe."

* * *

"Odreći se zahteva označava naše iskreno priznanje: drugi čovek bolje zna šta je za njega "dobro", a šta "loše". I ako je njemu nešto "dobro", ako se njemu "nešto" sviđa, nećemo mu smetati ni mislima ni rečima, naprotiv, počećemo da ga podržavamo u tome. Osim toga, nećemo dozvoliti sebi da očekujemo od njega ona osećanja koja želimo da on ima prema nama. Odreći ćemo se trampe u stilu "ja tebi, ti meni" (na primer, ja tebe volim, a ti budi ljubazan i trenutno se zaljubi u mene). Na kraju, nećemo zahtevati satisfakciju za ono što smo uložili u njega, kompenzaciju sopstvenih utrošenih snaga na njega. Bićemo pošteni, nećemo njime manipulisati."

* * *

"Ako želimo da budemo iskreni, pre svega moramo da budemo iskreni sami sa sobom."

* * *

"Formiranje iskrenih i istinski bliskih odnosa s drugim čovekom predstavlja veliki napor. Ali, to ni slučajno nije napor u "pravljenju kompromisa", to je napor da se odrede prioriteti: šta je važnije – on ili ja sa svojim željama, stavovima i zahtevima?"

* * *

"Iskrenost u odnosima dvoje ljudi postoji onda kada su oni sami sa sobom iskreni. Ako nađu snagu da ne obmanjuju sami sebe, onda ni u njihovim odnosima neće biti laži. Iskrenost je bogatstvo mog odnosa prema drugom čoveku. Ako sam iskren, ne mogu da imam dva lica. A dok god postoji drugo lice, između dvoje ljudi je nemoguća bliskost. I šta je napor u stvaranju iskrenih odnosa ako nije moj unutrašnji rad? Da, upravo unutrašnji rad, rad na odbacivanju sopstvenih zahteva i na određivanju prioriteta. Moram da postanem svestan glavnog: ono što radim u odnosima s drugim čovekom uopšte nije moje dodvoravanje njemu, nije ljubaznost s moje strane već moj rad za moje dobro. Na kraju krajeva, njegovo dobro je moje dobro, a ono je meni potrebno."

* * *

"Dva čoveka su – dve vasione. Da bi se one objedinile, a da to ne dovede do "velikog praska", potrebno je predvideti more nijansi, raditi to postepeno i ne juriti za rezultatom. Ako sve uradite pravilno i ne brzate, rezultat će doći sam."

* * *

"Ma kako zvučalo tužno, ali mi moramo da zaslužimo ljubav. Ako želimo da nas vole, moramo da dokažemo da smo dostojni toga, da dokažemo svoju vrednost, svoju neophodnost, svoju nezamenljivost. Niko nije dužan da nam veruje. I sami ćemo drugome poverovati tek pošto se uverimo u to da može da mu se veruje. Naravno, to je trud, i to veliki i ozbiljni, jer smo svi različiti, a poverovaće nam samo ako demostriramo svoju spremnost da se odreknemo nečeg ličnog radi našeg odnosa. Moramo da budemo strpljivi, dobronamerni i dosledni. To i treba da budu osobine silnog čoveka, spremnog da radi, donosi odluke i da snosi za njih odgovornost."

* * *

"Pamtite, drugima smo potrebni jaki. Slabi su potrebni samo onima koji žele da se na tuđ račun potvrde."

* * *

"Potrebni smo jaki jedni drugima. Može naša kolektivna svest da bude koliko god hoćeš altruistična, ali u realnom životu za nas će biti zainteresovani samo ako zračimo optimizam i unutrašnju energiju. I zato je besmisleno žaliti se da nikome nismo potrebni. Eto zašto sebe ne treba da ispunjavamo samosažaljenjem i da negujemo sopstvenu patnju, eto zašto treba da se dičimo svojom jačinom. Ako na ovom polju za sada nemamo čime da se ponosimo, znači da kod sebe treba da stvorimo osobinu koja nam nedostaje. Ako želimo da nas vole, nemamo prava na slabost, moramo da budemo jaki, jer vole one na koje mogu da se oslone, a ne one koji sami pokušavaju da se nekom okače o vrat. Ko nije spreman na ovakav napor, za ovakvo služenje u bukvalnom smislu, nema uslove da pretenduje na ono čega nije dostojan."

* * *

"Starati se o drugom čoveku nije nevolja i kazna. Brinuti se o drugom znači poštedeti sebe ljutnje koja razjeda dušu, znači zaboraviti na svoje probleme i tako ih se osloboditi. Kada ne mislite o sebi već o drugom, dokazujete mu da je on za vas najvažniji na svetu, važniji od vas samih. Takav poklon ne može da ostane neuzvraćen. Kao nagradu dobićete iskrenost, ljubav i predanost čoveka koga volite. Zar ima veće sreće od toga?"

* * *

"Ako verujemo sebi i svojim obećanjima, mislimo da i drugi mora da im veruje. To je greška! Drugi čovek ne zna šta mi osećamo, on zna samo ono što smo uspeli da mu pokažemo."

* * *

"Zato, imajte meru: znajte da zainteresujete, dajte mogućnost vašem partneru da pokaže svoj istraživački instinkt, ne dovodite ga u zabludu da je s vama "sve jasno"."

* * *

"Uzgred budi rečeno, pokazivanje divljenja jedan je od najprostijih načina da probudite interesovanje za sebe."

* * *

"Učite se da komunicirate tako što izražavate pozitivne emocije. Verujte, drugim ljudima nije toliko interesantno to šta mi mislimo, koliko to šta mi osećamo. Uostalom, naša negativna osećanja takođe nikog ne interesuju. To vas rastužuje?... Nemojte tako! Hvala bogu što naše "suze" nikom nisu potrebne! A kad i nama prestanu da budu interesantne, tada će nastati prava sreća, i nju ćemo u potpunosti moći da podelimo s bliskim ljudima. Oni će, pošto su nam zaista bliski, samo uvećati naš emocionalni dar tako što će nam ga višestruko vratiti."

* * *

"Kada se odlučite da investirate sebe, svoje snage i dušu u drugog čoveka, pamtite da taj put uvek počinje od žrtve, tj. od vaše spremnosti da se nesebično žrtvujete. Ne tražite momentalne dividende, ne živite po principu: "ti – meni, ja – tebi"."

* * *

"Ako želite da budete uspešni, pamtite da svaka vaša akcija, svaki vaš korak ili postupak mora da bude osmišljen. Sve što radite, radite za sebe."

(Izdavač: Dereta, Beograd, 2009. godina)

Biografija - Andrej V. Kurpatov

Andrej V. KurpatovTvorac savremenog modela psihologije, autor je više od stotinu naučnih radova i nekoliko desetina monografija, rukovodi jednim od najboljih psihoterapeutskih centara u Rusiji, savetnik je Savezne skupštine Ruske Federacije za pitanja psihološke kulture i psihičkog zdravlja.

Andrej Kurpatov je lekar-psihoterapeut, izuzetan specijalista sa velikim autoritetom, upravnik Klinike dr Andreja Kurpatova, načelnik Gradskog kliničkog centra u Sankt Peterburgu, član Baltijske pedagoške akademije.

Njegove knjige su veoma zanimljive, napisane razumljivim jezikom, pune su ironije i zaista pomažu da se živi!

Pretraga